Druhů zelňaček je vícero. Často se připravuje z bílého kysaného zelí, ale také z čerstvého. Záleží na vás, jakou úpravu preferujete a jestli máte raději kyselejší, nebo sladší chuť této skvělé polévky.
Recept | Zelňačka
- 24 září, 2019
- 6
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- hlávka bílého zelí (500 - 600 g, nebo sterilované zelí)
- 1 cibule
- hladká mouka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 7 kuliček černého pepře
- 7 kuliček nového koření
- drcený kmín
- 2 bobkové listy
- 2 větší brambory nakrájené na kostičky
- 200 ml zakysané smetany
Postup
- Step 1
- Nadrobno nakrájenou cibuli opeču na másle dosklovita, zapráším moukou a ještě asi minutu míchám, až zpění a zbělá.
- Step 2
- Vzniklou jíšku zaliji vývarem a rozmíchám, přidám kuličky černého pepře, nového koření, drcený kmín, bobkové listy a zelí (pokud přidáváte kysané zelí, nejdříve ho propláchněte studenou vodou, aby polévka nebyla příliš kyselá). Vařím asi 45 min než zelí změkne.
- Step 3
- Mezitím v jiném hrnci vařím v osolené vodě na kostičky nakrájené brambory.
- Step 4
- Uvařené brambory přidám do polévky spolu se zakysanou smetanou. Polévku můžu podle potřeby doředit mlékem nebo vodou z vařených brambor a osolím podle chuti. Pokud jsem použila čerstvé zelí, přidám trochu octa. Nechte si chutnat! 🙂