Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Vánoce

Vánoce trvají od 24. 12. do 6.1. a pro mnoho lidí je toto období nejkrásnější v roce, kdy se staré tradice mísí s novými. Vánoce také znamenají období volna a setkávání s rodinou a přáteli, doplněné o skvělá jídla a radost z obdarovávání a přijímání dárků. Vánocům předchází advent, začínající  čtyři neděle před Vánoci, který je také plný zvyků, tradic a těšení se na vánoční čas. Následuje stručný přehled současných i minulých zvyků a tradic vánočních svátků. 🙂

vanoce ceskazceska.cz

24. 12. Štědrý den

Naši pohanští předkové oslavovali tento den jako období po nejdelší noci v roce, po zimním slunovratu (21.12. nebo 22.12.), které bylo svátkem smrti a znovuzrození. S příchodem křesťanství postupně vystřídaly pohanské svátky ty křesťanské, spojené s oslavou narození Ježíše Krista.

Žádný jiný svátek není spojen s tolika zvyky a obyčeji jako Štědrý den. Štědrý den byl považován za osudový den se zvláštní mocí, proto se různě věštilo. Štědrému dni jsem věnovala celý článek.

25. 12. Boží hod vánoční

V tento den měli věřící rozjímat a uctít tak narození Ježíše. Nesmělo se pracovat, někde se ani nestlali postele nebo neuklízelo nádobí ze štědrovečerní večeře. Boží hod vánoční byl tráven pouze doma v rodinném kruhu, kde lidé odpočívali a nepřijímali návštěvy. Mnohdy se ani nepřevlékli z nočních košil a nečesali se. Čas návštěv nastal až následující den.

26. 12. sv. Štěpán

Lidé na svatého Štěpána obcházeli domy s přáním zdraví a štěstí. Skupinky děti s tancem, zpěvem a básničkami obcházely domy – koledovaly. Koledy byly od nepaměti oslavou zimního slunovratu, i křesťanských Vánoc. Koledování se udrželo dlouho do 20. století a chudším pomáhalo přilepšit si, protože obdarovat koledníky bylo věcí cti. Každý přispěl koledníkům alespoň jablky nebo oříšky.

Další zábavou bylo tzv. štěpánování, které pomáhalo mimo jiné i k navazování známostí.  Vypadalo to tak, že po ranní mši vyšli z kostela mládenci, kapsy a klobouky měli naplněné zrním, které házeli na tvář dívkám vycházejícím z kostela. To proto, aby byla celý rok zdravá, krásná a obratná. K štěpánskému obědu bývala kachna s bramborovými knedlíky a zelím.

27. 12. sv. Jan Evangelista, den přípitků

Ve středověku bylo zvykem tento den požehnat víno ke cti sv. Jana, který za svého života konal zázraky. Jeden z jeho nejpopulárnějších zázraků je ten, kdy mu nepřátelé podali číši s otráveným vínem, on ji požehnal, vypil a nic se mu nestalo. Jan byl apoštol, a protože byl autorem jednoho ze čtyř biblických evangelií, které popisují život Ježíše, dostal přízvisko Evangelista. Lidé ve středověku věřili, že víno vypité tento den má zázračnou moc a ochrání např. před hadím ušknutím nebo proti uhranutí.

28. 12. svátek Mláďátek

Tento den si lidé připomínali krutosti vládce Herodese, který nechal zavraždit všechny novorozené chlapce, když se dozvěděl, že se má narodit Ježíš. Věštba totiž předpovídala, že se narodí nový král Židů a Herodes se cítil ohrožen. Mláďátka představují malé děti, proto se pověry a lidové zvyky týkaly většinou dětí. Matky Herodesem děti často strašily. Někde dokonce matky své děti šlehaly proutkem tak dlouho, dokud dítě neodpovědělo, že Mláďátek bylo 4444. Chudáci děti.

31. 12. Silvestr

Silvestrovské oslavy spojené s bujarou oslavou konce roku a vítání nového roku  jsou známé až od 20. století.

K silvestrovské oslavě patří mj., alkohol a chlebíčky. První obložené chleby prý jedl už Napoleon, aby se nemusel vzdalovat od bitevního pole. V českých zemích chlebíčky, jak je známe dnes, objevil lahůdkář Jan Paukrt pro svého kamaráda malíře Jana Skramlíka, který nebyl spokojen s jednohubkami.

I silvestrovská večeře postupně nabývala významu a jídlu se přikládala symbolika. Například čočka měla přinést hodně peněz, ovarová polévka s kroupami zase zdraví, selátko nebo ovar s nastrouhaným křenem a jablky měl přilákat štěstí.

Podle lidových pověr mají démoni v nocích na konci roku největší moc, proto se musí zahánět řinčením řetězů či práskáním bičem. Prostě silvestrovským rámusem. Nejen půlnoční ohňostroj patří k oslavě příchozího roku, ale také přípitek spolu s přáním toho nejlepšího do nového roku.

1.1. Nový rok

pf ceskazceskaOd zavedení gregoriánského kalendáře v 16. století začíná nový rok 1. ledna. Před tím lidé oslavovali nový rok 25. prosince.

Lidé se odjakživa báli nejisté budoucnosti a událostí, které nemohou změnit. Proto se pomocí pověr snažili nepříjemným událostem zabránit. Ještě před silvestrovskou nocí chodívaly po staveních tzv. ometačky, které ometaly kamna, aby se na nich nevařilo nic nezdravého nebo jedovatého.

Nový rok měl podle pověr magickou moc a bylo možné nahlédnout do budoucnosti. Opět se hojně věštilo. Každá správná hospodyně musela mít už předem řádně čisto a uklizeno, protože na Nový rok se nesmělo uklízet a zametat, aby se nevymetlo štěstí. Věřilo se, že zapomenuté visící prádlo může přivolat smrt někoho blízkého.

Na Nový rok se k obědu jedla čočka, která připomínala peníze, a ty také měla do nového roku přilákat. K čočce se jedlo vajíčko, které symbolizuje nový život, nebo vepřové maso, které přináší štěstí. Naopak na stole nesmělo být drůbeží maso, zajíc nebo ryba, aby štěstí neulétlo, neuběhlo nebo neuplavalo.

Od 30. let 19. století si lidé posílají novoroční přáníčka nadepsaná PF s letopočtem nového roku. Zavedl je hradě Karel Chotek a těmto novoročenkám se říkalo omluvenky, protože byly posílány přátelům místo osobní návštěvy. PF znamená francouzsky Pour féliciter – pro štěstí. Říká se, že Francouzi nevědí, co znamená. Zkratka se ujala výhradně v českých zemích.

6.1. Tři králové

Podle legendy tři králové následovali hvězdu, která je měla dovést do Betléma k narozenému spasiteli, Ježíši.

Dříve i dnes za tři krále převlečené děti obcházejí domy, koledují a bílou křídou píší na domy K + M + B. Nemusí to však znemenat jejich jména Kašpar, Melichar, Baltazar, ale počáteční písmena slov v latinské větě, která znamená Kristus, žehnej tomuto domu. Koleda zpívaná třemi králi je původní, ale dříve byla zpívána 13 slok, které vyprávěly biblickou cestu tří králů.

Za minulého režimu byla tato tradice přerušena. Objevila se znovu až kolem roku 2000, kdy byla zavedena spolu s Tříkrálovou sbírkou, která slouží na pomoc potřebným. Děti převlečené za tři krále do bílých plášťů s papírovými čepicemi nadepsanými písmeny K, M a B., se zpíváním nebo recitováním koledy obcházejí domy i dnes, obdobně jako v minulosti. Jedno z dětí, v současné době Baltazar (během staletí se podoby králů měnily), je začerněné a představuje krále tmavé barvy pleti.

Vánoce 6. lednem končí, proto je někde zvykem odstojit a uklidit vánoční stromeček. Dřív bývalo zvykem, že se druhý den ráno dřevem z vánočního stromečku zatopilo a uvařila se káva, která udělala definitivní tečku za Vánoci.

Pro naše předky znamenalo období od 6. ledna do popeleční středy období masopustu, kdy se konaly zabíjačky, zábavy a hodovalo se. Období masopustu končí popeleční středou, která je 40 dní před Velikonoci a jelikož jsou Velikonoce pohyblivým svátkem, každý rok má jiné datum i konec masopustu.

Mějte krásné Vánoce! 🙂

 

 

Štítky

  • Vánoce
  • Zima

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Bramboračka
Štědrý den

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Perníčky
Cukroví

Perníčky

Vánočka
Sladké

Vánočka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍

#newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
•
Follow
Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍 #newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
2 dny ago
View on Instagram |
1/9
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
•
Follow
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰 Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍 3 vejce 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru 200 ml mléka 200 ml oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 balení kypřícího prášku 125 g jahod 125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně) Plech s rozměry 36x 26 cm Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy Na náplň: 1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti Na drobenku: 1/3 kostky másla Hrubá mouka Moučkový cukr 1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience. 2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám. 3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C. 4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou. 5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky. 6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂 Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻 #bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
7 dny ago
View on Instagram |
2/9
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
•
Follow
CHŘESTOVÝ KRÉM👌 Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊 Budete potřebovat: 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200 ml 12% smetany 100 g másla Šťáva ze 1/4 citronu Sůl Pepř 1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar). 2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím. 3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit. 4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou. Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo. Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️ #ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 

Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky.
🌼 Skvěle chutná.
🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly.
🌼 Bez chemických postřiků.
🌼 Plný zdraví prospěšných látek.
🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají.

Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️

#spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
•
Follow
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky. 🌼 Skvěle chutná. 🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly. 🌼 Bez chemických postřiků. 🌼 Plný zdraví prospěšných látek. 🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají. Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️ #spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
2 týdny ago
View on Instagram |
4/9
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
•
Follow
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE... • Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. • Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. • Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě. • Je přírodní afrodiziakum. • Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus. • Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout. • Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou. Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍 #chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
•
Follow
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓 je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰 Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️ Budete potřebovat: 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 1 želatinový ztužovač 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti) dětské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod Postup: 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️ Recept si nezapomeňte uložit.💖 #milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
•
Follow
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔 Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.
 1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔 2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️ 3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐 4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐 5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné. 6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳 1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀 Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945). Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊 #konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava Foto od @michaela.kozena.photography
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
•
Follow
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
1 měsíc ago
View on Instagram |
8/9
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮
Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz

Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova
#carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
•
Follow
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮 Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova #carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
1 měsíc ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Bramborové těsto
  • Brambory
  • Bublanina
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT