Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Slané

Vdolky

Rovnou na recept

Voňavé, máslové, vláčné vdolky. Jak ty mi připomínájí babičku, která je často peče i přes náš protest, že už jsme jimi přejedení. Vdolky se pečou dlouhá léta a i v době, kdy nebylo běžné sehnat čerstvé pečivo, je pekla snad každá hospodyňka. Jedí se po upečení (tak jsou nejlepší) a s gulášovou nebo dršťkovou polévkou.

Výborné jsou taky jen tak, třeba ke kakau nebo jako za starých dob – s lámandou. To je bílá káva z melty, do které se vdolek láme nebo přikusuje. Setkala jsem se taky s vdolky na sladko s na kostičky nakrájenými jablky v těstě. A slyšela jsem i vdolcích s rozvařenými jablíčky podávaných na rozpuleném vdolku a zakysanou smetanou navrch.

Jak si nejraději na vdolcích pochutnáváte vy? 🙂

Vdolky | Recept

Od: Češka z Česka
  • 21 března, 2020
  • 12
  • 2 hod
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • ¼ kg hladké mouky
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • 20 g droždí nebo 1 sáček sušeného droždí na 0,5 kg mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 30 g másla
  • 20 g sádla
  • 30g oleje
  • asi ½ l mléka
  • 2 žloutky
Postup
Krok 1
Vytvořím kvásek: 20 g čerstvého droždí rozdrobím do menší misky, přidám 2 lžíce cukru a chvilku míchám, dokud se nevytvoří kašička. Vliji vlažné mléko, přisypu trochu mouky, promíchám a nechám na teplém místě vzejít asi 15 min.
Krok 2
Do velké mísy proseji obě mouky přes síto na dvakrát. Udělám v mouce důlek a do něj vliji vykynutý kvásek, přidám sůl a žloutky.
Krok 3
V menším rendlíku rozpustím máslo a sádlo. Přidám olej, mléko a zahřívám tak, aby ingredience byly rozpuštěné, ale pouze vlažné (jakmile by byla směs tuků horká, zabila by kvasnice a těsto by nevykynulo).
Krok 4
Vlažnou směs postupně přiliji do důlku ke žloutkům a zapracovávám vařečkou, znovu přiliji a zapracovávám další mouku a takhle pokračuji, až vznikne středně husté těsto. Pokud je potřeba, přidám vlažné mléko. Těsto zadělávám vařečkou přibližně 10 – 15 minut do té doby, než začne tvořit občasné bubliny. Uhnětené těsto upravíme v míse na bochánek, mírně zapráším moukou aby neosychalo, zakryji čistou utěrkou a nechám na teplém místě kynout. Vykynuté těsto by mělo mít 2 – 3 x větší objem.
Krok 5
Z vykynutého těsta vykrajuji lžící bochánky, které mírně pomoučím a v ruce zpracuji na kulatý tvar. Vdolky dávám na vymazaný plech s mezerami asi 2 – 3 cm. Vdolky potřu bílkem, který zbyl z pečení, posypu mákem, kmínem a solí. V troubě vyhřáté na 160 °C peče dozlatova asi 20 minut. Po vyjmutí vdolky potřu máslem, přikyji čistou uterkou a nechám zchladnout.

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Ořechová bábovka
Karlovarský knedlík

Související články

Toč
Slané

Toč

Slaný koláč z nových brambor
Hlavní jídla, Slané

Slaný koláč z nových brambor

Řepový salát s ořechy
Saláty, Slané

Řepový salát s ořechy

2 comments

  • Melissa
    22 dubna, 2020

    Ahojik musim rict ze podobne delala i ma babcka pouze s tim rozdilem ze je pekla na plotne a delala i ty jablecne.Dlouho jsem hledala recept a sem moc rada ze jsem konecne nasla recept ktery se jim podoba .Ale take musim rict ze pro zacinajici kucharinky neni recept dost dobre popsany.Kvasek nemas tak napsano vubec kvasnice do dulku rozdrobit.Pak zase tam je zloutky dat k mouce pak ale ten tuk se leje ke zloutkum ktery sou v te mouce tak kterou mouku pak jeste zapracuji do testa jak tam pises?Jako ja sem zvedava zda se me to podari protoze nejsem bohuzel taky moc chyby z toho popisu.Bylo by fajn kdybys to mohla nejak polopaticteji napsat.Ja vim je to prace ale fanousci a nove zacatecni kucharky ti budou vdecny.😘

    Reply
    • Češka z Česka
      23 dubna, 2020

      Ahoj, děkuji moc za komentář. Postup jsem upravila. Je to už srozumitelnější? 🙂 Jana❤

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.