Uzená polévka s kroupami poslouží jako dobrý základ pro bujaré masopustní oslavy (a nejen na ty masopustní). Zkusíte ji? 🙂
Masopust se blíží a možná znovu vzniknou dohady, jestli je slovo masopust odvozeno od slova pustit (maso), anebo od blížícího se půstu, který nastával po masopustu. Pravdu bude mít ten, který si bude užívat masa, protože ho bude muset brzy pustit. Podobně vzniklo i slovo karneval, což je vlastně totéž, co masopust. Slovo karneval pochází z italského slova „carni vale“, které původně znamenalo opusť maso, dej mu vale. Kdo z vás po masopustu maso opustí? A kdo si před tím zatančí? Ať v maskách, tak bez nich? Je tu přeci masopust, je tu karneval! 🙂
Přečtete si také zajímavosti o masopustu. A co znamenají a jak vypadají masopustní obchůzky v maskách? K masopustu patří také koblihy – zde se dozvíte se nejen recept, ale i to, proč se smaží právě koblihy! 🙂
Recept | Uzená polévka s kroupami
- 10 února, 2019
- 8
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 750 g uzeného masa (mohou být i žebra
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 250 g krup
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- nasekaná petrželka
Postup
- Step 1
- Na menší kousky nakrájené uzené maso vložím do hrnce, zaliji 2 l vody, přidám bobkové listy, kuličky pepře a nové koření. Vařím asi 45 min.
- Step 2
- Mezitím nakrájím cibuli na malé kousky a osmažím ji na sádle. Oloupu a nakrájím na kostičky také brambory, mrkev a petržel. Mám je tak připravené na jejich slavnou chvíli.
- Step 3
- Propláchnuté kroupy vhodím do hrnce, kde se vaří uzené maso. Po 5 min vhodím osmaženou cibulku a nakrájenou zeleninu, osolím, přidám majoránku a vařím do změknutí asi 15 min.
- Step 4
- Dávám na talíř, ozdobím nasekanou petrželkou a pak už jen přeji dobrou chuť! 🙂