Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Vánočka

Rovnou na recept

Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂

ceskazceska.cz vanocka

vanocka ceskazceska.cz

První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.

Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂

Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:

Recept | Vánočka

Od: Češka z Česka
  • 20 prosince, 2020
  • 3 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 560 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 37 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • mandle a rozinky dle chuti
  • na namočení rozinek trochu rumu
  • vejce na pomazání
  • máslo na vymazání
Postup
Step 1
Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
Step 2
Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
Step 3
Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
Step 4
Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
Step 5
Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
Step 6
Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
Step 7
Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý  (tak je velká má vánočka na fotkách).
Step 8
Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
Step 9
Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
Step 10
Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
Step 11
Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
Step 12
Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
Step 13
Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
Step 14
Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu.  Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
Step 15
Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni! 
Step 16
Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rafaelo kuličky
Zapečená kapusta

Související články

Perníčky
Cukroví

Perníčky

Lucky
Zvyky a tradice

Lucky

Vlog: Vánoční Praha & Focení
Z cest, Vlogy

Vlog: Vánoční Praha & Focení

Vlog: Vánoční Praha & Focení

Číst dále

2 comments

  • Autentický deník
    23 prosince, 2020

    Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂

    Reply
    • Češka z Česka
      8 ledna, 2021

      Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍

#newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
•
Follow
Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍 #newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
18 hodinami ago
View on Instagram |
1/9
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
•
Follow
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰 Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍 3 vejce 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru 200 ml mléka 200 ml oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 balení kypřícího prášku 125 g jahod 125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně) Plech s rozměry 36x 26 cm Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy Na náplň: 1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti Na drobenku: 1/3 kostky másla Hrubá mouka Moučkový cukr 1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience. 2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám. 3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C. 4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou. 5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky. 6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂 Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻 #bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
5 dny ago
View on Instagram |
2/9
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
•
Follow
CHŘESTOVÝ KRÉM👌 Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊 Budete potřebovat: 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200 ml 12% smetany 100 g másla Šťáva ze 1/4 citronu Sůl Pepř 1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar). 2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím. 3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit. 4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou. Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo. Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️ #ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 

Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky.
🌼 Skvěle chutná.
🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly.
🌼 Bez chemických postřiků.
🌼 Plný zdraví prospěšných látek.
🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají.

Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️

#spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
•
Follow
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky. 🌼 Skvěle chutná. 🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly. 🌼 Bez chemických postřiků. 🌼 Plný zdraví prospěšných látek. 🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají. Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️ #spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
2 týdny ago
View on Instagram |
4/9
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
•
Follow
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE... • Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. • Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. • Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě. • Je přírodní afrodiziakum. • Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus. • Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout. • Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou. Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍 #chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
•
Follow
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓 je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰 Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️ Budete potřebovat: 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 1 želatinový ztužovač 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti) dětské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod Postup: 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️ Recept si nezapomeňte uložit.💖 #milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
•
Follow
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔 Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.
 1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔 2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️ 3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐 4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐 5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné. 6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳 1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀 Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945). Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊 #konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava Foto od @michaela.kozena.photography
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
•
Follow
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
4 týdny ago
View on Instagram |
8/9
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮
Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz

Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova
#carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
•
Follow
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮 Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova #carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
1 měsíc ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Bramborové těsto
  • Brambory
  • Bublanina
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT