Staročeský kuba je jednoduché jídlo, spojené hlavně s Vánocemi. Tradičně se připravuje z krup a hřibů. Důležitou ingrediencí je také extra zdravý česnek, kterému byla po staletí přisuzována ochranná moc nejen před nemocemi, ale i před zlými silami.
Recept | Kuba
- 29 prosince, 2015
- 4
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g krup
- 100 g sušených hub
- kroupy ani houby nikdy přesně neodvažuju. Množství uvádím jen pro orientaci.
- 3 lžíce másla (sádla)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- drcený kmín
- majoránka
- čerstvý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Sušené houby nechám přes noc namočené ve vodě. Kroupy také, ale v jiném hrnci. Přes noc namočené kroupy propláchnu, zaliji čerstvou vodou a dám vařit. Po čtvrt hodině přidám scezené houby.
- Step 2
- Na pánvi rozehřeji máslo, přidám cibuli nakrájenou nadrobno a kmín.
- Step 3
- Předehřeju troubu na 180 stupňů a zapékací misku vymažu máslem.
- Step 4
- Uvařené, měkké kroupy s houbami scedím a přidám k smažící se cibulce.
- Step 5
- Restuji asi 6 min. V tom čase dochucuji, ochutnávám – přidám sůl, pepř, majoránku a na závěr prolisovaný česnek, důkladně zamíchám.
- Step 6
- Dochucenou směs dám do zapékací misky a nechám 15 min zapéct v troubě.
Tak jednoduché to je! Ať chutná! 🙂 I v dnešní době se kuba připravuje v mnoha rodinách k obědu na Štědrý den. Drží se tato tradice i u vás?