Zelňačka - Češka z Česka
parallax background

Kapustnica

Masopustní obchůzky
Únor 8, 2016
Polévka se zelím a čočkou
Únor 12, 2016
 

Kapustnica je původně slovenská polévka, která se na Slovensku nevaří z kapusty, ale ze zelí. Na Slovensku se totiž zelí říká kapusta. Se Slováky máme společnou minulost a jak to tak bývá, jídla se přejímají a upravují. Recept na kapustnicu se ujal i v Čechách, ale místo zelí se mnohdy používá kapusta. 

 

Ingredience:

1 menší kapusta

1 cibule

4 stroužky česneku

3 lžíce másla

1,5 lžíce mouky

1, 2 l hovězího vývaru

moravská klobása

pepř

sůl

 

Postup:

1. Najemno nakrájím cibuli, česnek nakrájím na plátky a kapustu na nudličky (asi 2 cm široké a dlouhé tak, aby se kousky vešly na lžíci).

2. Na másle zpěním cibulku, přidám kapustu, česnek a asi minutu míchám. (V této chvíli můžete zaprášit moukou. Mě se toto zahuštění zdá ale opět zbytečné. Raději polévku ke konci vaření zahustím lehkým promixováním tyčovým mixérem).

3. Zeleninu podliji vývarem. Polévku přivedu k varu a poté stáhnu oheň na třetinu a vařím asi 20 min. Vařím ji tak, aby kapusta nebyla tvrdá, ale ani rozvařená. Po rozvaření ztrácí vitamíny, svěžest, barvu a chuť. Vařte ji tedy tak, aby byla akorát na skus. :)

4. Klobásu nakrájím na tenká kolečka a orestuji na troše másla.

5. Po 20 minutách polévku tyčovým mixérem lehce promixuju, aby se zahustila, osolím a opepřím.

6. Těsně před koncem vaření do polévky přidám klobásu.

Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *