Moravský vrabec - Češka z Česka
parallax background

Moravský vrabec

Hrášková polévka
Leden 26, 2016
Brukev zelná
Leden 31, 2016
 

Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! :) Jsou to šťavnaté kousky opečeného vepřového masa. To ale jistě víte, protože toto jídlo je nejen na Moravě, ale v celé zemi dobře známé. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem. Tak či tak, je to dokonalost!

 

Ingredience:

400 g vepřové plece

200 g vepřového bůčku

1 cibule

světlé pivo

6 stroužků česneku

1 lžička hladké mouky

čerstvě mletý pepř

mletý a celý kmín

sůl

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2 – 8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)  Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min a dále dalších 30 – 40 min bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo. Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte.  Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.

 

Se zelím:

1 hlávka bílého zelí (cca 1 kg)

2 lžíce másla

2 cibule

Sůl

Cukr

Ocet

Vrchní poškozené nebo zavadlé listy vyhoďte, omyjte a rozčtvrťte hlávku. Vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do mísy, přidejte lžičku soli, promíchejte a lehce promačkejte. Ve větším kastrolu na másle osmahněte cibuli. K lehce osmahnuté cibuli přidejte zelí, kmín a pod pokličkou duste 15 – 20 min (podle potřeby podlévejte vodou a promíchejte). Dle chuti podušené zeli oslaďte, osolte nebo přidejte ocet a ještě chvilku povařte.

Pokud si chcete usnadnit práci krájenám, můžete použít sterilované zelí.

 

Se špenátem:

400 g mraženého listového špenátu (nechte přes noc mimo mrazák)

1 lžíce másla

1 cibule

4 stroužky česneku

100 ml smetany ke šlehání

Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.  Po chvilce přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, přidejte rozmrzlý špenát, osolte, přilijte smetanu (není nutné) a nejlépe pod pokličkou duste. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.

 

Bramborové knedlíky:

900 g brambor (varný typ C)

100 g polohrubé mouky

120 g krupice

40 g másla

2 vejce

sůl

Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly. Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem - jistě si nějak poradíte :) Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici. Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly :) ) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15 - 20 min, podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.

Není to tak složité, jak se zdá. Směle do toho! Užijte si vaření a společné stolování!

Dejte mi klidně vědět o tom, jak se vám vedlo. Budu ráda! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *