Rajská polévka
Leden 22, 2016Hrášková polévka
Leden 26, 2016
Perník je oblíbená cukrovinka, kterou známe pod různými druhy. Není tedy perník jako perník. V tomto článku uvádím recept na podobu perníku jako zákusku. I tento druh perníku je s českou kuchyní pevně spojen. Odvinul se od vykrajovaných, mnohem dříve spíše vytlačovaných, tvrdších perníků, které dnes pečeme na Vánoce. Nemusíte být tedy smutní z toho, že Vánoce jsou za dlouho a na voňavé kořeněné perníčky není čas. Upečte si perník z litého těsta.
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky perníkového koření
3 lžičky kakaa
1 hrnek mléka
10 lžic oleje
Postup je až směšně jednoduchý. Všechny ingredience dám do misky a asi 3 min vyšlehám šlehačem. Do máslem vymazaného plechu, vysypané hrubou moukou (nebo dětskou krupičkou, kokosem) naliji těsto a peču 35 min na 180 C. Upečený perník můžete posypat cukrem, polít čokoládou nebo nechat suchý. Někdo si na perník rád maže marmeládu nebo ji rovnou přidává do těsta. V těstě můžete zapéct i rozinky nebo ořechy. Způsobů pečení perníku je mnoho.
Dalším druhům perníku se budu věnovat v budoucnu. Určitě neopomenu Pardubický perník ani vánoční perníčky a jejich původ. Máte se na co těšit. :)
4 Comments
Zbožňuju tenhle perník 🙂 jsem schopna spořádat i celý plech. A s těma ořechama to vůbec není špatný nápad. Budu to muset vyzkoušet
Taky ho zbožňuju 🙂 Tak jednoduchý a snad se nikdy neomrzí… Vyzkoušejte ho s ořechy a dejte vědět, jestli chutnal 😉
Dobry den,nechybí vam tam hrnek mléka?Zkoušela jsem a mela jsem s toho drobenku a ne tekute těsto..
Dobrý den,
máte pravdu, chybí! Omlouvám se a děkuji za upozornění. Přidala jste intuitivně hrnek mléka? 🙂
Recept jsem doplnila.
Hezký den,
Jana