Kulaté žluté bramborové knedlíky, plné osmahnutým uzeným masem se zlatavou cibulkou – radost rozkrojit! A ochutnat! K nim dušené zelí – kyselé či sladší, podle toho co máte rádi, a zase cibulka! Ach nebe! 🙂
Recept | Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
- 29 října, 2019
- 6 porcí
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g uzeného masa
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 750 g brambor uvařených ve slupce (varný typ C)
- 250 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1 velké vejce nebo 2 malá
- sůl
- K podávání:
- dušené kyselé zelí
- osmažená cibule
- načnout si k nim můžete vychlazené pivo nebo červené víno.
- Tip: Brambory uvařte den předem ve slupce, nebo dost času před
- přípravou knedlíků (musí být vychladlé).
Postup
- Step 1
- Najemno nakrájenou cibuli osmažím na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechám vychladnout.
- Step 2
- Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí (recept a postup tady) nebo z předem připraveného kysaného zelí. To stačí jen lehce propláchnout, aby nebylo až tolik kyselé, zalít vodou tak, aby bylo v hrnci akorát ponořené, osolit, přidat lžíci cukru a trochu kmínu. Dusit doměkka a podle potřeby dochutit cukrem nebo solí.
- Step 3
- Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle přímo na vál. Přidám mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto zpracuji. Opravdu rychle, jinak začne řídnout. Žádné mazlení se s ním. Ale nebojte, jde to. 🙂 Kdyžtak přidejte mouku nebo krupičku na zahuštění těsta.
- Step 4
- Rukama vyválím váleček a ten rozkrájím na stejně velké kousky, ze kterých vytvaruji placky. Na ty dávám přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřu a vytvaruji kulaté knedlíky.
- Step 5
- Ve velkém hrnci už bublá vroucí osolená voda. Vkládám do ní knedlíky a vařím 10 – 15 min, podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou lžící a nechám okapat.
- Step 6
- Knedlíky dám na talíř a na ně dušené zelí a osmaženou cibulku.
- Step 7
- Vidíte, zase taková věda to není, jak se může zdát. 🙂 Dobrou chuť!
Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí (recept a postup tady)? Lžete? Máte recept na kyselé zelí?
Na kysané zelí recept také mám 🙂 Najdete ho tady: https://www.ceskazceska.cz/zeli/