Kapusta nepatří mezi oblíbené zeleniny a v jídelníčku ji často opomíjíme. To je ale škoda. Má blahodárné účinky pro zdraví, ale musí se tepelně upravit. Zkuste vedle kapustových karbanátků kapustu i zapéct se sýrem a smetanou. Jako přílohu můžete zvolit třeba pečené brambory nebo bramborovu kaši. Tohle vegetariánské jídlo vás mile překvapí.
Recept | Zapečená kapusta
- 8 ledna, 2021
- 6
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 4 lžíce másla
- 500 g kapusty bez košťálu
- 2 stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžíce sušeného tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst nastrouhané goudy
- 1 hrst strouhanky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- V hlubší pánvi rozehřeji 2 lžíce másla na středním stupni a opeču na něm na díly nakrájenou kapustu. Osolím, opepřím a peču až 7 min z obou stran.
- Step 2
- Až kapusta zhnědne, naliji do pánve asi 100 ml vody, pánev částečně přikryji poklicí a dusím asi 3 min, až zvláční.
- Step 3
- Kapustu vložím do mělké keramické zapékací mísy. V pánvy, kde se připravovala kapusta rozehřeji zbylé máslo, přidám mouku a vytvořím jíšku. K ní přidám smetanu, nastrouhaný česnek, tymián, muškátový oříše, goudu a povařím do zhoustnutí, dosolím a dopepřím dle chuti.
- Step 4
- Omáčku vliji na kapustu, navrch ji posypu strouhankou a dám péct asi 20 min na 200 °C.
Inspirováno receptem v tištěném magazínu Prima Fresh zima/2019