K játrům se výborně hodí kmín, pepř, nejlépe čerstvý tymián a jako příloha rýže. Vepřová játra jsou tvrdší a musí se před úpravou odblanit. Játra obsahují vysoké množství cenných vitamínů rozpustných v tucích.
Játra jsou nejbohatším zdrojem vitamín A, vysoký je také obsah vitamínu D, železa a vitamín B, zinek, měď. Těchto prospěšných látek obsahují játra velmi velké množství, některé zdroje dokonce uvádějí, že jich je v játrech dokonce největší podíl ze všech surovin. Proto se nedoporučuje jíst játra příliš často, ale tak 1x – 2x do měsíce. Při častějším konzumování by prý mohlo dojít k předávkování s negativním účinkem pro zdraví.
Játra slouží jako filtr toxických látek vznikající vlivem látkové výměny i vlivem životního prostředí. Obsahují vedle cenných látek umělé prostředky, přidávající zvířatům na podporu jejich růstu a různé léky. Doporučuji proto koupit játra raději v BIO kvalitě.
Recept | Játra na cibulce
- 22 ledna, 2019
- 4 porce
- Vytisknout recept
Suroviny
- 0,5 kg kuřecích nebo vepřových jater
- 3 středně velké cibule
- slunečnicový olej
- kmín mletý
- kmín celý
- pepř
- tymián
- sůl
Postup
- Step 1
- Játra opláchnu, nakrájím, případně odblaním (vepřová játra) a zbavím nežádoucích žláz.
- Step 2
- Nakrájím cibuli na větší kousky a na přiměřeném množství oleje ji osmažím.
- Step 3
- Až cibule zesklovatí, přidám játra. Asi po 5 minutách přidám pepř, kmín, tymián a opepřím a podliji trochou vody. Dusím asi 15 min.
- Step 4
- Pokud je třeba, játra ještě ochutím kořením a osolím. Játra solte hotová, jinak by ztvrdla.
Jednoduchy a chutny jidlo, udelany poctive bez nahrazek. Navic mne pripomina detstvi. Presne podle myho gusta 🙂
Děkuji za komentář 🙂 Je to tak. Mě dětství zase připomíná asi nejvíc Koprová omáčka, a to v dobrém slova smyslu! :)) https://www.ceskazceska.cz/koprova-omacka/