Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Velikonoce

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem. Znamená to, že nejsou pevně stanoveny určitým datem, ale jeho datum se každoročně mění. Pro jeho určování sloužily složité výpočty. Velikonoce se ustálilo slavit po jarní rovnodennosti (po 21. 3.) a zároveň první pondělí po prvním úplňku od té doby.

Velikonocemi, Pašijovým týdnem, si křesťané připomínají poslední týden Kristova života, kdy byl zrazen svým učedníkem, souzen, ukřižován a zázračně vstal z mrtvých. Velikonoční oslavy mají však ještě starší tradici, která souvisí s příchodem jara, tepla a nového začátku. Naši předci se optimisticky těšili na další rok a různými rituály se snažili přivolat dobrou úrodu a zdraví nejen pro lidi, ale také pro hospodářská zvířata.

Pohanské zvyky se postupem času prolínaly i do křesťanských zvyků a obřadů. Nejdůležitější ze dnů Pašijového (svatého) týdne je Zelený čtvrtek, Velký pátek (Ježíš byl ukřižován), Bílá sobota a neděle Boží hod Velikonoční (zmrtvýchvstání Ježíše Krista).

kocicky ceskazceska.cz webKvětná neděle

Na Květnou neděli se v kostelích symbolicky světí vrbové proutky s kočičkami. Hlavně v minulosti jim pak byla přisuzována zvláštní moc. Věřilo se, že posvěcené vrbové proutky s kočičkami mají ochraňovat před zlou mocí. Posvěcené, rozdrcené a do vody ponořené kočičky se dávaly k jídlu lidem i dobytku pro zdraví. Spolknutí posvěcené vrbové kočičky mělo ochránit po celý rok před bolestí v krku. Hospodáři zapíchli proutek s kočičkami do rohu pole a věřili, že tím bude zajištěna dobrá úroda.

Modré pondělí

Modré pondělí, Žluté pondělí nebo také Velké pondělí.Spolu se zítřejším Šedivým úterým nebyly tyto dny nijak výjimečné z hlediska lidových zvyků. Dětem začínaly jarní prázdniny a chystal se jarní úklid stavení.

Škaredá středa

Škaredá, Sazometná, Smetná středa. Lidová pověra říká, že kdo se škaredí na škaredou středu, bude se škaredit celý rok každou středu. 🙂 Jidáš na škaredou středu žaloval, škaredil se na Ježíše, proto tento název. V lidové tradici se tento den uklízelo celé stavení a vymetali se saze z komína.

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. Nezvonily zvony a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,…

Držela se řada rituálů, která měla odlákat škůdce a naopak přivolat zdraví a šťastný rok. Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.

Proč Zelený čtvrtek? Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

A proč se má jíst něco zeleného? Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂

Jidáše

Velký pátek

Na Velký pátek, ještě za tmy, vstala hospodyně a v zahradě se pomodlila za zdravé hospodářství. 

Hospodář ráno sledoval počasí, podle kterého předpovídal, jak se bude hospodářství v tomto roce dařit. Hospodář ještě před svítáním vykropil svěcenou vodou stavení i stodolu, aby nepřišlo neštěstí. Lidé věřili, že tento den má voda omlazující a zkrášlující účinek a může vyřešit kožní problémy, protože vyvěrá ze země, kam byl pochován Ježíš. Nejen ženy tak chodívaly k potoku omývat se vodou.

Do země se tento den nesmělo rýt ani kopat, nemělo se pracovat. Věřilo se také, že tento den se země otevírá a vydává svoje poklady. Na Velký pátek se nekonaly mše a stále nezvonily zvony. Nejedlo maso a nevařilo se. Jídlo bylo připraveno z předešlého dne. Tradičně se jedla např. zelňačka

mazanecBílá sobota

Večer na Bílou sobotu se „vracejí zvony z Říma“, takže naposledy chodili (někde stále chodí) „vrkáči“. Ti na Bílou sobotu obcházeli sta

vení, říkají básničky o Jidášovi a dostávají peníze nebo něco dobrého k jídlu.
Ještě před rozedněním se novým koštětem uklizené stavení vybílilo. Pekli se velikonoční beránci, mazance a chléb. Bílou sobotou končil 40 denní pomasopustní půst.

Boží hod velikonoční

Neděle, Boží hod Velikonoční. Ženy barví vejce, malují kraslice. Chlapci pletou pomlázky z vrbových proutků. Tento den končíval půst a lidí nosívali na mši do kostela jídlo, které si nechávali posvětit. Někde posvěcené jídlo jedli přímo v kostele, jinde ho nosívali domů a všem členům dali kousek z posvěceného jídla. Nezapomínalo se ani na hospodářská zvířata. Jídlo se dávalo příp. i na  pole a zahrady, aby pozemky přinesly znovu úrodu.

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí vždy patřilolidovým tradicím a zvykům, které s církevními obřady nesouvisí. Už časně ráno vycházejí chlapci s pletenými vrbovými pomlázkami za děvčaty. Jemným mrskáním pomlázkou jim mají zaručit zdraví a mládí, tzv. je pomlazují.

Věděli jste, že v 14. a 15. století se mrskali všichni navzájem? Muži, ženy a dokonce i zvířata. Kolem 17. století se koledování pomlázkou chlapci stalo velmi oblíbené a módní ve všech společenských vrstvách. S pomlázkou za děvčaty chodí chlapci do dnes. Stejně jako v minulosti za vyšlehání a koledu dostávají malovaná vajíčka, případně nějakou sladkost, zákusek, chlebíček, barevnou stuhu nebo panáka alkoholu. Chodívají dopoledne, jinak by mohli schytat polití studenou vodou nebo neotevření.

A pokud vás zajímá další význam symbolů Velikonoc, pokračujte do tohoto článku. 🙂

Velikonoční kraslice

Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku pro každodenní kontakt. Natáčím i videa a vlogy na Youtube. Těším se na viděnou! 🙂

 

 

Štítky

  • Jaro
  • Velikonoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Velikonoční mazanec
Brokolicový krém

Související články

Filipojakubská noc
Zvyky a tradice

Filipojakubská noc

Jarní bylinková polévka
Bylinky, České značky, Polévky

Jarní bylinková polévka

První máj
Zvyky a tradice

První máj

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍

#newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
•
Follow
Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍 #newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
18 hodinami ago
View on Instagram |
1/9
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
•
Follow
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰 Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍 3 vejce 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru 200 ml mléka 200 ml oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 balení kypřícího prášku 125 g jahod 125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně) Plech s rozměry 36x 26 cm Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy Na náplň: 1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti Na drobenku: 1/3 kostky másla Hrubá mouka Moučkový cukr 1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience. 2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám. 3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C. 4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou. 5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky. 6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂 Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻 #bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
5 dny ago
View on Instagram |
2/9
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
•
Follow
CHŘESTOVÝ KRÉM👌 Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊 Budete potřebovat: 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200 ml 12% smetany 100 g másla Šťáva ze 1/4 citronu Sůl Pepř 1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar). 2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím. 3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit. 4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou. Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo. Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️ #ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 

Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky.
🌼 Skvěle chutná.
🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly.
🌼 Bez chemických postřiků.
🌼 Plný zdraví prospěšných látek.
🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají.

Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️

#spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
•
Follow
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky. 🌼 Skvěle chutná. 🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly. 🌼 Bez chemických postřiků. 🌼 Plný zdraví prospěšných látek. 🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají. Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️ #spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
2 týdny ago
View on Instagram |
4/9
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
•
Follow
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE... • Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. • Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. • Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě. • Je přírodní afrodiziakum. • Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus. • Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout. • Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou. Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍 #chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
•
Follow
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓 je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰 Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️ Budete potřebovat: 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 1 želatinový ztužovač 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti) dětské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod Postup: 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️ Recept si nezapomeňte uložit.💖 #milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
•
Follow
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔 Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.
 1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔 2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️ 3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐 4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐 5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné. 6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳 1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀 Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945). Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊 #konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava Foto od @michaela.kozena.photography
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
•
Follow
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
4 týdny ago
View on Instagram |
8/9
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮
Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz

Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova
#carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
•
Follow
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮 Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova #carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
1 měsíc ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Bramborové těsto
  • Brambory
  • Bublanina
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT