Pracny nebo také medvědí tlapky, to je cukroví s ořechy a bez krému, pečené ve formičkách různých tvarů.
Od babičky jsem před několika lety dostala formičky, ve kterých dělala pracny už moje praprababička, dědova maminka. Mají pro mě obrovskou hodnotu a mám z nich neskutečnou radost, i když jsem prababičku zastihla jen krátce. Mám ráda ten pocit, když je mám v rukou a plním je. Vždycky se zasním, jak to asi bylo tenkrát… Jaké bylo třeba první pečení? Možná pracny připálila, nešly ji vyklopit, nebo to bylo úplně jinak… 🙂
Ingredience | Pracny
- 25 prosince, 2015
- Vytisknout recept
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 210 g cukru
- 140 g vlašských ořechů
- 1 vejce
- skořice na světlé pracny
- kakao na tmavé pracny
Postup
- Step 1
- Všechny suroviny jsem dala do misky, máslo jsem nechala rozpustit, ořechy rozmixovala, přidala k ostatním ingrediencím a zpracovala ve vláčné těsto.
- Step 2
- Zpracované těsto jsem nechala nejméně 6 hodin odpočívat v lednici, zabalené do potravinové fólie.
- Step 3
- Do připravených formiček jsem vtlačila těsto a dala péct.
Tip: Neplňte formičky až po okraj, pečením nabudou. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklopte ještě za horka a posypte moučkovým cukrem. A pracny máte hotové!