Dle tradice se na slavnostní štědrovečerní večeři jí rybí polévka nebo také vánoční hrachovka. Záleží však na vás, co dobrého si dáte a jestli budete držet klasickou tradici, vytvoříte si vlastní, nebo si jednoduše dáte to, co zrovna vám chutná. Tradice netradice. 🙂 Pokud chcete zvolit vánoční hrachovku, tady je recept. 🙂
Recept | Vánoční hrachovka
- 19 prosince, 2020
- 8
- Vytisknout recept
Suroviny
- 200 g hrachu
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 2 l vody
- hrst sušené majoránky
- čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- K podávání
- hladkolistá petrželka
- chleba na kostičky opečený v troubě nebo osmažený na másle
Postup
- Step 1
- Hrách nechám přes noc namočený ve vodě, aby změkl a rychleji se uvařil.
- Step 2
- Ve 2 l nové osolené vody nechám vařit propláchnutý hrách spolu s kořenovou zeleninou, nakrájenou na přibližně stejně velké kostičky, cca 2×2 cm.
- Step 3
- Když je hrách uvařen, vše prolisuji tyčovým mixérem a dochutím pepřem, v dlani rozdrhnutou majoránkou, větší špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a soli, pokud je ještě potřeba.
Tip: Chleba nakrájejte na kostičky a na sucho ho chvilku opečte na plechu v troubě. Nebo ho osmažte na pánvi s trochou másla nebo sádla. Osmažit tak můžete i na kostičky nakrájené uzené maso, které dáte na hrachovku.
Více o štědrovečerní večeři a tradičním jídle na Štědrý den píši v tomto článku. 🙂