Svatomartinská vína - Češka z Česka
parallax background

Svatomartinská vína

Vepřové závitky se zelím
Listopad 10, 2015
Svátek sv. Martina (11. 11.)
Listopad 14, 2015
 

Připíjet si novým vínem poprvé na den svatého Martina bylo zvykem už za císaře Josefa II. Tato tradice přetrvává do dnes. Svatomartinské víno je první víno ročníku, které můžeme poprvé ochutnat 11. 11. v 11 hod a 11 min. :)

Nejdřív trocha teorie:

  • Svatomartinská vína zrála pouze pár týdnů, ale i za krátkou dobu zrání stačila získat svůj osobitý charakter.

  • Mají svěží, ovocitou chuť.

  • Měla by se spotřebovat do Velikonoc, protože časem ztrácí svoji chuť a svěžest.

  • Svatomartinská vína musí splňovat požadovaná kritéria a jejich vstup na trh každoročně schválí odborná komise.

  • Láhve musí být také označeny společným logem (sv. Martin na bílém koni), záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské".

  • Svatomartinská vína je možné vyrábět pouze z  raných odrůd:

 

Bílé víno -  Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský

Červené víno - Modrý Portugal a Svatovavřinecké

Růžové víno, klaret - Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

 

Nejen tradice se Svatomartinskými víny, ale všechno kolem svátku sv. Martina mám ráda. Musím ale přiznat, že jsem teprve tento rok ochutnala Svatomartinská vína poprvé a upřímně řečeno - nenadchla mě.  Z trhu ale rychle mizí, takže se jim obliby dostává. Určitě Svatomartinská vína ochutnejte, ať si na ně uděláte vlastní názor. Určitě doporučuji ochutnat co nejvíce vín :) a porovnávat, co vám chutná. Zkusit můžete třeba řízené degustace, kdy k vínu dostanete i zajímavé informace o víně. Určitě nejzajímavější degustace jsou přímo v moravských sklípcích u vinařů. Pokud tuhle možnost z nejrůznějších důvodů nemáte, zkuste degustace ve vinárnách. 

Tak s chutí do degustování! :)

Češka z Česka♥

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *