Masopust - Češka z Česka
parallax background

Masopust

Koblihy
Únor 5, 2016
Masopustní obchůzky
Únor 8, 2016
 

Masopust je období veselení se, hodování a pití. Někde se masopustu říká fašank,  šibřinky, končiny, vostatke, vostatky nebo ostatky a znamená, že se hoduje v dnech, které ještě ostaly před obdobím půstu. Masopust je pohyblivý svátek a záleží na tom, kdy jsou Velikonoce. Obvykle se drží v první polovině února, ale někdy až na konci. 

Masopustní obchůzky

 

Dnes je masopust hlavně o víkendu, ale dříve trval od čtvrtka do úterý. Držel se hlavně tučný čtvrtek, taneční neděle a maškarní úterý. Od tučného čtvrtka do úterý začínaly oslavy časně ráno buď zabíjením prasete (hospodář přečetl ortel vepře, jeho poslední vůli a až poté mohl být zabit), smažením koblih nebo převlékáním za maškary, které na vsi obcházely v průvodech dům od domu. Říkávalo se, že o tučném čtvrtku mají lidi jíst a pít co nejvíce, aby byli celý rok při síle. V bohatších rodinách si v tento den připravovali vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím, kterou zapíjeli pivem.

Masopustní, karnevalové průvody masek chodí nejméně od 13. století, původ ale sahá až před náš letopočet. Název karneval pochází z Itálie a znamená sbohem maso.

Ve středověku křesťanští mravokárci masopust odsuzovali. Nelíbilo se jim povykování, převlékání za maškary, velké hodování a pití alkoholu. Zabránit mu ale nemohli. Jako den jeho ukončení určila masopustní úterý, které předcházelo popeleční středě. Popeleční středou začal půst bez masa a radovánek, který trval až do Velikonoc.

A co Vy a Masopust? :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *