Mrkvance neboli mrkvánky prý poprvé upekli v Polné, kde je dodnes pečou na pouť o druhé zářijové neděli. Mrkvancová pouť, jak je dodnes označována, bývala zasvěcena patronu města sv. Liguriáši. V době jejího trvání byla průčelí domu vyzdobena svazky mrkve.
Mrkvance jsou ale tak dobré, že se recept rychle rozšířil po celé hornaté Vysočině. Mrkvánky se tak začaly se péct nejen o poutích, ale i v neděli nebo všední dny.
Při tvorbě receptu mi práci usnadnil celokovový multifunkční kuchyňský robot Patricca, který je mladou českou značkou. Balení obsahuje několik nástavců. Tentokrát jsem využila hák na hnětení, díky kterému je těsto krásně propracované a sekáček zeleniny. Mrkev do mrkvanců tak byla nastrouhaná raz dva.
Na Vysočině se nebojí sladké mrkvance zausnout ještě teplé a třeba k bramboračce.
Recept | Mrkvance
- 10 ledna, 2022
- 20
- 2 hod 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla + na vymazání plechu a potření mrkvanců
- 42 g kvasnic (1 kostka)
- 2 žloutky
- 2 bílky (na potření před pečením)
- špetka soli
- Na náplň:
- 500 g mrkve
- 50 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček nebo 1 lžička domácího vanilkového cukru
- 3 lžíce rumu mletý mák podle chuti (nemusí být)
- 20 semen fenyklu
Postup
- Krok 1
- Nejprve do mísy v kuchyňském robotu proseji naváženou mouku (aby se provzdušnila. A zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravím kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka (aby v něm bylo možné udržet prst!), 2 lžíce cukru. Zamíchám a nechám ho na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 min.
- Krok 2
- Všechny ostatní ingredience na těsto přidám do mísy v robotu a až vzejde kvásek, přidám ho taky. Robot zapnu a nechám ho dělat jeho práci. Těsto krásně spojí za 5 min. 🙂
- Krok 3
- Mísu přikryji čistou utěrkou a nechám v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hod.
- Krok 4
- Mezitím si připravím náplň. Robot mi pomůže nastrouhat mrkev, kterou následně asi 10 min podusím s ostatními ingrediencemi a nechám vychladnout.
- Krok 5
- Vykynuté těsto odkrajuji lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvaruji placky. Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček, ani vál moc pomoučovat. Do středu placičky dávám lžičkou vychladnou náplň, zabalím a v dlani ještě zakulatím.
- Krok 6
- Kulaťoulinké mrkvance dávám na máslem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potřu je bílkem, který mi zbyl a nechám ještě 15 min na plechu dokynout.
- Krok 7
- Následně peču na 180 stupňů asi 20 min, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvance potřu máslem a posypu moučkovým cukrem.