Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Hlavní jídla

Moravský vrabec

Rovnou na recept

Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! 🙂 Jsou to šťavnaté výpečky, kousky opečeného vepřového masa. To ale jistě víte, protože toto jídlo je nejen na Moravě, ale v celé zemi dobře známé. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem. Tak či tak, je to česká dokonalost!

Recept | Moravský vrabec

Od: Češka z Česka
  • 28 ledna, 2016
  • 6
  • 1 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 400 g vepřové plece
  • 200 g vepřového bůčku
  • 1 cibule
  • světlé pivo
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička hladké mouky
  • čerstvě mletý pepř
  • mletý a celý kmín
  • sůl
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2 – 8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)
Krok 2
Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min a dále dalších 30 – 40 min bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo.
Krok 3
Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte.  Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.

Se zelím

Od: Češka z Česka
  • 28 ledna, 2016
  • 6
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 hlávka bílého zelí (cca 1 kg)
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • sůl
  • cukr
  • ocet
Postup
Krok 1
Vrchní poškozené nebo zavadlé listy vyhoďte, omyjte a rozčtvrťte hlávku. Vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do mísy, přidejte lžičku soli, promíchejte a lehce promačkejte.
Krok 2
Ve větším kastrolu na másle osmahněte cibuli. K lehce osmahnuté cibuli přidejte zelí, kmín a pod pokličkou duste 15 – 20 min (podle potřeby podlévejte vodou a promíchejte). Dle chuti podušené zeli oslaďte, osolte nebo přidejte ocet a ještě chvilku povařte.
Krok 3
Pokud si chcete usnadnit práci krájenám, můžete použít sterilované zelí.:)

Se špenátem

Od: Češka z Česka
  • 28 ledna, 2016
  • 6
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 400 g čerstvého špenátu (nebo mraženého, který nechte přes noc mimo mrazák)
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
Postup
Krok 1
Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, přidejte špenát, osolte, přilijte smetanu (není nutné) a nejlépe pod pokličkou duste.
Krok 2
Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.

Bramborové knedlíky

Od: Češka z Česka
  • 28 ledna, 2016
  • 6
  • 45 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 900 g brambor (varný typ C)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 120 g krupice
  • 40 g másla
  • 2 vejce
  • sůl
Postup
Krok 1
Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly.
Krok 2
Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem – jistě si nějak poradíte 🙂 Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici.
Krok 3
Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15 – 20 min, podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.

Není to tak složité, jak se zdá. Směle do toho! Užijte si vaření a společné stolování!  A když napíšete komentář, jak se vám to povedlo, budu ráda. 🙂

 

 

Štítky

  • Vepřové maso
  • Zelí

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Perník
Brukev zelná

Související články

Guláš
Hlavní jídla

Guláš

Karlovarský knedlík
Hlavní jídla

Karlovarský knedlík

Fazolová pánev
Hlavní jídla

Fazolová pánev

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2021
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.