Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! 🙂 Jsou to šťavnaté výpečky, kousky opečeného vepřového masa. To ale jistě víte, protože toto jídlo je nejen na Moravě, ale v celé zemi dobře známé. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem. Tak či tak, je to česká dokonalost. Jakou variantu máte nejraději?
Recept | Moravský vrabec
- 6 října, 2022
- 6
- 1 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g vepřové plece
- 200 g vepřového bůčku
- 1 cibule
- světlé pivo
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička hladké mouky
- čerstvě mletý pepř
- mletý a celý kmín
- sůl
Postup
- Step 1
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2 – 8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)
- Step 2
- Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min a dále dalších 30 – 40 min bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo.
- Step 3
- Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
Se zelím
- 6 října, 2022
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 hlávka bílého zelí (cca 1 kg)
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- sůl
- cukr
- ocet
Postup
- Step 1
- Vrchní poškozené nebo zavadlé listy vyhoďte, omyjte a rozčtvrťte hlávku. Vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do mísy, přidejte lžičku soli, promíchejte a lehce promačkejte.
- Step 2
- Ve větším kastrolu na másle osmahněte cibuli. K lehce osmahnuté cibuli přidejte zelí, kmín a pod pokličkou duste 15 – 20 min (podle potřeby podlévejte vodou a promíchejte). Dle chuti podušené zeli oslaďte, osolte nebo přidejte ocet a ještě chvilku povařte.
- Step 3
- Pokud si chcete usnadnit práci krájenám, můžete použít sterilované zelí.:)
Se špenátem
- 6 října, 2022
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g čerstvého špenátu (nebo mraženého, který nechte přes noc mimo mrazák)
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup
- Step 1
- Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, přidejte špenát, osolte, přilijte smetanu (není nutné) a nejlépe pod pokličkou duste.
- Step 2
- Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
Bramborové knedlíky
- 6 října, 2022
- 6
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 900 g brambor (varný typ C)
- 100 g polohrubé mouky
- 120 g krupice
- 40 g másla
- 2 vejce
- sůl
Postup
- Step 1
- Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly.
- Step 2
- Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem – jistě si nějak poradíte 🙂 Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici.
- Step 3
- Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15 – 20 min, podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.
Po kliknutí sem se dostanete na recept na houskové knedlíky. 🙂
Není to tak složité, jak se zdá. Směle do toho! Užijte si vaření a společné stolování! A když napíšete komentář, jak se vám to povedlo, budu ráda. 🙂
A protože k českému receptu se nejvíc hodí české suroviny, tento recept vznikl ve spolupráci s projektem www.znasizeme.cz, kde najdete mj. zajímavosti o české produkci.
Díky za recept!
Rádo se stalo 🙂