Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Cukroví

Pracny

Rovnou na recept

Pracny nebo také medvědí tlapky, to je cukroví s ořechy a bez krému, pečené ve formičkách různých tvarů.

Od babičky jsem před několika lety dostala formičky, ve kterých dělala pracny už moje praprababička, dědova maminka. Mají pro mě obrovskou hodnotu a mám z nich neskutečnou radost, i když jsem prababičku zastihla jen krátce. Mám ráda ten pocit, když je mám v rukou a plním je. Vždycky se zasním, jak to asi bylo tenkrát… Jaké bylo třeba první pečení? Možná pracny připálila, nešly ji vyklopit, nebo to bylo úplně jinak… 🙂

Ingredience | Pracny

Od: Češka z Česka
  • 25 prosince, 2015
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 210 g cukru
  • 140 g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • skořice na světlé pracny
  • kakao na tmavé pracny
Postup
Krok 1
Všechny suroviny jsem dala do misky, máslo jsem nechala rozpustit, ořechy rozmixovala, přidala k ostatním ingrediencím a zpracovala ve vláčné těsto.
Krok 2
Zpracované těsto jsem nechala nejméně 6 hodin odpočívat v lednici, zabalené do potravinové fólie.
Krok 3
Do připravených formiček jsem vtlačila těsto a dala péct.

Tip: Neplňte formičky až po okraj, pečením nabudou. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklopte ještě za horka a posypte moučkovým cukrem. A pracny máte hotové!

 

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Štědrý den
Kuba

Související články

Perníčky
Cukroví

Perníčky

Linecké cukroví
Cukroví

Linecké cukroví

Rafaelo kuličky
Cukroví

Rafaelo kuličky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.