A je to zase tady. Advent a pečení cukroví. Taky si každý rok říkáte, že letos advent v kuchyni nestrávíte? Že uděláte 2, maximálně 3 druhy cukroví, a nakonec jich je mnohem víc? 😀 Přiznám se vám, že mě pečení cukroví moc nebaví. Téměř vůbec nebaví. Miniaturní kousky a práce na etapy není pro mě. A dokonce ho ani nevyhledávám na snědení. Ale ráda pohostím rodinu, přátele, a tak nějak to k vánoční atmosféře patří. Připravila jsem pro vás několik tipů, jak se vánočně naladit a užít si tak i to pečení cukroví…
- Před tím, než se do pečení cukroví pustíte, pusťte si vánoční koledy. Ať už české, zahraniční, prostě ty, které máte rádi. Anebo vánoční film, který dobře znáte a nemusíte ho sledovat soustředěně. Jako příjemný podkres, který doladí atmosféru.
- Vánoční atmosféru ještě doladíte, když budete mít předem připravenou i vánoční výzdobu bytu nebo domu a třeba zapálenou svíčku s vůní vanilky, čokolády, pomeranče nebo jiné vánoční vůně. Cukroví místnost sice rozvoní, ale až v další fázi, při jeho pečení. A to může být i za několik dní.
- Nepečte sami. Co se domluvit s maminkou, babičkou, kamarádkou,… a o cukroví se podělit?
- Před tím, než se do pečení pustíte si naplánujte, kolik druhů budete doopravdy péct. Nahlédněte do receptů, spočítejte potřebné suroviny a nakupte všechny najednou. Ať není něčeho moc a něčeho naopak málo.
- Udělejte si plán pečení. Nejprve upečte perníčky, které se většinou potřebují rozležet. Já mám však recept, kdy jsou perníčky do týdne po upečení měkké. Následně pečte linecké, slepované cukroví, sušenky, vanilkové rohlíčky a pracny. Krátce před Vánoci se pusťte do nepečeného cukroví, např. vosí hnízda, rafaelo kuliček,…
6. Pečte na etapy. Jeden den připravte těsta, které se vždy potřebují v ledničce uležet. Další den vykrajujte, pečte. Další slepujte a další zdobte.
7. Dejte si záležet na tom, aby těsto bylo všude stejně vysoké. Předejdete naštvání, že některé kousky jsou moc vypečené nebo nedopečené.
8. Dobře těsto rozválejte. Před tím můžete vál pomoučit moukou. Zbytečně to ale nepřehánějte, aby se příliš nedostala do těsta. Další variantou je, vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru (doporučuji např. od značky Fino).
9. Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí… Do mnoha receptů patří pouze žloutek. Bílek ale nevyhazujte. Uchovejte je v ledničce a připravte z něj pusinky, polevu na perníčky,… nebo je vložte do sáčku, popište a zamrazte. Možná pak budete mít dobrý pocit, že neplýtváte s jídlem.
10. A máte napečeno. Uf! Snažte se cukroví do Vánoc nesníst, naopak ho dobře uchovat. 🙂 Cukroví s máslovými krémy patří do ledničky, suchému cukroví (linecké, pracny, sušenky apod.) postačí chlad špajzu nebo verandy.
Podle tradice by druhů cukroví mělo být 12, za každý měsíc v roce. V tomto případě tradici vynechám a upeču perníčky, makovky s citronovým krémem, vosí hnízda, rafaelo kuličky a pracny. Babička upeče její výborné vanilkové rohlíčky a mamka linecké cukroví.
Přeji vám kouzelný advent! 🙂