Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Cukroví

Perníčky

Rovnou na recept

Perník patří mezi oblíbené vánoční cukrovinky. Z těsta se vykrajují různé motivy a po upečení se malují cukrovou hmotou.

Původní perníky ale vypadaly jinak a i složení bylo jiné. Těsto se před upečením nevykrajovalo formičkami, ale vtlačovalo se do dřevěných forem nejrůznějších vyřezávaných obrázků, které se už dál nezdobily.  Až na konci 19. století dostaly perníky podobu, kterou známe dnes.

Perníčky

A jak to s perníky začalo?

První perníkáři přišli do českých zemí ve 14. století z Norimberka. Tehdy se perníkům říkalo caletky a právě od celetek se nazývá Celetná ulice v Praze, kde se perníkáři usídlili (tehdy Caletná ulice). Perníkářské řemeslo celetník/perníkář bylo spíše mužské, protože perníkové těsto se v rukou hnětlo dlouhou dobu a byla to silově náročná práce. Od první poloviny 19. století velmi uznávané perníkářské řemeslo upadalo a bylo nahrazeno cukráři.

Máte také rádi medové perníčky? 

Nyní se na Vánoce pečou docela jiné perníčky, které patří k současným Vánocům. A že jste to vy, dám vám náš osvědčený rodinný recept na perníčky, které jsou do 2 dnů měkké. Tady je:

Recept | Vánoční perníčky

Od: Češka z Česka
  • 22 prosince, 2016
  • 5 - 6 plechů
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 kg hladké mouky
  • 360 g cukru moučka
  • 2 prášky do perníku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 6 ližic másla pokojové teploty
  • 4 vejce
  • 6 lžic medu
  • rum dle chuti 🙂
  • hladká mouka na podsypání
  • asi 3 žloutky + trochu vody na potření perníčků, aby se leskly
Postup
Krok 1
Ingredience smíchám a důkladně rukama prohnětu v hladké těsto. Těsto dám do folie a nechám odležet v lednici do 2. dne.
Krok 2
Druhý den si pustím vánoční písničky nebo koledy a pustím se do práce. 🙂 Na pomoučeném válu vyválím těsto a vykrajuji perníčky. Nabydou, tak s jejich troušťkou při vyvalování těsta počítejte.
Krok 3
Peču v troubě na 170 °C 8-10 min. Po vyndání z trouby ještě teplé potřu žloutky s vodou, aby se hezky leskly.

Perníčky

Recept | Poleva

Od: Češka z Česka
  • 22 prosince, 2016
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy
Postup
Krok 1
Do misky vložím ingredience a důkladně promíchám v tuhou hmotu. Nejdřív se to nezdá, ale opravdu z těchto poměrů vznikne tuhá hmota.
Krok 2
Igelitový sáček na rohu prostřihnu v malinkou dírku a dám do něj směs. Pak už je čas na zdobení vychladlých perníčků.

 

Štítky

  • Vánoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Zelné flíčky s houbami
Vepřové závitky s jablky a křenem

Související články

Linecké cukroví
Cukroví

Linecké cukroví

Rafaelo kuličky
Cukroví

Rafaelo kuličky

Vosí hnízda
Cukroví

Vosí hnízda

2 comments

  • Jana
    12 prosince, 2017

    Děkuji za opravdu výborný recept!

    Reply
    • Češka z Česka
      12 prosince, 2017

      Děkuji za komentář! ?

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.