Zelňačka - Češka z Česka
parallax background

Zelňačka

Salát z bílého zelí
Únor 22, 2016
Bublanina
Únor 28, 2016
 

Druhů zelňaček je vícero. Často se připravuje z bílého kysaného zelí, ale také z čerstvého. Záleží na vás, jakou úpravu preferujete a jestli máte raději kyselejší, nebo sladší chuť této skvělé polévky.

 

 

Ingredience:

hlávka bílého zelí (500 - 600 g, nebo sterilované zelí)

1 cibule

hladká mouka

1,5 l zeleninového vývaru

7 kuliček černého pepře

7 kuliček nového koření

drcený kmín

2 bobkové listy

2 větší brambory nakrájené na kostičky

200 ml zakysané smetany

 

Postup:

1. Nadrobno nakrájenou cibuli opeču na másle dosklovita, zapráším moukou a ještě asi minutu míchám, až zpění a zbělá.

2. Vzniklou jíšku zaliji vývarem a rozmíchám, přidám kuličky černého pepře, nového koření, drcený kmín, bobkové listy a zelí (pokud přidáváte kysané zelí, nejdříve ho propláchněte studenou vodou, aby polévka nebyla příliš kyselá). Vařím asi 45 min než zelí změkne.

3. Mezitím v jiném hrnci vařím v osolené vodě na kostičky nakrájené brambory.

4. Uvařené brambory přidám do polévky spolu se zakysanou smetanou. Polévku můžu podle potřeby doředit mlékem nebo vodou z vařených brambor a osolím podle chuti. Pokud jsem použila čerstvé zelí, přidám trochu octa.

Nechte si chutnat! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *