Vinná klobása je pravděpodobně českou variantou bílé bavorské klobásy. V českých zemích se objevuje od 19. století. Tradičně se připravuje na zimní slunovrat a v některých rodinách nesmí chybět na štědrovečerním stole. Vinná klobása se stáčí do spirály. Kruhový tvar tak připomíná chybějící Slunce, život a bezpečí.
Recept | Vinná klobása
- 16 prosince, 2017
- Vytisknout recept
Suroviny
- vinnou klobásu (nejlépe v přírodním střívku)
- sádlo nebo olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový)
- špejli
- případně hladkou mouku
Postup
- Step 1
- Klobásu zatočím do spirály a připevním špejlí. Smažím ji na rozpáleném tuku z obou stran. Trvá to jen chviličku, klobása zezlátne a je to. 🙂 Smažím na nepřilnavé pánvi, a tak není potřeba klobásu obalovat. Aby se vám na přilnavé pánvi nepřipálila, můžete ji obalit v hladké mouce.
- Step 2
- Podávat můžete třeba s bramborovou kaší.
- Step 3
- Přeji vám krásný (nejen) zimní slunovrat! 🙂
Tip: Posypejte kaši nastrouhaným křenem. Výborně se k vinné klobáse hodí i jablka.