Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Sladké

Vánočka

Rovnou na recept

Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂

ceskazceska.cz vanocka

vanocka ceskazceska.cz

První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.

Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂

Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:

Recept | Vánočka

Od: Češka z Česka
  • 20 prosince, 2020
  • 3 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 560 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 37 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • mandle a rozinky dle chuti
  • na namočení rozinek trochu rumu
  • vejce na pomazání
  • máslo na vymazání
Postup
Step 1
Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
Step 2
Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
Step 3
Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
Step 4
Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
Step 5
Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
Step 6
Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
Step 7
Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý  (tak je velká má vánočka na fotkách).
Step 8
Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
Step 9
Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
Step 10
Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
Step 11
Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
Step 12
Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
Step 13
Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
Step 14
Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu.  Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
Step 15
Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni! 
Step 16
Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rafaelo kuličky
Zapečená kapusta

Související články

Lucky
Zvyky a tradice

Lucky

Perníčky
Cukroví

Perníčky

Šlehačkové cukroví
Cukroví

Šlehačkové cukroví

4 comments

  • Autentický deník
    23 prosince, 2020

    Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂

    Reply
    • Češka z Česka
      8 ledna, 2021

      Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂

      Reply
  • Vladimír Tichý
    16 listopadu, 2023

    Proč u českého receptu na českou vánočku používáte anglické výrazy step 1 atd.? Vždyť máme český výraz krok.

    Reply
    • Češka z Česka
      16 listopadu, 2023

      Dobrý den, je to proto, že jsem dala aktualizovat WordPress šablonu a překlad, který dělal IT specialista se smazal. Bohužel do překladu u receptů musí zasáhnout on. Aby web správně fungoval, tak si ho po pár měsících najímám, aby mi odborně pomohl. Až se chyby zase nahromadí (což se bohužel vždy stane), tak ho určitě poprosím i pro překlad. 🙂 Kdybyste si všiml dalších chyb (nebo je něco, co byste uvítal), budu moc ráda, když mi dáte vědět. Děkuju, 🙂 Jana

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️
Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení.

Co je v tento den typické?
• Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿
• Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷
• Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀
• A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️

Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu.

Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️

#svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
11. listopadu je ve znamení Svatomartinských tradic spojených s vůní pečené husy, ochutnání mladého vína a první dotek zimy.🍂❄️ Kdysi to byl den, kdy se uzavíral rok na statku, vyplácela čeleď a slavilo se posvícení. Co je v tento den typické? • Pečené husy s knedlíky nebo lokšemi a zelím🍗🪿 • Letošní víno, ochutnané poprvé tradičně v 11:11🍇🍷 • Rohlíčky ve tvaru podkovy pro štěstí🥐🍀 • A legendy o bílém koni, který „přiváží“ první sníh❄️ Miluju, jak tahle tradice propojuje sezónu, lokální suroviny a příběhy, které se u nás předávají stovky let. Ať už slavíte velkou hostinou, nebo jen malým rituálem s rodinou, je to krásná připomínka toho, že podzim má vlastní kouzlo, než se ponoříme do adventu. Více o této tradici najdete na mém webu www.ceskazceska.cz ♥️ #svatomartinskehody #svatomartinskevino #svatymartin #svatomartinskahusa #svatomartinskerohlicky #hezkycesky #cesketradice #tradice
18 hodinami ago
View on Instagram |
1/9
Svatomartinské rohlíčky🥐🥐🥐

Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla (cca 200 g do těsta, 50 g na potření)
250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
100 g cukru
špetka soli

Maková náplň:
100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
trochu rumu (do náplně i na potření)

Ořechová náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
80–100 ml horkého mléka (podle hustoty)
60 g cukru
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
trochu rumu

1. Na vál si nastrouhám studené máslo. Přidám cukr, proseji mouku, uprostřed udělám důlek, dám špetku soli a vliju smetanu. Rukama (nebo v robotu) zadělám hladké těsto. Rozdělím ho na 6 kuliček a dám je odpočinout do lednice.

2. Připravím si makovou náplň: do kastrůlku naleju mléko, přisypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Zahřívám a míchám, dokud náplň nezhoustne. Odstavím z plotny a vmíchám máslo, med a trochu rumu.

3. Pokud chci ořechovou náplň, smíchám mleté ořechy s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Zaliju horkým mlékem, promíchám, aby vznikla hustší pasta, a dochutím medem a rumem.

4. Z lednice postupně vyndávám jednotlivé díly těsta. Každý rozválím na kruh silný asi 4 mm a nakrájím ho na menší trojúhelníčky. Každý z nich potřu makovou nebo ořechovou náplní.

5. Rohlíčky smotám od nejširší strany ke špičce a zatočím je do podkovičky. Konce lehce přimáčknu. Nevadí, když někde vyteče náplň.

6. Rohlíčky potřu rozpuštěným máslem (klidně ještě jednou v průběhu pečení).

7. Přenesu je na plech vyložený pečicím papírem a peču v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.

8. Po upečení je ještě horké potřu máslem.

A je hotovo! Užijte si svatomartinské hodování🥐🍇🍷🪿🍗

Recept si uložte ♥️ a sledujte mě pro více receptů, tradic a inspirace ➡️ @ceskazceska 

#svatomartinskerohlicky #svatymartin #svateksvatehomartina #svatomartinske #rohlicky #svmartin #recepty #tradice #recept #hezkycesky #dnespecu #peceni
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Svatomartinské rohlíčky🥐🥐🥐 Těsto: 500 g hladké mouky 250 g másla (cca 200 g do těsta, 50 g na potření) 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %) 100 g cukru špetka soli Maková náplň: 100 g mletého máku 250 ml mléka 60 g krupicového cukru 1 lžíce másla 1 lžíce strouhaného perníku 1 lžička skořice 1 vanilkový cukr 1 lžíce medu trochu rumu (do náplně i na potření) Ořechová náplň: 150 g mletých vlašských ořechů 80–100 ml horkého mléka (podle hustoty) 60 g cukru 1 lžička skořice 1 vanilkový cukr 1 lžíce medu trochu rumu 1. Na vál si nastrouhám studené máslo. Přidám cukr, proseji mouku, uprostřed udělám důlek, dám špetku soli a vliju smetanu. Rukama (nebo v robotu) zadělám hladké těsto. Rozdělím ho na 6 kuliček a dám je odpočinout do lednice. 2. Připravím si makovou náplň: do kastrůlku naleju mléko, přisypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Zahřívám a míchám, dokud náplň nezhoustne. Odstavím z plotny a vmíchám máslo, med a trochu rumu. 3. Pokud chci ořechovou náplň, smíchám mleté ořechy s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Zaliju horkým mlékem, promíchám, aby vznikla hustší pasta, a dochutím medem a rumem. 4. Z lednice postupně vyndávám jednotlivé díly těsta. Každý rozválím na kruh silný asi 4 mm a nakrájím ho na menší trojúhelníčky. Každý z nich potřu makovou nebo ořechovou náplní. 5. Rohlíčky smotám od nejširší strany ke špičce a zatočím je do podkovičky. Konce lehce přimáčknu. Nevadí, když někde vyteče náplň. 6. Rohlíčky potřu rozpuštěným máslem (klidně ještě jednou v průběhu pečení). 7. Přenesu je na plech vyložený pečicím papírem a peču v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova. 8. Po upečení je ještě horké potřu máslem. A je hotovo! Užijte si svatomartinské hodování🥐🍇🍷🪿🍗 Recept si uložte ♥️ a sledujte mě pro více receptů, tradic a inspirace ➡️ @ceskazceska #svatomartinskerohlicky #svatymartin #svateksvatehomartina #svatomartinske #rohlicky #svmartin #recepty #tradice #recept #hezkycesky #dnespecu #peceni
4 dny ago
View on Instagram |
2/9
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
Začíná sezóna zabijaček🍴 

Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗

Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂

Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Začíná sezóna zabijaček🍴 Tradiční zabijačky se konaly od listopadu do února. Chladné počasí pomáhalo maso a výrobky uchovat, a zároveň byla příležitost, kdy se k práci sešla rodina, sousedé i přátelé. 🤗 Z žádné zabijačky se nic nevyhodilo. Maso se zpracovávalo na klobásy a jitrnice, sádlo se uskladňovalo, a škvarky se stávaly základem pro voňavou škvarkovou pomazánku – jednoduchou chuť, která ještě i mnohým mým vrstevníkům připomíná čas strávený u babičky a dědy. 🫂 Dnes si tu tradiční chuť můžete připomenout s NP Krásno, která poctivě zachovává recepty z Valašska a chuť, která se dědí z generace na generaci. ♥️ #spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
Znáte tuhle tradici? Budu ráda za sdílení a doplnění toho, co nezaznělo. 🕯️👻

#dusicky #tradice #svatekvsechsvatych #ceskezvykyatridice #halloween #samhain #podzim #duse #posmrtnyzivot #kostisvatych #dusickovepecivo
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Znáte tuhle tradici? Budu ráda za sdílení a doplnění toho, co nezaznělo. 🕯️👻 #dusicky #tradice #svatekvsechsvatych #ceskezvykyatridice #halloween #samhain #podzim #duse #posmrtnyzivot #kostisvatych #dusickovepecivo
1 týdnem ago
View on Instagram |
4/9
A je to tady zase! 🤩
V Praze, Brně, Plzni a Ostravě probíhá do 16. 11. Restaurant Week.
To znamená, že ve vybraných restauracích si můžete dát tříchodové menu za zvýhodněnou cenu 790 /490 Kč + 49 Kč rezervační poplatek a koktejl nebo mokteil zdarma. 

Tentokrát jsme přijali pozvání v Praze do restaurace @karlinska_holka 
Ochutnali jsme obě nabízená menu a moc nám chutnalo. Rádi se sem vrátíme i mimo festival.
A co vy – už máte rezervaci?

Veškeré informace najdete na webu Restaurant-Week.cz

#spoluprace @restaurantweek_cz

#MartiniFieroTonic #Kinley #BudFoodie #RestaurantWeekCesko #gastrotip #contentcreator #gastromarketing

———

Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí.

Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉 @ceskazceska ♥️
A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil @jana.jakusova 📸
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
A je to tady zase! 🤩
V Praze, Brně, Plzni a Ostravě probíhá do 16. 11. Restaurant Week.
To znamená, že ve vybraných restauracích si můžete dát tříchodové menu za zvýhodněnou cenu 790 /490 Kč + 49 Kč rezervační poplatek a koktejl nebo mokteil zdarma. Tentokrát jsme přijali pozvání v Praze do restaurace @karlinska_holka Ochutnali jsme obě nabízená menu a moc nám chutnalo. Rádi se sem vrátíme i mimo festival. A co vy – už máte rezervaci? Veškeré informace najdete na webu Restaurant-Week.cz #spoluprace @restaurantweek_cz #MartiniFieroTonic #Kinley #BudFoodie #RestaurantWeekCesko #gastrotip #contentcreator #gastromarketing ——— Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí. Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉 @ceskazceska ♥️ A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil @jana.jakusova 📸
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
V Českých Budějovicích doporučuji zabloudit do Klika Kitchen & Coffee – krásného místa u řeky, kde vaří z lokálních a sezónních surovin.
Měla jsem příležitost nafotit jejich podzimní menu a bylo to přesně tak dobré, jak to vypadá. 🍂 😍

#spoluprace @klikakitchen #klikakitchen #novemenu #gastrotip #focenijidla #tvorbacontentu #gastro #restaurace #tipnarestauraci #kamvbudejcich #kamvbudejovicich #budejovice #ceskebudejovice #jimejih
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
V Českých Budějovicích doporučuji zabloudit do Klika Kitchen & Coffee – krásného místa u řeky, kde vaří z lokálních a sezónních surovin. Měla jsem příležitost nafotit jejich podzimní menu a bylo to přesně tak dobré, jak to vypadá. 🍂 😍 #spoluprace @klikakitchen #klikakitchen #novemenu #gastrotip #focenijidla #tvorbacontentu #gastro #restaurace #tipnarestauraci #kamvbudejcich #kamvbudejovicich #budejovice #ceskebudejovice #jimejih
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
Když se venku ochladí, listy se zbarvují a ráno se tvoří mlhy. 🍂Přirozeně se mění nejen dny, ale i jídelníček. 

K chuti přichází i tučnější jídla. Třeba taková škvarková pomazánka na čerstvém chlebu, navrh nakrájená cibulka nebo kyselá okurka na přikousnutí. 😍

Jakou variantu máte raději? 

#spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Když se venku ochladí, listy se zbarvují a ráno se tvoří mlhy. 🍂Přirozeně se mění nejen dny, ale i jídelníček. K chuti přichází i tučnější jídla. Třeba taková škvarková pomazánka na čerstvém chlebu, navrh nakrájená cibulka nebo kyselá okurka na přikousnutí. 😍 Jakou variantu máte raději? #spoluprace @krasno_cz #krasnosvet #zijtekrasno #zabijacka #skvarkovapomazanka #tradice #hezkycesky
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Nejlepší skořicové šneky (recept, který si určitě uložte!) 👌🍂

Těsto:
180 g vlažného mléka
12 g droždí
50 g krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
60 g změklého másla
360 g hladké mouky
4 g soli

Do mísy naliju vlažné mléko, rozdrobím droždí a přidám cukr. Nechám asi 10 minut stát, dokud se nezačnou tvořit bublinky.
Potom přidám vejce, žloutek a změklé máslo. Nakonec vsypu mouku se solí a vypracuju hladké, pružné těsto. Přikryju ho utěrkou a nechám kynout na teplém místě přibližně 1–1,5 hodiny.

Náplň:
80 g změklého másla
130 g třtinového cukru
5 g mleté skořice

Změklé máslo smíchám s cukrem a skořicí do hladké pasty.

Tvarování:
Vykynuté těsto vyválím na obdélník (cca 30 × 40 cm). Rovnoměrně na něj rozetřu skořicovou náplň až ke krajům.
Od delší strany těsto pevně zaroluju do rolády – pomalu, abych vytlačila vzduch a těsto se nikde netrhalo. Ostrým nožem nebo nití nakrájím roládu na šneky silné asi 2–3 cm.
Přenesu je na plech s pečicím papírem a nechám ještě asi 20 minut dokynout.

Pečení:
Peču v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzduch) asi 20 minut, dokud nejsou šneci zlataví.

Poleva:
120 g mascarpone
42 g změklého másla
2 g vanilky
90 g moučkového cukru

Mascarpone vyšlehám se změklým máslem, přidám vanilku a postupně zašlehávám moučkový cukr. Hotovou polevu dám na chvíli do lednice, aby ztuhla.
Ještě teplé šneky s ní přeliju – lehce se vsákne a krásně spojí s těstem.

🙋🏻‍♀️Sledujte můj profil @ceskazceska pro více skvělých receptů a inspirace♥️ 

#skoricovesneky #dnespecu #recepty#skvelerecepty #podzim #milujipeceni #milujisladke #videorecept
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Nejlepší skořicové šneky (recept, který si určitě uložte!) 👌🍂 Těsto: 180 g vlažného mléka 12 g droždí 50 g krupicového cukru 1 vejce 1 žloutek 60 g změklého másla 360 g hladké mouky 4 g soli Do mísy naliju vlažné mléko, rozdrobím droždí a přidám cukr. Nechám asi 10 minut stát, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Potom přidám vejce, žloutek a změklé máslo. Nakonec vsypu mouku se solí a vypracuju hladké, pružné těsto. Přikryju ho utěrkou a nechám kynout na teplém místě přibližně 1–1,5 hodiny. Náplň: 80 g změklého másla 130 g třtinového cukru 5 g mleté skořice Změklé máslo smíchám s cukrem a skořicí do hladké pasty. Tvarování: Vykynuté těsto vyválím na obdélník (cca 30 × 40 cm). Rovnoměrně na něj rozetřu skořicovou náplň až ke krajům. Od delší strany těsto pevně zaroluju do rolády – pomalu, abych vytlačila vzduch a těsto se nikde netrhalo. Ostrým nožem nebo nití nakrájím roládu na šneky silné asi 2–3 cm. Přenesu je na plech s pečicím papírem a nechám ještě asi 20 minut dokynout. Pečení: Peču v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzduch) asi 20 minut, dokud nejsou šneci zlataví. Poleva: 120 g mascarpone 42 g změklého másla 2 g vanilky 90 g moučkového cukru Mascarpone vyšlehám se změklým máslem, přidám vanilku a postupně zašlehávám moučkový cukr. Hotovou polevu dám na chvíli do lednice, aby ztuhla. Ještě teplé šneky s ní přeliju – lehce se vsákne a krásně spojí s těstem. 🙋🏻‍♀️Sledujte můj profil @ceskazceska pro více skvělých receptů a inspirace♥️ #skoricovesneky #dnespecu #recepty#skvelerecepty #podzim #milujipeceni #milujisladke #videorecept
4 týdny ago
View on Instagram |
8/9
Která polévka je nejvíc podzimní? 🍂🍁Za mě je to ta dýňová! Tady je recept, jak dýňovou polévku dělám já. Napište mi do komentáře, jestli ji děláte taky tak. 👩🏻‍🍳👨‍🍳🤗

500 g dýně Hokkaido
2 mrkve
1 cibule
cca 2 lžíce másla (na osmažení cibule)
cca 0,75 l vývaru nebo vody
250 ml smetany (kolem 30 %, 1 kelímek)
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička (nebo cca 1 lžička mleté)
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Dýni i mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Dýni Hokkaido není třeba loupat – slupka je jedlá.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm osmahněte dozlatova.
3. Přidejte nakrájenou dýni a mrkev. Důkladně promíchejte a krátce opečte ze všech stran.
4. Zalijte zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla ponořená – použijte cca 0,75 l. Přiklopte pokličkou a vařte, dokud nebude zelenina měkká (cca 15–20 minut).
5. Přilijte smetanu, stáhněte plamen a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladkého krému.
6. Přidejte prolisovaný česnek, chilli, sůl a pepř. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
7. Nechte ještě krátce provařit (2–3 minuty), a jakmile je chuť vyladěná, polévka je hotová a připravená k podávání.
 
———

🙋🏻‍♀️Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí.

Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉🏻@ceskazceska ♥️
A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil 👉🏻 @jana.jakusova 📸

#recepty #dynovapolevka #dynovka #lokalni #foodphoto #foodphotography #foodstyling #ceskaznacka #ceskakuchyne #polevka
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Která polévka je nejvíc podzimní? 🍂🍁Za mě je to ta dýňová! Tady je recept, jak dýňovou polévku dělám já. Napište mi do komentáře, jestli ji děláte taky tak. 👩🏻‍🍳👨‍🍳🤗 500 g dýně Hokkaido
2 mrkve
1 cibule
cca 2 lžíce másla (na osmažení cibule)
cca 0,75 l vývaru nebo vody
250 ml smetany (kolem 30 %, 1 kelímek)
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička (nebo cca 1 lžička mleté)
čerstvě mletý pepř
sůl 1. Dýni i mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Dýni Hokkaido není třeba loupat – slupka je jedlá. 2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli na něm osmahněte dozlatova. 3. Přidejte nakrájenou dýni a mrkev. Důkladně promíchejte a krátce opečte ze všech stran. 4. Zalijte zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla ponořená – použijte cca 0,75 l. Přiklopte pokličkou a vařte, dokud nebude zelenina měkká (cca 15–20 minut). 5. Přilijte smetanu, stáhněte plamen a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladkého krému. 6. Přidejte prolisovaný česnek, chilli, sůl a pepř. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby. 7. Nechte ještě krátce provařit (2–3 minuty), a jakmile je chuť vyladěná, polévka je hotová a připravená k podávání. ——— 🙋🏻‍♀️Jsem Jana Jakusová, věnuji se food fotografii a tvorbě obsahu pro gastro značky. Miluji poctivé suroviny a příběhy, které za jídlem stojí. Na blogu Češka z Česka najdete recepty, tradice i tipy na výlety po Česku 👉🏻@ceskazceska ♥️ A pokud hledáte inspiraci z oblasti food fotografie, food stylingu, gastro marketingu a zákulisí tvorby, sledujte můj profil 👉🏻 @jana.jakusova 📸 #recepty #dynovapolevka #dynovka #lokalni #foodphoto #foodphotography #foodstyling #ceskaznacka #ceskakuchyne #polevka
4 týdny ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Česnek
  • Švestky

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT