Péct velikonočního beránka je velmi známá tradice. Beránek funguje i jako dekorace, kdy se sladkému beránkovi uváže kolem krku mašle a místo očí se dá hřebíček. Beránek totiž symbolizuje nejen nový začátek, jaro a mláďátka, která se na jaře rodí, ale především obětování Ježíše Krista. Velikonoce jsou totiž křesťanským svátkem.
Recept | Citrónový velikonoční beránek (hrníčkový recept)
- 8 dubna, 2022
- 8
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- Kůra ze 2 citronu
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 1 hrnek mléka
Postup
- Step 1
- Vejce rozkvedlám v mléce. Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou (nastrouhanou pouze žlutou část).
- Step 2
- Mléko s vejci naliji sypké směsi, přiliji olej, rum a utřu v hladké těsto. Těsto naliji do tukem vymazané a moukou vysypané formy na beránka. Vložím do trouby předehřáté na 180 °C a peču asi 40 – 50 minut (podle intenzity pečení vaší trouby)
- Step 3
- Upečeného beránka vyndám z trouby a nechám formu vychladnout. Po vychladnutí pocukruji, ozdobím mašlí, hřebíčkem a dám na obdiv na svůj. 🙂