Kulaté žluté bramborové knedlíky, plné osmahnutým uzeným masem se zlatavou cibulkou – radost rozkrojit! A ochutnat! K nim dušené zelí – kyselé či sladší, podle toho co máte rádi, a zase cibulka! Ach nebe! 🙂
Recept | Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
- 29 října, 2019
- 6 porcí
- 60 min
- Vytisknout recept
Postup
- Step 1
- Najemno nakrájenou cibuli osmažím na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechám vychladnout.
- Step 2
- Kyselé zelí lze udělat z čerstvého zelí nebo z předem připraveného kysaného zelí. Kysané zelí propláchneme, uvaříme ve vodě (může být s kmínem, ale my máme kmín už v nakládaném, tak nedáváme), scedíme. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme scezené zelí, cukr podle chuti a dusíme do vyvaření zbytku vody. Pokud přidáme cukr dřív než zelí a necháme ho trošku zkaramelizovat, máme zase trochu jinou chuť a ozvláštnění.
- Step 3
- Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle přímo na vál. Přidám mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto zpracuji. Opravdu rychle, jinak začne řídnout. Žádné mazlení se s ním. Ale nebojte, jde to. 🙂 Kdyžtak přidejte mouku nebo krupičku na zahuštění těsta.
- Step 4
- Rukama vyválím váleček a ten rozkrájím na stejně velké kousky, ze kterých vytvaruji placky. Na ty dávám přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřu a vytvaruji kulaté knedlíky.
- Step 5
- Ve velkém hrnci už bublá vroucí osolená voda. Vkládám do ní knedlíky a vařím 10 – 15 min, podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou lžící a nechám okapat.
- Step 6
- Knedlíky dám na talíř a na ně dušené zelí a osmaženou cibulku.
- Step 7
- Vidíte, zase taková věda to není, jak se může zdát. 🙂 Dobrou chuť!
Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí (recept a postup tady)? Lžete? Máte recept na kyselé zelí?
Na kysané zelí recept také mám 🙂 Najdete ho tady: https://www.ceskazceska.cz/zeli/
Milá Češko z Česka, vaše stránky i vaše recepty se mi líbí. Některé z nich se chystám vařit či péct. Některé znám, jiné jsou pro mě lákavou novinkou. Jsou srozumitelně napsané a názorně vyfocené. Ale dneska jsem narazila na stránku, kde mi to nedá a reagovat zkrátka musím.
Prosím, opravte si chybu ve druhém kroku. Stojí tam: „Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí“ A druhá chyba je hned vedle. Píšete „recept a postup tady“, ale chybí hypertextový odkaz, který by nás na kýžený recept nasměroval. Prostě se na to nedá kliknout. Klimka už se vás pokoušela upozornit, ale neudělala to asi pro vás srozumitelně, tak vám to píšu polopatě.
A taky si myslím, že vám v postupu na zelí vypadla věta nebo dvě. Takhle bych tedy zelí vařit nechtěla – jak by to asi dlouho trvalo, než bych dostala pryč všechnu tu vodu? 😀
Navrhovala bych to asi takto: Zelí propláchneme, uvaříme ve vodě (může být s kmínem, ale my máme kmín už v nakládaném, tak nedáváme), scedíme. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme scezené zelí, cukr podle chuti a dusíme do vyvaření zbytku vody. Pokud přidáme cukr dřív než zelí a necháme ho trošku zkaramelizovat, máme zase trochu jinou chuť a ozvláštnění.
Dobrý den Barysko, mockrát děkuji za upozornění a že jste si dala práci zformulovat lepší vyznění. Text jsem opravila. Mějte se krásně! 🙂 Jana