Mazanec - Češka z Česka
parallax background

Velikonoční mazanec

Symboly Velikonoc
Březen 23, 2016
Velikonoce
Březen 27, 2016
 

Mazanec, jak ho známe dnes, sladké pečivo s rozinkami, se peče od 18. století. Mazanec má kulatý tvar, na vršku je naříznutý do kříže, připomínající ukřižování Krista. Těsto je kynuté, stejné jako na vánočku.

 Ingredience:

560 g polohrubé mouky

100 g moučkového cukru

110 g másla

3 žloutky

37 g droždí

300 ml mléka

1 vanilkový cukr

kůra z jednoho citronu

špetka soli

mandle a rozinky dle chuti

na namočení rozinek trochu rumu

vejce na pomazání

máslo na vymazání

 

Postup:

1) Mouka

Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.

2) Kvásek

Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte. 

3) Tekuté ingredience

Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná. 

4) Vše spojit

Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! :)

Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké. Nechat ho odpočívat.

Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.

Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu).

6) Nechat odpočívat

Zpracovaný mazanec nechtě na plechu s pečícím papírem odpočívat ještě tak hodinu. 

7) Pomazat, posypat, pomazat, péct

Odpočatý mazanec nakrojte nebo nastřihněte do kříže, pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomažte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.

Mazanec dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte, sledujte, aby se nepřipálil. Pokud začne hnědnout, položte na něj alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.

Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, můžete velikonoční mazanec vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má mazanec tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.

Vychladlý mazanec posypte moučkovým cukrem a vychutnejte si ho!

Přeji Vám krásné Velikonoce! :)

Vaše Češka z Česka♥

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *