Miluju podzim. A nejen kvůli jeho krásným barvám, ale celkové náladě. Vůně jablek, hrušek, spadaného listí, chuť čerstvých vlašských ořechů a dýňových koláčů má něco do sebe! A může klidně i pršet, i když slunečný podzim je nejkouzelnější.
Zachumlejte se do do měkkého svetru, uvařte si čaj (třeba z bylinek, které jste v létě nasbírali, nebo šípku, který se právě červená na keřích) a upečte si tenhle lahodný dýňový koláč.Podobný dýňový koláč je typický pro USA a Kanadu, ale já jsem recept obměnila a připravila variantu z českých ingrediencí nebo ingrediencí, které jsou běžné i v České republice. Navíc dýně je surovina, které se i v České republice velmi dobře daří a poslední roky je populární.
Dýňový koláč jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Tvarohový dýňový koláč
- 19 září, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- Na těsto:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce jablečného Bzeneckého octa
- 1/2 hrnku másla na malé kostičky (113g)
- 4 – 6 lžic ledové vody
- špetka soli
- Na náplň:
- 1 měkký tučný tvaroh - vanička nebo pevnější v obalu (250 g)
- 450 g dýně Hokaido
- 1/2 hrnku krupicového cukru (100 g)
- špetka soli
- 1 vejce + 2 žloutky
- 1 hrnek smetany (31%) (200 ml)
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička perníkového koření
Postup
- Step 1
- Do mísy nebo kuchyňského robota dám všechny ingredience krom vody a propracuji lehce v hrudkové těsto, ještě než je těsto propracované, přidám lžíce studené vody (4-6 lžic podle potřeby). Těsto prohnětu do kuličky, vložím do malé misky a dám na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Step 2
- Když těsto odpočívá, připravím si dýňové pyré. Dýni Hokkaido omyji, a odkrojím kousek, který zbavím semínek, není potřeba ji loupat. Zvážím ji a potřebné množství nakrájím na malé kousky. V hrnci dám vařit vodu, položím na něj sítko a nakrájenou dýni na něm vařím v páře do změknutí, asi 20-30 min. Potom dýni rozmixuji a vznikne pyré.
- Step 3
- Do mísy robota vložím tvaroh a cukr, který společně vyšlehám, přiliji smetanu, pyré a všechny ostatní ingredience na náplň pokojové teploty. Šlehačem robota nechám vyšlehat tekutou náplň.
- Step 4
- Těsto vyndám z lednice a vyválím ho do velikosti formy na koláč. Formu na vymažu máslem a položím na ni těsto, které ještě ve formě pomačkám tak, aby bylo rovnoměrně i po stranách formy. Těsto párkrát propíchám vidličkou a dám péct na 180 stupňů do předehřáté trouby na 15 min.
- Step 5
- Na přepečené těsto vyliji náplň a peču na 180 stupňů 45 min a na dalších 20 min snížím na 150 stupňů.
- Step 6
- Nechám vychladnout a před rozkrájením ideálně nechám půl hodiny v lednici.