Rybí polévka se v České republice tradičně připravuje na Vánoce, na Štedrovečerní večeři. Recepty na rybí polévku se odlišují kořením, ale také tím, jestli se přidává kapří mlíčí a jikry, nebo jestli je základem pouze rybí vývar. Bude na vašem štědrovečerním stole?
Recept | Rybí polévka
- 20 prosince, 2019
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g kapřího masa
- 100 g jiker
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 šalotka
- ½ cibule
- 1 petržel
- 1 špetka muškátového oříšku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 rohlík
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Step 1
- 1.Do kastrolu vložte rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (z hlav vyndejte žábry, jinak bude polévka hořká). Přidejte pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele. Zalijte studenou vodou a osolte. Jakmile se polévka začne vařit, seberte pěnu a 20 minut pomalu vařte na mírném ohni, poté vývar sceďte.
- Step 2
- 2. Na kousku másla orestujte najemno nasekanou šalotku. Čerstvou mrkev, kousek kořene petržele nastrouhejte a přidejte do hrnce. Restujte a zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, udělejte tak klasickou jíšku. Ingredience zalijte čirým rybím vývarem, promíchejte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Do polévky následně přidejte jikry nebo mlíčí a nechte pět minut vařit. Mezitím oberte z hlavy uvařené maso a dejte ho do hrnce.
- Step 3
- 3. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do pekáče a nechte je v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, občas je podle potřeby promíchejte. Kostičky rohlíků můžete také místo trouby opéct na pánvičce a přidat kousek másla.