Mák
parallax background

Mák

Křen
Leden 9, 2018
Makový závin
Březen 11, 2018
 

Staří Slované mák podávali jako obřadní jídlo před velkými událostmi, aby bylo všeho tolik jako makových zrnek. Antičtí atleti jej zase jedli pro zdraví a sílu tak, že smíchali mák, med a víno.

Mák neodmyslitelně patří k České republice. A buďme na něj hrdí! Co by byly frgále, koláče, lokše, makovec a Honzovy buchty bez máku? :)

Dopřát si ho nemůžete všude. V některých zemích je pěstování máku zakázáno, protože nezralé makovice obsahují opium ze kterého se vyrábějí omamné drogy.

Léčebné a tišící látky v máku byly známy už v antice. Různé části rostliny se používaly jako sedativum a dokonce i při neutišitelkém dětském pláči. I dnes jsou makové alkaloidy součástí mnoho léků.

 Co si myslíte, že je největším zdrojem vápníku? Možná vás překvapí, že to není mléko a mléčné výrobky, ale mák!

To je velice dobrá zpráva pro vegany a lidi, kteří se snaží mléčné výrobky omezit. Odborníci doporučují tři lžíce máku denně pro doplnění potřebné dávky vápníku. Tak co si k snídani dát třeba jáhly s ořechy, stroukanými jablky, skořicí, máslíčkem a mákem? :)

Z máku se vyrábí lisováním za studena také výborný olej, který se hodí do salátů i na kůži.

Na co je ještě mák dobrý?

  • zlepšuje stav kostí 

  • přispívá k tišení bolesti

  • zlepšuje pravidelnou činnost srdce

  • snižuje krevní tlak

  • pozitivní vliv má na kůži a vlasy

  • a dokonce pomáhá v léčbě dýchacích cest 

Mák je další superpotravina, kterou v našich podnebních podmínkách pětujeme, a pokud nemáte alergii, tak si ho užíjte co to jde! :)

 

 

Můžete ho přidat např. do ovesných a jáhlových kaší, posypat mletým mákem ovocné knedlíky, upéct makovec,

koláče, buchy, závin, šišky s mákem nebo lokše. Receptů je nespočet! Přeci jen je to naše plodina a slibuji, že recepty doplním! :)

Tak co si s mákem připravíte? :)

Vaše Češka z Česka♥

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *