parallax background

Uzená polévka s kroupami

Vepřové závitky s jablky a křenem
Leden 8, 2017
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Únor 25, 2017
 

Uzená polévka s kroupami poslouží jako dobrý základ pro bujaré masopustní oslavy (a nejen na ty masopustní). Zkusíte ji? :)

 

Masopust se blíží a možná znovu vzniknou dohady, jestli je slovo masopust odvozeno od slova pustit (maso), anebo od blížícího se půstu, který nastával po masopustu. Pravdu bude mít ten, který si bude užívat masa, protože ho bude muset brzy pustit. Podobně vzniklo i slovo karneval, což je vlastně totéž, co masopust. Slovo karneval pochází z italského slova "carni vale", které původně znamenalo opusť maso, dej mu vale. Kdo z vás po masopustu maso opustí? A kdo si před tím zatančí? Ať v maskách, tak bez nich? Je tu přeci masopust, je tu karneval! :)

Pokud si rádi přečtete zajímavosti o masopustu, přečtěte si také můj článek: http://www.ceskazceska.cz/masopust/

A co znamenají a jak vypadají masopustní obchůzky v maskách? Odkaz na článek je tady: http://www.ceskazceska.cz/masopustni-obchuzky/

K masopustu patří také koblihy. Odkaz na recept na výborné  masopustní koblihy je zde: http://www.ceskazceska.cz/koblihy/  Dozvíte se nejen recept, ale i to, proč se smaží právě koblihy! :)

 

 

Ingredience:

pro 8 osob, příprava 10 min, vaření 60 min

750 g uzeného masa (mohou být i žebra

2 bobkové listy

5 kuliček černého pepře

2 kuličky nového koření

250 g krup

2 lžíce sádla

1 cibule

2 brambory

1 mrkev

1 petržel

1 lžíce majoránky

Sůl

nasekaná petrželka

 

Postup:

  1. Na menší kousky nakrájené uzené maso vložím do hrnce, zaliji 2 l vody, přidám bobkové listy, kuličky pepře a nové koření. Vařím asi 45 min.

  2. Mezitím nakrájím cibuli na malé kousky a osmažím ji na sádle. Oloupu a nakrájím na kostičky  také brambory, mrkev a petržel. Mám je tak připravené na jejich slavnou chvíli. :)

  3. Propláchnuté kroupy vhodím do hrnce, kde se vaří uzené maso. Po 5 min vhodím osmaženou cibulku a nakrájenou zeleninu, osolím, přidám majoránku a vařím do změknutí asi 15 min.

  4.  Dávám na talíř, ozdobím nasekanou petrželkou a přeji: Dobrou chuť! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *