Linecké cukroví je spolu s vosími hnízdy a vanilkovými rohlíčky moje nejoblíbenější. Dělá se z těsta, ze kterého můžete připravit spoustu druhů cukroví. Dám vám recept od mojí mamky. Chcete?
Recept | Linecké cukroví
Z uvedeného množství připravíte asi 2 plechy slepeného cukroví. Těsto nechte odležet do druhého dne.
- 17 prosince, 2020
- Vytisknout recept
Suroviny
- 750 g hladké mouky
- 500 g másla
- 375 g moučkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 2 vejce
- 2 špetky soli
- jahodová nebo rybízová marmeláda bez zrníček na slepení
Postup
- Step 1
- Změklé máslo pokojové teploty rychle promíchám rukama (nebo v robotu) s ostatními ingrediencemi krom mouky.
- Step 2
- Do vzniklé směsy přidám hladkou mouku a znovu zapracuji. Těsto míchám jen krátce, aby se nespařilo a ve výsledku nebylo tvrdé. Spařené těsto při válení nedrží tvar a praská.
- Step 3
- Těsto nechám odpočinout v lednici do druhého dne.
- Step 4
- Druhý den těsto rukama znovu propracuji a na pomoučeném vále ho postupně vyválím asi na 3 mm silné pláty.
- Step 5
- Srdíčka, kolečka, hvězdičky, kytičky… z těsta vykrajuji tvary. Stejný počet plných vzorů a vzorů s dirkou uprostřed, aby byla vidět marmeláda.
- Step 6
- Pěču ve vyhřáté troubě na 180° C asi 8 min (podle velikosti tvarů, důležité je to hlídat a nastavit si čas). Linecké by mělo mít zlatavou barvu a dojít může případně ještě na plechu. To znamená, lepší mírně nedopečené, než připalené (to ale případně skryje cukr 😀 )Plech vykládám pečícím papírem.
- Step 7
- Teď už zbývá linecké namazat marmeládou (oblíbená bývá jahodová nebo kyselejší rybízová) a slepit k sobě.