Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Brukev zelná

Brukev zelná je u nás známá spíše jako zelí. Pěstuje se tisíce let a postupem času z ní vznikly kultivary jako brokolice, květák, kapusta hlávková, růžičková a kadeřavá. Těmto kultivarům brukve se budu v tomto článku věnovat.

Využití brukve v kuchyni je široké. Můžeme ji jíst syrovou, vařenou, dušenou, zapékanou i smaženou. Zapojte všechny kultivary brukve do svého jídelníčku. Pro zdraví jsou velmi prospěšné a receptů je mnoho. Postupně je budu zveřejňovat. 😉

Listy brukve obsahují vitamíny (B, C, K, P) a minerály draslík, hořčík, železo, vápník, sodík. Obsahují také cholin, který pomáhá zlepšovat paměť a zabraňují vzniku Alzheimerovy choroby. Tímto výčet důležitých látek nekončí. V brukvi nalezneme také prospěšné glycidy, kateroidy, aminokyseliny, inulin, kyselinu nikotinovou a enzymy. Brukev má pozitivní účinky na mozek a pomáhá při nemocech žlučových cest, žlučníku, jater, při problémech s trávicím ústrojím a při avitaminózách.

1. Hlávkové zelí

V české kuchyni je hlávkové zelí snad nejznámějším kultivarem. Bílé, červené, kyselé, sladké, dušené, sterilované či syrové k české kuchyni prostě patří! Úžasná kombinace knedlo-vepř-zelo se stala našim národním jídlem. Bez kysaného zelí se neobejde spousta tradičních pokrmů. Hlávkové zelí na všechny způsoby nejen skvěle chutná, ale také obsahuje minerální látky a vitamín C. Proto se mi také mnohdy říká český citron.

2. Květák a 3. Brokolice

I brokolice obsahuje velkou řadu vitamínů (C, E, B1, B2), minerálů (fosfor, vápník, draslík,…) a vlákniny. Podobným druhem zeleniny je květák, kterému se hlavně dříve říkalo karfiol (krásně mi to zní 🙂 ) Květák i brokolice obsahují sloučeniny, díky kterým pomáhají při hubnutí a hlavně pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny.

4. Kapusta růžičková a 5. Kapusta hlávková 

Nejvíce podobná starým odrůdám je kapusta hlávková. Všechny druhy kapusty jsou výborným posilovačem imunity, kdy naše tělo zásobují vitamíny (A, B, C, E) a minerály (hořčík, draslík, vápnák, fostor a další), které spolu s vlákninou pomáhají detoxikovat organismus. Konzumace kapusty vede také k lepší fyzické výkonnosti a psychické odolnosti. A to se hodí! 🙂

Štítky

  • Zelí

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Moravský vrabec
Koblihy

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.