Kuba - Češka z Česka
parallax background

Kuba

Pracny
Prosinec 25, 2015
Česnečka
Leden 9, 2016
 

Staročeský kuba je jednoduché jídlo, spojené hlavně s Vánocemi. Tradičně se připravuje z krup a hřibů. Důležitou ingrediencí je také extra zdravý česnek, kterému byla po staletí přisuzována ochranná moc nejen před nemocemi, ale i před zlými silami.

 

 

 Ingredience:

300 g krup

100 g sušených hub

Kroupy ani houby nikdy přesně neodvažuju. Množství uvádím jen pro orientaci.

3 lžíce másla (sádla)

3 stroužky česneku

1 cibule

Drcený kmín

Majoránka

Čerstvý pepř

Sůl

 

Postup:

1.) Sušené houby nechám přes noc namočené ve vodě. Kroupy také, ale v jiném hrnci.

2.) Přes noc namočené kroupy propláchnu, zaliji čerstvou vodou a dám vařit. Po čtvrt hodině přidám scezené houby.

3.) Na pánvi rozehřeji máslo, přidám cibuli nakrájenou nadrobno a kmín.

4.) Předehřeju troubu na 180 stupňů a zapékací misku vymažu máslem.

5.) Uvařené, měkké kroupy s houbami scedím a přidám k smažící se cibulce.

6.) Restuji asi 6 min. V tom čase dochucuji, ochutnávám - přidám sůl, pepř, majoránku a na závěr prolisovaný česnek, důkladně zamíchám.

7.) Dochucenou směs dám do zapékací misky a nechám 15 min zapéct v troubě.

 

Tak jednoduché to je! Ať chutná! :)

I v dnešní době se kuba připravuje v mnoha rodinách k obědu na Štědrý den.

Drží se tato tradice i u vás? 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *