parallax background

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Uzená polévka s kroupami
Únor 18, 2017
Kočičí svatba
Březen 18, 2017
 

Kulaté žluté bramborové knedlíky, plné osmahnutým uzeným masem se zlatavou cibulkou – radost rozkrojit! A ochutnat! K nim dušené zelí – kyselé či sladší, podle toho co máte rádi, a zase cibulka! Ach nebe! :)


Ingredience

Příprava 45 min, vaření 10 – 15 min.

 

400 g uzeného masa

1 lžíce sádla

1 cibule

750 g brambor uvařených ve slupce (varný typ C)

250 g hrubé mouky

100 g dětské krupičky

1 velké vejce nebo 2 malá

Sůl

K podávání:

Dušené kyselé zelí

Osmažená cibule

 

Klasicky si k nim načněte vychlazené pivo nebo třeba červené víno.

Tip: Brambory uvařte den předem ve slupce, nebo dost času před

přípravou knedlíků (musí být vychladlé).

Postup:

  1. Najemno nakrájenou cibuli osmažím na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechám vychladnout.

  2. Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí (recept a postup tady: http://www.ceskazceska.cz/moravsky-vrabec/) nebo z předem připraveného kysaného zelí. To stačí jen lehce propláchnout, aby nebylo až tolik kyselé, zalít vodou, aby bylo v hrnci ponořené, osolit, přidat lžíci cukru a trochu kmínu. Dusit doměkka a podle potřeby dochutit cukrem nebo solí.

  3. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle přímo na vál. Přidám mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto zpracuji. Opravdu rychle, jinak začne řídnout. Žádné mazlení se s ním. Ale nebojte, jde to. :) (Kdyžtak přidejte mouku nebo krupičku na zahuštění).

  4. Rukama vyválím váleček a ten rozkrájím na stejně velké kousky, ze kterých vytvaruji placky. Na ty dávám přiměřené množství osmaženého uzeného s cibulkou. Uzavřu a vytvaruji kulaté knedlíky.

  5. Ve velkém hrnci už bublá vroucí osolená voda. Vkládám do ní knedlíky a vařím 10 – 15 min, podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou lžící a nechám okapat.

  6. Knedlíky dám na talíř a na ně dušené zelí a osmaženou cibulku.

Vidíte, zase taková věda to není! :) Dobrou chuť!

A pokud se vám nechce uzené maso dávat do knedlíků, můžete si připravit Bramborové knedlíky plněné uzeným masem trochu jinak. Koukněte sem: http://www.ceskazceska.cz/bramborove-spalicky-se-zelim-a-uzenym-masem/

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *