Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Hlavní jídla, Zvyky a tradice

Štědrovečerní večeře

Rovnou na recept

Bramborový salát k současné štědrovečerní večeři patří, stejně tak jako obalovaný kapr nebo řízek pro ty, kteří kapří maso nemají rádi. Není tomu ale dávno. Bramborový salát jako součást vánočního jídelníčku zlidověl až po 2. světové válce.

bramborový salát

Kde se bramborový salát poprvé objevil? To se dá těžko určit. Některé zdroje uvádějí, že původně se bramborový salát připravoval v Rusku pro ruskou smetánku a z drahých surovin, např. z humra, kaviáru, lanýžů, uzeného telecího jazyka,…

V Čechách se o bramborovém salátu poprvé zmiňuje Magdaléna Dobromila Rettigová v Domácí kuchařce z roku 1826, a ten také neměl současnou podobu. Neosahoval kořenovou zeleninu, ale zato pořádnou porci majonézy a zbytky různých jídel. První recept na smaženého kapra spolu s bramborovým salátem se v českých kuchařkách objevil až v roce 1924.

V Čechách se podává nejčastěji studený nebo pokojové teploty. Neznáme ho ale jen my v Čechách. Dopřávají si ho nejen v sousedních státech, ale i v Rusku a USA.

Bramborových salátu je velké množství a jak to už bývá, každá rodina má svůj vlastní recept.

Bramborový salát

Doporučuji bramborový salát připravit den předem, aby se odležel.
Od: Češka z Česka
  • 17 prosince, 2017
  • 4
  • 1 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1,5 kg brambor (varný typ A)
  • 4 mrkve
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 6 nakládaných okurek
  • 200 g sterilovaného hrášku (1 konzerva)
  • 200 g kvalitní majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Postup
Krok 1
S předstihem (klidně i denním) uvařím ve slupce brambory a vejce. Až vychladnou (nebo v čase kdy chci salát připravovat) oloupu brambory a prolisuji je přes sítko na brambory.
Krok 2
Uvařené mrkve nakrájím na malé kousky, stejně tak cibuli a okurky. Přidám hrášek, sůl, pepř a majonézu s hořčicí podle chuti.
Krok 3
Jako poslední přidám nakrájená vejce (ze sítka na vařené brambory), aby se mícháním nerozmačkala.

A co se jedlo o štědrém večeru dříve?

Menu se měnilo v rámci možnostem i doby. Před bramborovým salátem to byl kapr na černo, vařený se švestkami, jablky, ořechy, rozinkami, povidly apod. Kapří maso ale do 2. poloviny 19. století nebylo běžné a k dostání bylo spíše v rybářských oblastech. Na štědrovečerním stole se objevovaly různé druhy lušťěnin, např. vánoční staročeský kuba, ale i kaše z krub, hrachu, prosa,… Nechybělo také sušené i vařené ovoce a později vinná klobása.

Vánočka zůstáva na štědrovečerním stole i dnes, stejně tak jako cukroví a svařák.

V naší rodině jíme na štědrý večer rybí polévku, obalovaného kapra/kuřecí řízky a bramborový salát. A co vy? 🙂 Budu ráda, když mi do komentáře napíšete, co si dopřátváte k štědrovečerní večeři.

Vinná klobása

Kuba

Smažené řízky

řízek

Rybí polévka

Vánoční hrachovka

Vánočka

Přeji vám krásné Vánoce!

 

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Vinná klobása
Čočková polévka

Související články

Guláš
Hlavní jídla

Guláš

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Karlovarský knedlík
Hlavní jídla

Karlovarský knedlík

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.