Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice, Nápoje

Vinobraní

Věděli jste, že pouze u nás v České republice, na Slovensku, v Rakousku a Německu se pije při vinobraní burčák? Burčák je zkvašený vinní mošt. Jinde na světe ho neznají a jako první zpracovaný produkt úrody pijí mladé víno. To my máme taky – Svatomartinské, které se však může poprvé ochutnat až na Svatého Martina, 11. 11. v 11:11 hod dopoledne.

Vinobraní je doba zahájení sklizně vína (révy vinné) a s ním spojené tradice a oslavy.

Víno hraje odjakživa v lidské kultuře významnou roli. Červená je barva krve i života. Víno se podává i u církevních obřadů. A právě začátku procesu zpracování hroznů do tekutého vína se říká vinobraní.

žena se skleničkou vína ve vinárně

Jak se k nám víno dostalo?

Na Moravu se vinná réva dostala díky římským legiím. Velký rozmach vinařství nastal s příchodem křesťanství, když se o vinice začali starat mnišské řády a místní vladykové. Do Čech se vinná réva dostala později, až kolem 9. století. Nechala ji přivést sv. Ludmila, babička sv. Václava, patrona české země.

Karel IV. Přivezl z Burgundska francouzské odrůdy a za jeho vlády dosáhlo vinařství u nás k významnému rozmachu a vznikají tradice týkající se jeho zpracování.

Zarážení hory

Tradice spojená s tím, že když je vinice téměř před sklizní, po zaražení hory nesmí nikdo cizí do vinice vstoupit.

Hora bývá cca 5 m vysoký kůl, který může být opentlený nebo jinak ozdobený, např. Lučním nebo polním kvítím, zelenými větvičkami, ovocem. Symbolicky se dávají i 3 jablka na znamení Nejsvětější trojice, někde i plnou láhví vína. Kůl je symbolicky do kříže. Hora se symboly má ochránit vinici před přírodní pohromou a zlými silami. Ochranný rituál zarážení hory je dodnes spojený se zpěvem a proslovem, přáním ochrany a modlitbou k patronům vína.

Vinařům se kdysi říkávalo horníci, to podle viničních hor.  A nespoléhali se jen na ochranu zaražené hory. Pravidelně byl volen vrchní horní, který velel hlídačům, tzv. hotařům, kteří vinice hlídali ve dne i noci.

Víno

Vinobraní

Když podzim zbarví listy a hrozny mají tu správnou cukernatost. Nastává čas sklizně, vinobraní. To bývá v polovině října, ale u některých odrůd už na začátku října. Nesbírají se všechny hrozny najednou, ale postupně, podle odrůd a typu vína, které se bude zpracovávat, např. Výběry z bobulí nebo Pozdní sběry zůstávají na vinicích déle.

Zahájení sklizně vína, vinobraní, je populární i dnes. V minulosti dokonce jezdili na vinice i králové s celým průvodem a církevní hodnostáři žehnali vínu.

Přečiny spáchané v době vinobraní byli krutě trestány.

Věděli jste, že podle jedné teorie byl přípitek vínem pro šlechtice obranou proti tomu, aby víno někdo otrávil? Plné poháry s vínem si přiťukávali tak silně, aby se vína z jednoho do druhého vzájemně přelila.

Napište mi do komentářů, jestli se letos chystáte na vinobraní a kam. 🙂

Štítky

  • Podzim
  • Víno

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rybízový koláč s pudinkem
Podzimní rovnodennost

Související články

Vdolky
Slané

Vdolky

Ořechová bábovka
Sladké

Ořechová bábovka

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy
Sladké

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT