Zprvu se vám to může zdát neslučitelné – těstoviny, zelí, houby a smetana. I mě to hned nelákalo, ale vyzkoušela jsem a je to úžasné spojení chutí! 🙂 Zelné flíčky s houbami jsem pro jejich úspěch pekla 2x za sebou! Zkuste je také. 😉
Recept | Zelné flíčky s houbami
- 17 listopadu, 2016
- 6 porcí
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g těstovin na zapékání (fleky, flíčky)
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla, másla nebo oleje na vymazání zapékací formy
Postup
- Krok 1
- hodinu před vařením zaliji houby vodou, nechám je bobtnat a pak je 15 min vařím a sliji.
- Krok 2
- Mezitím uvařím těstoviny podle návodu, scedím a promíchám s trochou sádla, oleje nebo másla, aby se neslepily ještě dříve, než je potřeba. 🙂
- Krok 3
- Zatím co se vaří těstoviny, nakrájím zelí na cca 1 cm proužky, které překrájím na kostičky o velikosti asi taky 1 cm. Ty v cedníku proliji vroucí vodou z konvice a nechám okapat.
- Krok 4
- Na sádle, másle nebo oleji (podle toho, co zrovna používám) osmahnu cibulku dorůžova. Přidám zelí, kmín, pepř a sůl. Dusím asi 10 min a podle potřeby přilévám vodu, aby se ingredience stále dusily, ne smažily. Nakonec vmíchám houby a těstoviny.
- Krok 5
- Smíchané ingredience dám do vymazané zapékací mísy a přeliji smetanou. Vložím do předehřátá trouby na 200°C a zapékám, dokud povrch nezezlátne.
[…] pár dny jsem recept na fleky se zelím a houbami viděla u Jany, která píše Češka z Česka. Hned se mi zalíbil a vlastně jsem měla pocit, že jsem už někdy něco takového jedla. Hned […]