Věděli jste, že Česká republika patří k zemím s největší produkcí máku setého. A že v některých zemích je jeho pěstování dokonce zakázáno? A to kvůli nezralým makovicím, které obsahují opium. Mák neodmyslitelně patří k České republice, a tak ho najdete i v řadě tradičních receptech. Třeba vánoční makovky. Upečte si je na letošní Vánoce.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Fino, výrobcem potřeb do domácnosti, od pečících papírů přes úklidové pomůcky, až po rozložitelné odpadkové pytle.
Věděli jste také, že mák obsahuje velké množství vápníku. Dokonce větším, než mléčné výrobky?
Recept | Makovky
- 8 prosince, 2021
- 40
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 3 žloutky
- 1 lžička citronové šťávy
- Marmeláda na namazání
Postup
- Step 1
- Smíchám mouku, mák, cukr, žloutky, lžičku citronové šťávy a máslo pokojové teploty. Ručně nebo v robotu vše zpracuji v hladké těsto, které vytvaruju do válečku, zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet do 2. dne.
- Step 2
- Těsto vyndám z ledničky ideálně cca 1 hod před tím, než se pustím do vykrajování. Znovu těsto ručně prohnětu a rozválím na hladkou moukou trochu pomoučené ploše na cca 3 mm.
- Step 3
- Pomocí vykrajovátek vykrajuji libovolné tvary, které pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-8 min.
- Step 4
- Druhý den makovky slepí marmeládou. Měkké a vhodné k jídlu jsou následující den po slepení.