Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Vánočka

Rovnou na recept

Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂

První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.

Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂

Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:

Recept | Vánočka

Od: Češka z Česka
  • 20 prosince, 2020
  • 3 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 560 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 37 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • mandle a rozinky dle chuti
  • na namočení rozinek trochu rumu
  • vejce na pomazání
  • máslo na vymazání
Postup
Krok 1
Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
Krok 2
Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
Krok 3
Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
Krok 4
Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
Krok 5
Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
Krok 6
Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
Krok 7
Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý  (tak je velká má vánočka na fotkách).
Krok 8
Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
Krok 9
Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
Krok 10
Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
Krok 11
Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
Krok 12
Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
Krok 13
Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
Krok 14
Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu.  Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
Krok 15
Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni! 
Krok 16
Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rafaelo kuličky
Zapečená kapusta

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

2 comments

  • Autentický deník
    23 prosince, 2020

    Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂

    Reply
    • Češka z Česka
      8 ledna, 2021

      Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.