Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Vánočka

Rovnou na recept

Ráno, Štědrý den, a ten kdo se nepostí, se těší na vánočku. Sladké pletené pečivo s rozinkami, posypané mandlemi. Dříve se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. 🙂

ceskazceska.cz vanocka

vanocka ceskazceska.cz

První zmínka o vánočce je už z 16. století. V té době ji ale směli péct pouze pekaři. Od 18. století se začala péct i v domácnostech na Štědrý den. Upéct ji nebylo jednoduché. Sehnat vhodné kvasnice a mouku bylo složité a proto hrozilo, že se vánočka srazí. O to hůře, když se sražené vánočce říkalo brousky a symbolizovaly neštěstí.

Upéct vánočku je i nyní výzva. Vánočka vyžaduje dostatek času a zpracování těsta je pro siláky. Nenechte se ale odradit a zkuste ji. Je výborná, a když ji vyrobíte vlastnoručně, budete mít o to větší radost. Navíc je možné, že když budete vědět, co za jejím upečením stálo, nesníte jí tolik. Já to tak mám. 🙂

Pokud jste se nenechali odradit a chuť na vánočku nebo radost z pokoření výzev vás přemohla, zde je recept:

Recept | Vánočka

Od: Češka z Česka
  • 20 prosince, 2020
  • 3 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 560 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 3 žloutky
  • 37 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • mandle a rozinky dle chuti
  • na namočení rozinek trochu rumu
  • vejce na pomazání
  • máslo na vymazání
Postup
Krok 1
Mouka: Do mísy prosejte přes sítko polohrubou mouku.
Krok 2
Kvásek: Do středně velké misky dejte droždí a lžíci cukru. Míchejte až do tekuta, přidejte dvě lžíce mouky a mléka, zamíchejte. Kvásek nechte odpočívat na teplém místě, třeba na topení, nebo jak to dělám já – na dno trouby dejte hrnec s horkou vodou, na mřížku misku s kváskem, zavřete troubu a za 15 min je kvásek hotov. Kvásek nerušte a do trouby nenakukujte.
Krok 3
Tekuté ingredience: Rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z citronu a žloutky. Směs by měla být jen lehce vlažná.
Krok 4
Vše spojit: Do mísy s moukou přidejte kvásek a spojené tekuté ingredience tekuté a jemně, stále na stejnou stranu míchejte dokola vařečkou. Je to těžká práce, ale nevzdávejte se! 🙂
Krok 5
Na pracovní plochu si vysypte trochu mouky, vyklopte na ni těsto a prohnětávejte ho. Je ještě lepivé, tak vám mouka pěkně usnadní hnětení. Hnětejte tak 5 až 10 min. Těsto má být vláčné, tvárné, měkké.Nechat odpočívat
Krok 6
Do čisté mísy nasypte trochu mouky, vložte zpracované těsto, poprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě tak 3-4 hod. Já ho nechávám odpočívat u topení nebo v troubě nad miskou horké vody, jak jsem popisovala výše.
Krok 7
Rozdělit a uplést: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a znovu propracujte. Do těsta můžete přidat také mandle nebo rozinky (třeba namočené v rumu). Můžete je dávat přímo do těsta, nebo do mezipater vánočky. Těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého utvořte váleček, asi 2 cm v průměru a asi 35 cm dlouhý  (tak je velká má vánočka na fotkách).
Krok 8
Na dolní patro je nejlepší uplést cop ze 4 pramenů.
Krok 9
Začněte plést od prostředka vánočky směrem ke koncům. Postupujte během toho vždy od středu ke kraji a pak zkřižte dva střední prameny. Pokud se na pletení ze čtyř dílů necítíte, můžete ji uplést ze tří, ale vánočka není pak tolik stabilní a může změnit tvar.
Krok 10
Upletený cop přemístěte na plech podložená pečícím papírem a ten ještě vymazaný máslem. Podél copu udělejte rukou důlek a na něj vložte druhá vrstvu vánočky, která je zapletená o jeden díl méně. Udělejte znovu důlek a přidejte třetí vrstvu, teď už jen ze dvou pramenů.
Krok 11
Upevnit a nechat odpočívat: Vánočku přišpendlete, upevněte špejlemi a nechtě ji opět odpočívat. Tak hodinu.
Krok 12
Pomazat, posypat, pomazat, péct: Odpočatou vánočku pomažte rozšlehaným vejcem, posypte kousky mandlí, zase pomazejte (mandle se nepřipálí) a konečně můžete dát péct.
Krok 13
Vánočku dejte do trouby na co nejnižší mřížku. Na začátku pečte na 200-220 °C do zezlátnutí. Hlídejte ji, sledujte, aby se nepřipálila. Pokud začne hnědnout, položte na ni alobal, kterým zlátnutí zastavíte. Snižte teplotu na teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut. Pak už dopékejte jen na 100°C.
Krok 14
Celkový čas pečení je asi 50 – 60 min. Dost ale záleží na troubě. Vánočku mějte na očích celou dobu.  Až na špejli po vytažení nebude syrové těsto, vaše mise je splněna a vánočku můžete vyndat z trouby. Pokud se vám ale nezdá, že má vánočka tu správnou barvu, otevřete troubu, zapněte ji jen na gril a na maximum. Během 2 min se zabarví do požadované barvy.
Krok 15
Upečení: Vánočku vyndejte z trouby, nechte úplně zchladnout, posypat moučkovým cukrem a pochutnat si na ni! 
Krok 16
Užít si krásnou vánoční atmosféru! 🙂

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rafaelo kuličky
Zapečená kapusta

Související články

Perník
Sladké

Perník

Tvarohový jahodový dort
Sladké

Tvarohový jahodový dort

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou
Sladké, České značky

Ovocný hrnkový koláč s drobenkou

2 comments

  • Autentický deník
    23 prosince, 2020

    Já dnes Vánočku pekla, sice se mi v troubě rozjela, ale voní moc hezky, takže doufám, že zítra bude k snědku. 😀 Jsem moc vděčná za tento zvyk 🙂

    Reply
    • Češka z Česka
      8 ledna, 2021

      Taky se mi letos jedna rozjela – záleží to na tom, jestli se dobře upevní špejlemi, které ji drží. Na vzhledu ale přeci nezáleží. 🙂 Jak Vám chutnala? 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Pampeliška lékařská nebo také Smetánka lékařská.🌼 Jedna z mých oblíbených léčivých bylin. ❤️Jím mladé lístky i květy. 👍⁠
⁠
Více o jejich příznivých účincích a využití najdete na mém webu www.ceskazceska.cz/pampeliska-lekarska 🌼⁠
⁠
⁠
#pampeliska #smetanka #bylinky #zdravizprirody #herbar #byliny #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne #kocka #milujemekocky
Pampeliška lékařská nebo také Smetánka lékařská.🌼 Jedna z mých oblíbených léčivých bylin. ❤️Jím mladé lístky i květy. 👍⁠
⁠
Více o jejich příznivých účincích a využití najdete na mém webu www.ceskazceska.cz/pampeliska-lekarska 🌼⁠
⁠
⁠
#pampeliska #smetanka #bylinky #zdravizprirody #herbar #byliny #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne #kocka #milujemekocky
Pampeliška lékařská nebo také Smetánka lékařská.🌼 Jedna z mých oblíbených léčivých bylin. ❤️Jím mladé lístky i květy. 👍⁠
⁠
Více o jejich příznivých účincích a využití najdete na mém webu www.ceskazceska.cz/pampeliska-lekarska 🌼⁠
⁠
⁠
#pampeliska #smetanka #bylinky #zdravizprirody #herbar #byliny #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne #kocka #milujemekocky
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Pampeliška lékařská nebo také Smetánka lékařská.🌼 Jedna z mých oblíbených léčivých bylin. ❤️Jím mladé lístky i květy. 👍⁠ ⁠ Více o jejich příznivých účincích a využití najdete na mém webu www.ceskazceska.cz/pampeliska-lekarska 🌼⁠ ⁠ ⁠ #pampeliska #smetanka #bylinky #zdravizprirody #herbar #byliny #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne #kocka #milujemekocky
před 18 hodinami
View on Instagram |
1/9
Bublanina obecně na všechny způsoby je můj nejběžnější moučník. Máte to taky tak? 🙂 ⁠
⁠
V létě, když jsou zralé třešně, švestky, meruňky,… a na jaře jahody a rebarbora, bublanina na sebe nenechá dlouho čekat. 

Nejlepší je ta s tvarohem a drobenkou! Výborná je ale i upečená s kefírem nebo podmáslím. Těsto díky nim je krásně vláčné. Nevynechejte ani tuhle rebarborovou bublaninu s tvarohem, drobenkou a jahodami. 

Zaručuji, že nebudete litovat. 🙂⁠
⁠
Receptík je na webu www.ceskazceska.cz 🍓⁠
⁠
⁠
⁠
#dnespecu #sladkepeceni #milujemesladke #dnesjim #recepty #ceskejidlo #hezkycesky #instafoodies #leto2022 #venkov #zijemenavsi #zezahradky #jahody #rebarbora #ovoce #bublanina #milujemekocky #kockynainstagramu #kocka
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Bublanina obecně na všechny způsoby je můj nejběžnější moučník. Máte to taky tak? 🙂 ⁠ ⁠ V létě, když jsou zralé třešně, švestky, meruňky,… a na jaře jahody a rebarbora, bublanina na sebe nenechá dlouho čekat. Nejlepší je ta s tvarohem a drobenkou! Výborná je ale i upečená s kefírem nebo podmáslím. Těsto díky nim je krásně vláčné. Nevynechejte ani tuhle rebarborovou bublaninu s tvarohem, drobenkou a jahodami. Zaručuji, že nebudete litovat. 🙂⁠ ⁠ Receptík je na webu www.ceskazceska.cz 🍓⁠ ⁠ ⁠ ⁠ #dnespecu #sladkepeceni #milujemesladke #dnesjim #recepty #ceskejidlo #hezkycesky #instafoodies #leto2022 #venkov #zijemenavsi #zezahradky #jahody #rebarbora #ovoce #bublanina #milujemekocky #kockynainstagramu #kocka
před 4 dny
View on Instagram |
2/9
TIP: Jednoduchá večeře⁠
⁠
5 cm tvrdého stonku chřestu odlomte (a schovejte do mrazáku na pozdější vývar), 5 min povařte ve vroucí osolené vodě a poté zchlaďte ve studené vodě, chřestu stačí opravdu málo. Na talíři ho zalijte máslem a posypejte tvarohem. Já přidávám i květy pampelišek, sedmikrásek, popence z čisté zahrady. 🌱🌼👌😊⁠
⁠
Více receptů na www.ceskazceska.cz⁠
⁠
⁠
#ceskychrest #chrest #dnesvarim #vecere #jaro #dnesjim #dnesvarim #milujemecesko  #hezkyden #vprirode #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #zdravejidlo
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
TIP: Jednoduchá večeře⁠ ⁠ 5 cm tvrdého stonku chřestu odlomte (a schovejte do mrazáku na pozdější vývar), 5 min povařte ve vroucí osolené vodě a poté zchlaďte ve studené vodě, chřestu stačí opravdu málo. Na talíři ho zalijte máslem a posypejte tvarohem. Já přidávám i květy pampelišek, sedmikrásek, popence z čisté zahrady. 🌱🌼👌😊⁠ ⁠ Více receptů na www.ceskazceska.cz⁠ ⁠ ⁠ #ceskychrest #chrest #dnesvarim #vecere #jaro #dnesjim #dnesvarim #milujemecesko #hezkyden #vprirode #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #zdravejidlo
před 1 týdnem
View on Instagram |
3/9
Sezóna českého chřestu je tady! 😊👍⁠
⁠
Věděli jste, že pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.😆 V současné době se do našich jídelníčků vrací a to je moc dobře. 👌Skvěle chutná a patří mezi superpotraviny. Pěstuje se i na našem území, tak se při výběru dívejte po české produkci. Podpoříte tím místní zemědělce. ⁠
⁠
Více o chřestu + recept na chřestový krém najdete u mě na webu: www.ceskazceska.cz/chrest 🤗❤️⁠
⁠
⁠
#ceskychrest #chrest #jaro #dnesjim #dnesvarim #milujemecesko  #hezkyden #vprirode #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #zdravejidlo
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Sezóna českého chřestu je tady! 😊👍⁠ ⁠ Věděli jste, že pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.😆 V současné době se do našich jídelníčků vrací a to je moc dobře. 👌Skvěle chutná a patří mezi superpotraviny. Pěstuje se i na našem území, tak se při výběru dívejte po české produkci. Podpoříte tím místní zemědělce. ⁠ ⁠ Více o chřestu + recept na chřestový krém najdete u mě na webu: www.ceskazceska.cz/chrest 🤗❤️⁠ ⁠ ⁠ #ceskychrest #chrest #jaro #dnesjim #dnesvarim #milujemecesko #hezkyden #vprirode #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #zdravejidlo
před 2 týdny
View on Instagram |
4/9
Ty rozkvetlé stromy jsou naprosto nádherné.😍 A ta vůně! Moc se těším, až budeme mít i na naší zahradě několik rozkvetlých stromů vedle sebe.🥰 Plánujeme je zasadit na podzim, protože na jaře jsme to už nestihly. Zatím nám zahradu zdobí 2 staré švestky a 2 jabloně.🌳🌳🌸🍎⁠
⁠
Taky se každý rok na kvetoucí stromy nemůžete vynadívat?🌸🌸🌸😍⁠
⁠
⁠
#jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne#blogerka #czechgirl #ceskaholka #zena #divka #czechblogger
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Ty rozkvetlé stromy jsou naprosto nádherné.😍 A ta vůně! Moc se těším, až budeme mít i na naší zahradě několik rozkvetlých stromů vedle sebe.🥰 Plánujeme je zasadit na podzim, protože na jaře jsme to už nestihly. Zatím nám zahradu zdobí 2 staré švestky a 2 jabloně.🌳🌳🌸🍎⁠ ⁠ Taky se každý rok na kvetoucí stromy nemůžete vynadívat?🌸🌸🌸😍⁠ ⁠ ⁠ #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #ceskyblog #ceskojekrasne#blogerka #czechgirl #ceskaholka #zena #divka #czechblogger
před 2 týdny
View on Instagram |
5/9
Druhá květnová neděle patří našim milým maminkám. 🤰Ne tedy jen ta druhá květnová, ale v tento čas si jejich lásku a péči připomínáme. 🤗Víte, jak Den matek vznikl?⁠
⁠
Dozvíte se v článku na webu 😊👉 www.ceskazceska.cz/den-matek (proklikávací odkaz na profilu) A recept na tenhle nepečený tvarohový dort tam je taky! 😍⁠
⁠
#denmatek #svatekmatek #mamince #maminkam #dort #milujemesladke #nepecenydort #kveten #jsemmama
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Druhá květnová neděle patří našim milým maminkám. 🤰Ne tedy jen ta druhá květnová, ale v tento čas si jejich lásku a péči připomínáme. 🤗Víte, jak Den matek vznikl?⁠ ⁠ Dozvíte se v článku na webu 😊👉 www.ceskazceska.cz/den-matek (proklikávací odkaz na profilu) A recept na tenhle nepečený tvarohový dort tam je taky! 😍⁠ ⁠ #denmatek #svatekmatek #mamince #maminkam #dort #milujemesladke #nepecenydort #kveten #jsemmama
před 2 týdny
View on Instagram |
6/9
Pampeliškový med 🌼🍯🐝sice není opravdový med, ale osladit si ním čaj nebo natřít na chleba s máslem můžete úplně stejně. 🤗Zatímco získání medu od včel a včelařství je náročná práce, pampelišky jsou zdarma a na jaře snadno dostupné. A tak pampeliškový med najdeme v kdejaké lidové kuchařce. Nejsem si ale jistá, jestli se prospěšné látky z pampelišek vařením zachovají.🤷🏻‍♀️

