Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Podzimní rovnodennost

Na jaře a na podzim nastává okamžik, kdy slunce přechází přes rovník a den je stejně dlouhý jako noc. Podzimní rovnodennost nastává 22. nebo 23. září. Podzimní rovnodenností definitivně končí léto. Od této doby jsou dny kratší, noci delší. Je tedy méně světla a příroda vybízí k zklidnění a zpomalení, tak jako to dělá ona.

S podzimní rovnodenností jsou spojené oslavy sklizní úrody, např. vinobraní, jablkobraní apod.

vinobranni ceskazceska
ceskazceska.cz jablka

Jablka a víno bylo významné i v keltském svátku Alban Elved (Mabon), který oslavoval tento radostný čas hojnosti, veselení se, hostin a návštěv, jako završení úrodné části roku a příprav a tvoření zásob na střídmé zimní období. Tento svátek o podzimní rovnodennosti byl významný pro upevnění vztahů rodiny, přátel, kmene.

Později i naši předci oslavovali úrodu a projevovali ji vděčnost. Tvořili tradice, které děkovaly přírodě, Bohu a udržovaly sousedské, přátelské a rodinné vazby. A to už zmíněné vinobraní, jablkobraní, tak různá posvícení a hody. Nešlo pouze o veselení se a hodování, ale taky obřad a poděkování za úrodu – peklo se z nové mouky, máku, ovoce, mladé svatomartinské víno na svátek sv. Martina apod.

Chcete zažít, jak takové hody vypadají? Zajeďte se podívat na Moravu, kde se dodnes konají např. Na Hané, Slovácku, Brněnsku. Pokud máte konkrétní tip na událost, podělte se s ní prosím pod tímto článkem v komentářích. Stejně tak budu ráda za vaši zkušenost s tradicemi spojenými s poděkováním za úrodu.

Ořechovo-jablečná bábovka politá čokoládou,na bílém talíři, na bílém dřevěném stole venku, kolem ořechy a jablka, hroznové víno

Moje tipy, jak i v dnešní době oslavit sklizeň, i když nic nepěstujete:

  • Sklizní nemusí být myšleno jen jedlé suroviny, ale také zážitky, vztahy, které pěstujete. 🙂 Pozvěte přátele, rodinu k sobě a vytiskněte fotky ze společných zážitků. Nebo jeďte společně na výlet do podzimní přírody.
  • Upečte si něco ze surovin, které v tento čas zrají. Ať už to jsou švestky, dýně, jablka,…
  • Uspořádejte poslední grilování nebo táborák a opečte si na ohýnku podzimní jablka nebo brambory.
  • Dopřejte si pohodový čas s partnerem, rodinou nebo přáteli a načněte si k posezení třeba burčák. 🙂 Věděli jste, že burčák je typický pro Čechy, Moravu, Slovensko, Rakousko a Německo? V jiných zemích ho nevyrábí.
  • Zajeďte se podívat na pořádané akce (vinobraní, jablkobraní, dýňobraní, hody,…)
  • Nakupte sezonní suroviny u farmáře a něco dobrého si z nich upečte nebo uvařte. Inspirací na recepty vám může být i můj web.
Podzimní rovnodennost a češka z česka v přírodě
ceskazceska kure na jablkach

Sledujte mě na sociálních sítích Instagramu, Youtube a Facebooku pro každodenní inspiraci.

 

Štítky

  • Podzim

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Vinobraní
Tvarohový dýňový koláč

Související články

Vdolky
Slané

Vdolky

Ořechová bábovka
Sladké

Ořechová bábovka

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy
Sladké

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT