Koblihy - Češka z Česka
parallax background

Koblihy

Kapustové karbanátky
Únor 3, 2016
Masopust
Únor 7, 2016
 

Už od středověku známe koblihy jako jediné sladké pečivo, které se smaží. Typická náplň do koblih byla vždy meruňková marmeláda, ale plnily se i povidly nebo mletým mákem. Koblihy se připravovaly hlavně o masopustu. Říká se, že svoji barvou a tvarem připomínaly našim předkům Slunce, která v únorových dnech chybělo.

Koblihy jsem připravovala podle Dity P. a myslím, že napoprvé dopadly moc dobře. :)

 

Ingredience:

20 KOBLIH/30 MINUT, KYNUTÍ: 1 HODINA, SMAŽENÍ: 30 MINUT

30 g droždí
500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
250 ml oleje na smažení
moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení

 

Postup:

1. Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci mouky a cukru, zaliji trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.

2. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně, jeden po druhém, vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, zbylou mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto, na kterém se dělají puchýřky. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout necelou hodinu.

3. Pomoučím si vál a vyválím na něm z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a je přiložím na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Okraje jsou hladké a pevně spojené. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám tak čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. Z posledního zbytku vyválím po dvou válečcích, spletu do pletánku a smažím bez náplně.

4. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.

 ...a teď si vychutnejte zlatavé koblížky! :)

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *