Mazanec, jak ho známe dnes, sladké pečivo s rozinkami, se peče od 18. století. Mazanec má kulatý tvar, na vršku je naříznutý do kříže, připomínající ukřižování Krista. Těsto je kynuté, stejné jako na vánočku, ale připravuje se snadněji.
Recept | Mazanec
- 4 dubna, 2019
- 3 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 560 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 3 žloutky
- 37 g droždí
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- mandle a rozinky dle chuti
- na namočení rozinek trochu rumu
- vejce na pomazání
- máslo na vymazání
Postup
- Step 1
- Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
- Step 2
- Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
- Step 3
- Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
- Step 4
- Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
- Step 5
- Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké. Nechat ho odpočívat.
- Step 6
- Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
- Step 7
- Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu).
- Step 8
- Nechat odpočívat: Zpracovaný mazanec nechtě na plechu s pečícím papírem odpočívat ještě tak hodinu.
- Step 9
- Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatý mazanec nakrojte nebo nastřihněte do kříže, pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomažte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
- Step 10
- Mazanec dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte, sledujte, aby se nepřipálil. Pokud začne hnědnout, položte na něj alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
- Step 11
- Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, můžete velikonoční mazanec vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má mazanec tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
- Step 12
- Vychladlý mazanec posypte moučkovým cukrem a vychutnejte si ho!