Perníčky
parallax background

Perníčky

Hrachovka
Hrachovka
Listopad 17, 2016
Máslovo jablečná buchta s jablky
Tvarohová buchta s jablky
Leden 7, 2017

Perník patří mezi oblíbené vánoční cukrovinky. Z těsta se vykrajují různé motivy a po upečení se malují cukrovou hmotou.

Původní perníky ale vypadaly jinak a i složení bylo jiné. Těsto se před upečením nevykrajovalo formičkami, ale vtlačovalo se do dřevěných forem nejrůznějších vyřezávaných obrázků, které se už dál nezdobily.  Až na konci 19. století dostaly perníky podobu, kterou známe dnes.

A jak to s perníky začalo?

První perníkáři přišli do českých zemí ve 14. století z Norimberka. Tehdy se perníkům říkalo caletky a právě od celetek se nazývá Celetná ulice v Praze, kde se perníkáři usídlili (tehdy Caletná ulice).

Perníkářské řemeslo celetník/perníkář bylo spíše mužské, protože perníkové těsto se v rukou hnětlo dlouhou dobu a byla to silově náročná práce. Od první poloviny 19. století velmi uznávané perníkářské řemeslo upadalo a bylo nahrazeno cukráři.

Máte také rádi medové perníčky? :)

Nyní se na Vánoce pečou docela jiné perníčky, které patří k současným Vánocům.

A že jste to vy, dám vám náš osvědčený rodinný recept na perníčky, které jsou do 2 dnů měkké. Tady je: 

Ingredience

na 5 - 6 plechů

1 kg hladké mouky

360 g cukru moučka

2 prášky do perníku

2 lžičky perníkového koření

3 lžíce holandského kakaa

6 ližic másla pokojové teploty

4 vejce

6 lžic medu

rum dle chuti :)

hladká mouka na podsypání

asi 3 žloutky + trochu vody na potření perníčků, aby se leskly

Na bílou polevu:

150 g moučkového cukru

1 bílek

1 lžička citronové šťávy

 Do misky vložím ingredience a důkladně promíchám v tuhou hmotu. Nejdřív se to nezdá, ale opravdu z těchto poměrů vznikne tuhá hmota. ;) Igelitový sáček na rohu prostřihnu v malinkou dírku a dám do něj směs. Pak už je čas na zdobení vychladlých perníčků.

Postup:

Ingredience smíchám a důkladně rukama prohnětu v hladké těsto. Těsto dám do folie a nechám odležet v lednici do 2. dne. Druhý den si pustím vánoční písničky nebo koledy a pustím se do práce. :) Na pomoučeném válu vyválím těsto a vykrajuji perníčky. Nabydou, tak s jejich troušťkou při vyvalování těsta počítejte. Po vyndání z trouby ještě teplé potřu žloutky s vodou, aby se hezky leskly (jeden rok jsem to spletla a potřela jsem je jen bílky a byly stejně hezky lesklé).

Peču v troubě na 170 °C 8-10 min.

2 Comments

  1. Jana napsal:

    Děkuji za opravdu výborný recept!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *