Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
parallax background

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Fazolová polévka
Leden 28, 2019
Škvarková pomazánka
Únor 10, 2019

Kulaté žluté bramborové knedlíky, plné osmahnutým uzeným masem se zlatavou cibulkou – radost rozkrojit! A ochutnat! K nim dušené zelí – kyselé či sladší, podle toho co máte rádi, a zase cibulka! Ach nebe! :)

Ingredience

Příprava 45 min, vaření 10 – 15 min.

 

400 g uzeného masa

1 lžíce sádla

1 cibule

750 g brambor uvařených ve slupce (varný typ C)

250 g hrubé mouky

100 g dětské krupičky

1 velké vejce nebo 2 malá

sůl

 

K podávání:

dušené kyselé zelí

osmažená cibule

načnout si k nim můžete vychlazené pivo nebo červené víno.

 

Tip: Brambory uvařte den předem ve slupce, nebo dost času před

přípravou knedlíků (musí být vychladlé).

Postup:

  1. Najemno nakrájenou cibuli osmažím na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechám vychladnout.

  2. Kyselé zelí lžete udělat z čerstvého zelí (recept a postup tady) nebo z předem připraveného kysaného zelí. To stačí jen lehce propláchnout, aby nebylo až tolik kyselé, zalít vodou tak, aby bylo v hrnci akorát ponořené, osolit, přidat lžíci cukru a trochu kmínu. Dusit doměkka a podle potřeby dochutit cukrem nebo solí.

  3. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle přímo na vál. Přidám mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto zpracuji. Opravdu rychle, jinak začne řídnout. Žádné mazlení se s ním. Ale nebojte, jde to. :) Kdyžtak přidejte mouku nebo krupičku na zahuštění těsta.

  4. Rukama vyválím váleček a ten rozkrájím na stejně velké kousky, ze kterých vytvaruji placky. Na ty dávám přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřu a vytvaruji kulaté knedlíky.

  5. Ve velkém hrnci už bublá vroucí osolená voda. Vkládám do ní knedlíky a vařím 10 – 15 min, podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou lžící a nechám okapat.

  6. Knedlíky dám na talíř a na ně dušené zelí a osmaženou cibulku.

Vidíte, zase taková věda to není, jak se může zdát. :) Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *