Na Instagramu jsem vám nedávno slíbila tento recept na tento fantastický, fantastický, FANTASTICKÝ kynutý koláč se švestkami a mákem.
Kynutého těsta jsem se dříve obávala. Myslela jsem si, že je jeho příprava náročná. Ale vůbec není! Recept určitě zvládnete a brzy budete péct další. 🙂 Kynuté těsto na koláč je univerzální, ovoce můžete obměňovat podle sezónnosti, např. místo máku přidat tvaroh apod. Recept určitě vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak rychle byl pryč. 🙂
Může být více český a sezónní recept, než je kynutý koláč se švestkami a mákem na konci srpna? 🙂 Švestky máme z vlastní zahrady a mák od rodiny. Z podobného vaření a pečení mám největší radost, když použiji suroviny, které jsou vypěstované nedaleko. Jednak lokální nákupy nezatěžují životní prostředí dlouhou přepravou, tak podpoří i místní, české zemědělce. Pokud hledáte zajímavosti o české produkci, navštivte web Z naší země.
Kynutý koláč se švestkami a mákem | Recept
- 23 srpna, 2022
- 2 hod 10 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 10 g sušeného droždí
- 2 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 200 ml rostlinného oleje
- Na těsto:
- 1,5 kg švestek (rovnoměrně rozložených na plechu vedle sebe)
- 40 g máku
- 50 g másla
- 3 lžíce rumu
- Trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy
- Na drobenku:
- 100 g másla (mírně povoleného - nechte tak 15 min mimo lednici)
- cca 12 lžic hrubé mouky
- Cca 10 lžic moučkového cukru
Postup
- Step 1
- V míse smíchám suché ingredience na těsto. Přiliji tekuté ingredience, důkladně propracují ručně nebo v robotu, přikryji utěrkou a nechám asi 1 hod kynout při pokojové teplotě dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Step 2
- Mezi tím co těsto kyne, připravím drobenku a vymažu formu na koláč. Na toto množství používám rozměr 43×37 cm. Troubu předehřeji na 190 stupňů.
- Step 3
- Kynuté těsto vliji na vymazaný plech, položím na něj vypeckované a přepůlené švestky, zasypu mletým mákem a drobenkou. Peču asi 30 min.
- Step 4
- Máslo rozpustím s rumem a poliji jím hotový koláč, který nechám dojít ještě 10 min ve vypnuté troubě.
- Step 5
- Po vychladnutí krájím a užívám si skvělou chuť kynutého koláče s právě dozrálými švestkami a mákem. 🙂
Tento recept vznikl ve spolupráci s projektem www.znasizeme.cz
Recept můžete různě obměňovat. Např. vyměnit ovoce a mák za tvaroh. Verze kynutého koláče s ostružinami a tvarohem byla také skvělá. 🙂 Napište mi do komentáře, jak vám recept na kynutý koláč chutnal.
Makovo švestkový koláč určitě vyzkouším.Rada a s radostí podpořím české zemědělce.
Kynutý koláč se švestkami, fantastický receptík, jenom ze zkušenosti dávám o trochu méně mléka , jinak super těsto, buchtičku jsem pekla již dvakrát a nemá chybu.
To moc ráda slyším! Děkuji za komentář. 🙂 U nás je to jeden z nejoblíbenějších receptů.