Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Sladké

Vánočka

Rovnou na recept

Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂

ceskazceska.cz vanocka

vanocka ceskazceska.cz

První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.

Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂

Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:

Recept | Vánočka

Od: Češka z Česka
  • 20 prosince, 2020
  • 3 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 560 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 37 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • mandle a rozinky dle chuti
  • na namočení rozinek trochu rumu
  • vejce na pomazání
  • máslo na vymazání
Postup
Step 1
Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
Step 2
Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
Step 3
Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
Step 4
Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
Step 5
Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
Step 6
Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
Step 7
Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý  (tak je velká má vánočka na fotkách).
Step 8
Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
Step 9
Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
Step 10
Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
Step 11
Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
Step 12
Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
Step 13
Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
Step 14
Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu.  Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
Step 15
Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni! 
Step 16
Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rafaelo kuličky
Zapečená kapusta

Související články

Lucky
Zvyky a tradice

Lucky

Perníčky
Cukroví

Perníčky

Šlehačkové cukroví
Cukroví

Šlehačkové cukroví

4 comments

  • Autentický deník
    23 prosince, 2020

    Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂

    Reply
    • Češka z Česka
      8 ledna, 2021

      Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂

      Reply
  • Vladimír Tichý
    16 listopadu, 2023

    Proč u českého receptu na českou vánočku používáte anglické výrazy step 1 atd.? Vždyť máme český výraz krok.

    Reply
    • Češka z Česka
      16 listopadu, 2023

      Dobrý den, je to proto, že jsem dala aktualizovat WordPress šablonu a překlad, který dělal IT specialista se smazal. Bohužel do překladu u receptů musí zasáhnout on. Aby web správně fungoval, tak si ho po pár měsících najímám, aby mi odborně pomohl. Až se chyby zase nahromadí (což se bohužel vždy stane), tak ho určitě poprosím i pro překlad. 🙂 Kdybyste si všiml dalších chyb (nebo je něco, co byste uvítal), budu moc ráda, když mi dáte vědět. Děkuju, 🙂 Jana

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌

1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
kůra z citronu
2 lžíce kakaa

Postup:

1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám.

2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min).

3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám.

5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min.

Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍

P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️

Recept si uložte.♥️

Těším se na vás u dalšího videa. 
Jana

#babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌 1 hrnek cukru 2 vejce 1/2 hrnku oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka prášek do pečiva vanilkový cukr kůra z citronu 2 lžíce kakaa Postup: 1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám. 2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min). 3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám. 5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min. Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍 P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️ Recept si uložte.♥️ Těším se na vás u dalšího videa. Jana #babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
1 dnem ago
View on Instagram |
1/9
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️ Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍 A co říká tradice? Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
1 týdnem ago
View on Instagram |
2/9
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙

Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa.

Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod.

A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️

Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻

#velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙 Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa. Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod. A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️ Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻 #velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
3 týdny ago
View on Instagram |
3/9
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku?

Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století.

Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam:

kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství.

Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz

Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ 

#mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku? 
Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století. Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam: 
kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství. Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ #mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
3 týdny ago
View on Instagram |
4/9
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. 

Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑

Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹

Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿

Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍

Proč Zelený čtvrtek?🍀
Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

A proč se má jíst něco zeleného? 🤔
Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂

#zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑 Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹 Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿 Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍 Proč Zelený čtvrtek?🍀 Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). A proč se má jíst něco zeleného? 🤔 Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂 #zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
4 týdny ago
View on Instagram |
5/9
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌

Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce):

100 g medvědího česneku
50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
50 g vlašských ořechů
100 ml olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Medvědí česnek omyji a osuštím.
2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka.
3. Dochutím solí s pepřem.
4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle.

TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině.

Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌

#medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌 Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce): 100 g medvědího česneku 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra) 50 g vlašských ořechů 100 ml olivového oleje sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Medvědí česnek omyji a osuštím. 2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka. 3. Dochutím solí s pepřem. 4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle. TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině. Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌 #medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
4 týdny ago
View on Instagram |
6/9
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, 
kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻

Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌

Potřebujete (orientačně):
1 celé kuře nebo stehna
máslo
brambory i se slupkou
1 cibule
3 mrkve
mražený hrášek
kmín
pepř
sladká paprika
sůl

1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou.
2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou.
3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 
4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek.

Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️

#Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻 Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌 Potřebujete (orientačně): 1 celé kuře nebo stehna máslo brambory i se slupkou 1 cibule 3 mrkve mražený hrášek kmín pepř sladká paprika sůl 1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou. 2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou. 3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek. Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️ #Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
7/9
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻

#medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻 #medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
8/9
DUŠIČKY 👻🕯
Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily...

Modlitba za duše:

Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme!
Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat…
V dušičkový večer, rozžehneme svíčky,
modlíme se tiše, při nich za dušičky.
Poslední již svíce, zvolna dohořívá,
za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná.

Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯

A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ 

Mám tenhle svátek moc ráda. 

#dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
DUŠIČKY 👻🕯 Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily... Modlitba za duše: Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme! Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat… V dušičkový večer, rozžehneme svíčky, modlíme se tiše, při nich za dušičky. Poslední již svíce, zvolna dohořívá, za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná. Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯 A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ Mám tenhle svátek moc ráda. #dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
6 měsíců ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vysočina
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT