Zprvu se vám to může zdát neslučitelné – těstoviny, zelí, houby a smetana. I mě to hned nelákalo, ale vyzkoušela jsem a je to úžasné spojení chutí! 🙂 Zelné flíčky s houbami jsem pro jejich úspěch pekla 2x za sebou! Zkuste je také. 😉
Recept | Zelné flíčky s houbami
Příprava zabere asi 20 min kvůli krájení zelí na malé kousky. Zapékání trvá také tak 20 min a postup je velmi snadný.
- 17 listopadu, 2016
- 6 porcí
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g těstovin na zapékání (fleky, flíčky)
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
- 2 vejce
- 2 lžíce sádla, másla nebo oleje na vymazání zapékací formy
Postup
- Step 1
- hodinu před vařením zaliji houby vodou, nechám je bobtnat a pak je 15 min vařím a sliji.
- Step 2
- Mezitím uvařím těstoviny podle návodu, scedím a promíchám s trochou sádla, oleje nebo másla, aby se neslepily ještě dříve, než je potřeba. 🙂
- Step 3
- Zatím co se vaří těstoviny, nakrájím zelí na cca 1 cm proužky, které překrájím na kostičky o velikosti asi taky 1 cm. Ty v cedníku proliji vroucí vodou z konvice a nechám okapat.
- Step 4
- Na sádle, másle nebo oleji (podle toho, co zrovna používám) osmahnu cibulku dorůžova. Přidám zelí, kmín, pepř a sůl. Dusím asi 10 min a podle potřeby přilévám vodu (nejprve vodu od hub), aby se ingredience stále dusily, ne smažily. Nakonec vmíchám houby a těstoviny.
- Step 5
- Smíchané ingredience dám do vymazané zapékací mísy a přeliji smetanou s rozkvedlanými vejci a promíchám. Vložím do předehřátá trouby na 200°C a zapékám, dokud povrch nezezlátne.
Dobrý den, natrefila jsem na tento Váš recept a připadá mi lákavý.:) Ráda bych těstoviny se zelím a houbami vyzkoušela, a chci se zeptat, jestli ba takové množství surovin je opravdu jen 50ml smetany…? Děkuji
Dobrý den Dani, přiznám se, že jsem recept dlooouho nepřipravovala, ale pokud dáte smetany o něco více, tak to vadit nebude. Jde o to, aby se povrch smetanou polil, zapekl se k sobě a těstoviny nebyly příliš opečené. Můžete klidně zakvedlat do smetany i vajíčko, jako na šunkofleky. Nebo jestli chcete počkat, tak bych mohla recept o víkendu připravit, oměřit a dám vám vědět. 🙂 Hezký večer, Jana
Dobrý den Dani, tak jsem recept znovu připravila a aktualizovala. Pro skvělý výsledek přidejte 200 ml smetany (celý kelímek) a 2 vejce. Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli jste recept připravovala a jak vám chutnal. Hezký den 🙂 Jana