Vinná klobása
parallax background

Vinná klobása

Linecké cukroví
Prosinec 12, 2017
štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Prosinec 17, 2017

Vinná klobása je pravděpodobně českou variantou bílé bavorské klobásy. V českých zemích se objevuje od 19. století.

Tradičně se připravuje na zimní slunovrat (v současnosti 21. 12.2017) a v některých rodinách nesmí chybět na šťedrovečerním stole. Vinná klobása se stáčí do spirály. Kruhový tvar tak připomíná chybějící Slunce, život a bezpečí.

Potřebujete pouze:

vinnou klobásu (nejlépe v přírodním střívku)

sádlo nebo olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový)

špejli

případně hladkou mouku

 

Klobásu zatočím do spirály a připevním špejlí. Smažím ji na rozpáleném tuku z obou stran. Trvá to jen chviličku, klobása zezlátne a je to. :) Smažím na nepřilnavé pánvi, a tak není potřeba klobásu obalovat. Aby se vám na přilnavé pánvi nepřipálila, můžete ji obalit v hladké mouce.

bramborová kaše

Podávat můžete třeba s bramborovou kaší.

Tip: Posypejte kaši nastrouhaným křenem. Výborně se k vinné klobáse hodí i jablka.

 

Krásný (nejen) zimní slunovrat přeje Češka z Česka♥

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *