Jidáše
parallax background

Jidáše

Makový závin
Březen 11, 2018
Velikonoční věnec
Březen 24, 2018
 

Jidáše jsou velikonoční pečivo z kynutého těsta různých tvarů. Různé tvary jidášů mají připomínat provazy, na kterých se oběsil Jidáš, jeden z dvanácti apoštolů.

Věděli jste, že v podanských dobách byly jidáše obřadní pečivo, které symbolizovalo hojnost a plodnost? Jidáše se jedly na Zelený čtvrtek před východem slunce. Potíraly se medem, aby byly prospěšné zdraví a měly chránit před hadím ušknutím a bodnutím sršní, vos a včel. Nesměl být ale kupovaný, aby ochranná moc fungovala.

Podle lidových tradic mohou mít také tvar různých zvířátek a přivolat tak jaro. :)

Postup:

  1. Nejprve příjde na řadu kvásek. Do misky nadrobím droždí, přidám lžíci moučkového cukru a vytvořím kašičku. Přidám 3 lžíce polohrubé mouky, promíchám a přiliji smetanu pokojové teploty. Uvařím vodu, kterou naliji do hrnce a dám ho na dno vypnuté trouby. Na mřížku dám misku s kváskem a nechám 15 min dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  2. Na vál proseji mouku, cukr, nakrájím máslo pokojové teploty, přidám špetku soli. Vytvořím důlek do kterého dám žloutky a kvásek. Rukama pořádně prohnětu až vznikne tuhé těsto. Toto těsto má dobrou konzistenci, je lepkavé, ale z prstů jde dobře sundat a nemusím ani přidávat tolik mouky na vál.

  3. Vypracované lesklé těsto dám do velké mísy, připryji utěrkou a dám na teplé místo kynout 1 hod.

  4. Vykynuté těsto ještě prohnětu a rozdělím na 12 dílů (12 dílů má připomínat 12 apoštolů:) ). Z dílků vyválím dlouhý váleček a zamotávám do typyckých tvarů viz fotky.

  5. Na plech s pečícím papírem dám jidáše a potřu je rozšlehaným vajíčkem nebo zbylím bílkem. Peču na 170 °C asi 25 min, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V průběhu příp. potírám znovu, pokud je potřeba.

  6. Před tím, než se do jidáše zakousneme, potřeme jej rozehřátým máslíčkem a medem. :) Těsto samo o sobě není moc sladké.

Krásné Velikonoce přeje Češka z Česka♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *