Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Tvarohový dýňový koláč

Rovnou na recept

Miluju podzim. A nejen kvůli jeho krásným barvám, ale celkové náladě. Vůně jablek, hrušek, spadaného listí, chuť čerstvých vlašských ořechů a dýňových koláčů má něco do sebe! A může klidně i pršet, i když slunečný podzim je nejkouzelnější.

Zachumlejte se do do měkkého svetru, uvařte si čaj (třeba z bylinek, které jste v létě nasbírali, nebo šípku, který se právě červená na keřích) a upečte si tenhle lahodný dýňový koláč.Podobný dýňový koláč je typický pro USA a Kanadu, ale já jsem recept obměnila a připravila variantu z českých ingrediencí nebo ingrediencí, které jsou běžné i v České republice. Navíc dýně je surovina, které se i v České republice velmi dobře daří a poslední roky je populární.

Tvarohový dýňový koláč se šlehačkou na bílém talířku

Dýňový koláč jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!unnamed

Tvarohový dýňový koláč

Příprava 45 min, pečení celkem cca 1,5 hod | Koláčová forma o průměru 28 cm
Od: Češka z Česka
  • 19 září, 2023
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • Na těsto:
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce jablečného Bzeneckého octa
  • 1/2 hrnku másla na malé kostičky (113g)
  • 4 – 6 lžic ledové vody
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 1 měkký tučný tvaroh - vanička nebo pevnější v obalu (250 g)
  • 450 g dýně Hokaido
  • 1/2 hrnku krupicového cukru (100 g)
  • špetka soli
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 1 hrnek smetany (31%) (200 ml)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička perníkového koření
Postup
Step 1
Do mísy nebo kuchyňského robota dám všechny ingredience krom vody a propracuji lehce v hrudkové těsto, ještě než je těsto propracované, přidám lžíce studené vody (4-6 lžic podle potřeby). Těsto prohnětu do kuličky, vložím do malé misky a dám na půl hodiny odpočinout do lednice.
Step 2
Když těsto odpočívá, připravím si dýňové pyré. Dýni Hokkaido omyji, a odkrojím kousek, který zbavím semínek, není potřeba ji loupat. Zvážím ji a potřebné množství nakrájím na malé kousky. V hrnci dám vařit vodu, položím na něj sítko a nakrájenou dýni na něm vařím v páře do změknutí, asi 20-30 min. Potom dýni rozmixuji a vznikne pyré.
Step 3
Do mísy robota vložím tvaroh a cukr, který společně vyšlehám, přiliji smetanu, pyré a všechny ostatní ingredience na náplň pokojové teploty. Šlehačem robota nechám vyšlehat tekutou náplň.
Step 4
Těsto vyndám z lednice a vyválím ho do velikosti formy na koláč. Formu na vymažu máslem a položím na ni těsto, které ještě ve formě pomačkám tak, aby bylo rovnoměrně i po stranách formy. Těsto párkrát propíchám vidličkou a dám péct na 180 stupňů do předehřáté trouby na 15 min.
Step 5
Na přepečené těsto vyliji náplň a peču na 180 stupňů 45 min a na dalších 20 min snížím na 150 stupňů.
Step 6
Nechám vychladnout a před rozkrájením ideálně nechám půl hodiny v lednici.

Tvarohový dýňový koláč se šlehačkou na bílém talířku

 

Štítky

  • Dýně
  • Tvaroh

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Podzimní rovnodennost

Související články

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

Dýňová polévka
Polévky

Dýňová polévka

Bavorské vdolečky
Sladké

Bavorské vdolečky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT