Vosí hnízda neboli včelí úly. Oblíbené vánoční nepečené cukroví, které mnohdy nechtějí lidé připravovat, protože z některých formiček jde hůře vyklopit. Já používám plastové otevírací formičky, díky kterým jsou úlky připravené raz dva a problém s vyklopením není.
Jak tomuhle cukroví říkate u vás?
Já jsem zvyklá říkat vosí hnízda. Dlouho mi to ale připadalo divné označení s ohledem na to, že vosy mají přeci jiný tvar hnízd. Později jsem přišla na to, že vosy mají i oválná hnízda, podobná právě tomuto cukroví. 🙂 Včelí úly ale taky nejsou uplně od věci. Starý typ úlů měl právě podobný tvar.
Recept | Vosí hnízda
- 19 prosince, 2020
- Vytisknout recept
Suroviny
- 320 g dětských piškotů
- 300 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 4 lžíce kakao
- 8 lžic rumu
- 4 lžíce mléka
- asi 60 piškotů jako podstavec úlků
- Na náplň
- 160 g másla
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce rumu
Postup
- Step 1
- Piškoty v mixéru rozmixuji, přidám prosetý cukr, kakao, při pokojové teplotě změklé máslo, mléko a rum. těsto rukama zpracuji v těsto, které nechám hodinu odpočinout v lednici.
- Step 2
- Následně smíchám a prošlehám ingredience na náplň a dám ji také zatuhnout do lednice.
- Step 3
- Následně formičky plním těstem, uprostěd naplněné formičky udělám rukojetí vařečky důlek, do kterého špičkou příborového nože přidám náplň. Nakonec vosí hnízdo uzavřu piškotem. A je to. 🙂
- Step 4
- Tip: Pokud vám nejde hnízdo vyklopit, vysypte ho moučkovým cukrem.
Vosí hnízda na fotce jsou trochu popraskané. To je z důvodu, že jsem z uvedeného původního a osvědčeného receptu ubrala cukr o polovinu a zapomněla jsem ho nahradit. Těsto jsem pak musela do formiček víc namačkat, hůř se vyklápěly, ale výsledek je výborný a sladký tak akorát.