Recept je na webu www.ceskazceska.cz 🌼🐝🌼

#pampeliskovymed #med #vcelky #vcely #pampelisky #fotimjidlo #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #recepty #milujemesladke #ceskyblog #blogerka
Pampeliškový med 🌼🍯🐝sice není opravdový med, ale osladit si ním čaj nebo natřít na chleba s máslem můžete úplně stejně. 🤗Zatímco získání medu od včel a včelařství je náročná práce, pampelišky jsou zdarma a na jaře snadno dostupné. A tak pampeliškový med najdeme v kdejaké lidové kuchařce. Nejsem si ale jistá, jestli se prospěšné látky z pampelišek vařením zachovají.🤷🏻‍♀️

Recept je na webu www.ceskazceska.cz 🌼🐝🌼

#pampeliskovymed #med #vcelky #vcely #pampelisky #fotimjidlo #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #recepty #milujemesladke #ceskyblog #blogerka
Pampeliškový med 🌼🍯🐝sice není opravdový med, ale osladit si ním čaj nebo natřít na chleba s máslem můžete úplně stejně. 🤗Zatímco získání medu od včel a včelařství je náročná práce, pampelišky jsou zdarma a na jaře snadno dostupné. A tak pampeliškový med najdeme v kdejaké lidové kuchařce. Nejsem si ale jistá, jestli se prospěšné látky z pampelišek vařením zachovají.🤷🏻‍♀️

Recept je na webu www.ceskazceska.cz 🌼🐝🌼

#pampeliskovymed #med #vcelky #vcely #pampelisky #fotimjidlo #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #recepty #milujemesladke #ceskyblog #blogerka
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Pampeliškový med 🌼🍯🐝sice není opravdový med, ale osladit si ním čaj nebo natřít na chleba s máslem můžete úplně stejně. 🤗Zatímco získání medu od včel a včelařství je náročná práce, pampelišky jsou zdarma a na jaře snadno dostupné. A tak pampeliškový med najdeme v kdejaké lidové kuchařce. Nejsem si ale jistá, jestli se prospěšné látky z pampelišek vařením zachovají.🤷🏻‍♀️ Recept je na webu www.ceskazceska.cz 🌼🐝🌼 #pampeliskovymed #med #vcelky #vcely #pampelisky #fotimjidlo #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #prirodajelek #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu #recepty #milujemesladke #ceskyblog #blogerka
před 3 týdny
View on Instagram |
7/9
Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj… Však to znáte. 😉 

První máj je svátkem lásky, to věděl už básník Karel Hynek Mácha, ale také Svátek práce a v lidové tradici je počátek května spojen se stavěním májek. Zvyky a tradice na tento den jsem popsala v článku na webu 🌸 www.ceskazceska.cz/prvni-maj 🌸 

Dámy, dostaly jste dnes taky prvomájový polibek pod rozkvetlým stromem? 😘☺️

#prvnimaj #laskycas #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #czechgirl #ceskaholka #ceskazena #maj #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu
Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj… Však to znáte. 😉 

První máj je svátkem lásky, to věděl už básník Karel Hynek Mácha, ale také Svátek práce a v lidové tradici je počátek května spojen se stavěním májek. Zvyky a tradice na tento den jsem popsala v článku na webu 🌸 www.ceskazceska.cz/prvni-maj 🌸 

Dámy, dostaly jste dnes taky prvomájový polibek pod rozkvetlým stromem? 😘☺️

#prvnimaj #laskycas #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #czechgirl #ceskaholka #ceskazena #maj #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj… Však to znáte. 😉 První máj je svátkem lásky, to věděl už básník Karel Hynek Mácha, ale také Svátek práce a v lidové tradici je počátek května spojen se stavěním májek. Zvyky a tradice na tento den jsem popsala v článku na webu 🌸 www.ceskazceska.cz/prvni-maj 🌸 Dámy, dostaly jste dnes taky prvomájový polibek pod rozkvetlým stromem? 😘☺️ #prvnimaj #laskycas #jaro #krasnyden #prirodajemocna #prirodaceskerepubliky #milujemecesko #czechgirl #ceskaholka #ceskazena #maj #prirodajekrasna #hezkyden #vprirode #cestujpocesku #priroda #zijemenaplno #zijemenavesnici #chrudimsko #pardubicko #pardubickykraj #ceskapriroda #jarojetady #jaro2022 #jarojetu
před 3 týdny
View on Instagram |
8/9
Pálení čarodějnic, 🧹🧛 nebo také Filipojakubská noc, je poslední noc z 30. dubna na 1. května. V současné době téměř každá obec pořádá „pálení čarodějnic,“ kdy se večer zapálí velký oheň, sejde se rodina, přátelé a sousedé, děti se oblečou do čarodějných kostýmů, opékají se buřty.

Z čeho ale tento zvyk pramení?

Od středověku lidé věřili, že existují dny, kdy mají zlé síly větší moc než jindy. Báli se ďábelského zla zasílaného na zem v podobě čarodějnic. 👉 Pokračování nejen o čarodějnických procesech🔥 najdete v článku na webu www.ceskazceska.cz (link v profilu) 😊

#carodejnice #palenicarodejnic #filipojakubskanoc #carodky #zvykyatradice #cesketradice #jaro #duben #jaro2022 #spekacky #cesko #pivo #carodejnice2022 #cesko
ceskazceska_cz
ceskazceska_cz
•
Follow
Pálení čarodějnic, 🧹🧛 nebo také Filipojakubská noc, je poslední noc z 30. dubna na 1. května. V současné době téměř každá obec pořádá „pálení čarodějnic,“ kdy se večer zapálí velký oheň, sejde se rodina, přátelé a sousedé, děti se oblečou do čarodějných kostýmů, opékají se buřty. Z čeho ale tento zvyk pramení? Od středověku lidé věřili, že existují dny, kdy mají zlé síly větší moc než jindy. Báli se ďábelského zla zasílaného na zem v podobě čarodějnic. 👉 Pokračování nejen o čarodějnických procesech🔥 najdete v článku na webu www.ceskazceska.cz (link v profilu) 😊 #carodejnice #palenicarodejnic #filipojakubskanoc #carodky #zvykyatradice #cesketradice #jaro #duben #jaro2022 #spekacky #cesko #pivo #carodejnice2022 #cesko
před 3 týdny
View on Instagram |
9/9

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bublanina
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka © 2022
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT