Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂
První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.
Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂
Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:
Recept | Vánočka
- 20 prosince, 2020
- 3 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 560 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 3 žloutky
- 37 g droždí
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- mandle a rozinky dle chuti
- na namočení rozinek trochu rumu
- vejce na pomazání
- máslo na vymazání
Postup
- Step 1
- Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
- Step 2
- Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
- Step 3
- Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
- Step 4
- Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
- Step 5
- Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
- Step 6
- Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
- Step 7
- Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý (tak je velká má vánočka na fotkách).
- Step 8
- Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
- Step 9
- Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
- Step 10
- Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
- Step 11
- Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
- Step 12
- Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
- Step 13
- Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
- Step 14
- Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu. Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
- Step 15
- Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni!
- Step 16
- Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂
Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂
Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂
Proč u českého receptu na českou vánočku používáte anglické výrazy step 1 atd.? Vždyť máme český výraz krok.
Dobrý den, je to proto, že jsem dala aktualizovat WordPress šablonu a překlad, který dělal IT specialista se smazal. Bohužel do překladu u receptů musí zasáhnout on. Aby web správně fungoval, tak si ho po pár měsících najímám, aby mi odborně pomohl. Až se chyby zase nahromadí (což se bohužel vždy stane), tak ho určitě poprosím i pro překlad. 🙂 Kdybyste si všiml dalších chyb (nebo je něco, co byste uvítal), budu moc ráda, když mi dáte vědět. Děkuju, 🙂 Jana