Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
České značky

Soutěž o knížku Naše výlety

Je jen málo aktivit, které jsou tak krásné a obohacující jako společný výlet. Objevovat nová místa, poznávat přírodu, užít si pohyb a získat zážitky, na které budeme všichni dlouho vzpomínat. Ráda bych vám představila knížku Naše výlety, kde si můžete zaznamenávat, jaká místa jste společně objevili. Posláním této knížky  je podpořit chuť rodiny k absolvování co nejvíce zajímavých a pěkných výletů po České republice a zároveň si zaznamenat ty nejdůležitější vzpomínky z procházek a toulek. 🙂

Knížka je rozdělena do tématických kapitol a doprovází ji opravdu překrásné ilustrace. Komu udělá radost?

nase vylety 1
nase vylety 2
nase vylety 3
nase vylety 4
nase vylety 5
nase vylety 6
nase vylety 7
nase vylety 8

Pojďte si o ni zasoutěžit. 🙂

Pravidla soutěže: Do komentáře napište svůj tip na výlet, kde se vám v České republice nejvíce líbilo a proč.

Soutěž končí 11. 12. 2019 v 11 hod. Následně vylosuji 1 výherce, kterému e-shop Familium knížku pošle.🤗 Výherce informuji pod tímto článkem. Přesné soutěžní podmínky najdete pod odkazem: http://bit.ly/soutěž

Ti, kteří soutež nevyhrají, si knížku mohou pořídit v e-shopu Familium.cz, kde seženete plno tipů na vánoční dárky.
image 9221407 13508878

V nabídce je třeba další krásná knížka Strom života.

image 9221407 13599176

Přeji hodně štěstí při soutěži i ve výběru vánočních dárků!

 

 

Štítky

  • Spolupráce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Šlehačkové cukroví
Kefírová buchta z ovesných vloček

Dárky pro celou rodinu

Podívejte se na knížku Naše výlety a další rodinné dárky.

Chci se podívat

Naše výlety

Strom života

Související články

Kefírová buchta z ovesných vloček
Sladké

Kefírová buchta z ovesných vloček

Ovocný koláč z podmáslí
Sladké, České značky

Ovocný koláč z podmáslí

Moravský vrabec
Hlavní jídla

Moravský vrabec

25 comments

  • Kristýna
    8 prosince, 2019

    Tyjo … nejkrásnější výlet pro mě byl asi Hospital Kuks. A to proto, že to bylo jediné místo, kde to i po tolika letech stále voní bylinkama 🙂

    Reply
  • Martina
    8 prosince, 2019

    Mně se nejvíce líbí na Milovech, krásná příroda, veliký rybník, lesy, spousta míst na výlety..:-)

    Reply
  • Zlata Lapešová
    8 prosince, 2019

    Nej nej nej výlet byl v Mikulově, je tam spousta míst jak přímo v Mikulově tak v blízkém okolí, kam se dá podívat, vstoupit, vystoupat. Jak s dětmi tak sama. Nádhera.

    Reply
  • Kateřina Barošová Švihelová
    8 prosince, 2019

    Nejraději to mam ve Valašském muzeu v přirodě v Rožnově pod Radhoštem ve Valašské dědině. Moc se mi libi dřevěné domečky našich předků a při procházeni v muzeu na všechno zapomenu a užívám si to tam. Moc doporučuji

    Reply
  • Jana P.
    8 prosince, 2019

    Je spousta krásných míst v ČR, ale naprosto jsem byla okouzlena Adršpašskými skalami. Neuvěřitelné, co příroda dokáže.

    Reply
  • Martina L.
    9 prosince, 2019

    Moc ráda cestuji po zahraničí, ale vždycky se snažím naplánovat i několik výletů po ČR, protože mě neustále překvapuje, kolik krásných míst tu je a na mou návštěvu teprv čekají. Doufám, že během pár let si budu moci říct, že už jsme je všechny navštívili a vyhodnotit ty naše nejoblíbenější. Prozatím ale u mě vede Šumava <3

    Reply
  • Míša M.
    9 prosince, 2019

    My milujeme Znojmo a Gránické údolí.

    Reply
  • Lenka
    9 prosince, 2019

    Do Česka chodíme už x rokov každé leto na týždeň. Veľmi rada tam navštevujem pamiatky, niekde som bola už niekoľkokrát a ešte nekončím 🙂 Je jasné, že topy sú Český Krumlov, Hluboká, Lednice, Konopište či Karlštejn, ale mne sa veľmi páči aj Červená Lhota, Hrádeček u Nechanic či Opočno. A hrozne sa mi páčia Adrpašské skaly 🙂

    Reply
    • Sisi
      9 prosince, 2019

      Nejradši jezdím do Jeseníků. Jsou to naše nejbližší hory. Moc se mi líbila stezka údolím Bílé Opavy, kde nás stihl parádní liják. Potom Lesní bar v Horní Lipove, kde je pokaždé výborná atmosféra a úžasné trubičky.

      Reply
  • Kateřina
    9 prosince, 2019

    Zatím u nás v rodině vedou Dětenice (středověká krčma, hotel, zámek a zámecká zahrada) kvůli celkovému mimořádnému zážitku a hezkému prostředí. A hodně mě uchvátila Kutná Hora. Co se týče výletů více do přírody, tak tam máme ještě velké rezervy :-).

    Reply
  • Alenka H.
    9 prosince, 2019

    Za mně mezi nejkrásnější místa v ČR paří Jetřichovice. Ať už se jedná o výšlapy na jejichž konci nás čekají nádherné výhledy z vyhlídek nebo o plutí na loďce v Hřensku a další. V této oblasti je vše jako na dlani a za mě je to ráj pro opravdové turisty. Na všechny krásná místa v této oblasti lze dojít pěšky, jeden výlet zabere téměř celý den, a rozhodně stojí za to.

    Reply
  • Hana Kučerová
    9 prosince, 2019

    Nejvíce se mi líbí u nás na Vysočině, konkrétně asi žďárské vrchy, devět skal, skanzen Veselý Kopec a okolí 🙂 miluju, jak to tu je kopcovité a různorodé, bohužel hluboké lesy pomalu, ale jistě mizí vinou kůrovce a spousta krásných míst se mění k nepoznání 🙁

    Reply
    • Češka z Česka
      12 prosince, 2019

      Hani, náhodným losováním jste vyhrála knížku Naše výlety! Moc gratuluji! 🙂 Dorazí vám z mého pohledu opravdu hodnotná knížka. Věřím, že vám bude dělat radost. 🙂 Napište mi prosím na e-mail ceskazcesk@gmail.com vaše jméno a příjmení, tel. a adresu, kam může Familium knížku zaslat.

      P. S.: Žďárské vrchy znám. Pocházím od Chrudimi a tak školní a rodinné výlety byli mnohdy tímto směrem. 🙂

      Děkuji, že jste soutěžila a přeji krásné adventní dny!
      Jana

      Reply
  • Míša
    10 prosince, 2019

    Miluji přírodu a čerstvý vzduch….S přítelem rádi jezdíme po různých zákoutích republiky, ale nejraději mám Orlické hory, nejen proto, že to máme, jak se říká „za humny“, ale hlavně pro svou čistotu a vůni….takhle nedotčená příroda mě naplňuje neskutečnou energií :)… Na Velké Deštné teď otevřeli nově rozhlednu a všem určitě doporučuji procházku 🙂 je to skvělý relax a zároveň si i protáhnete nohy do kopečka 🙂

    Reply
  • Lucka T.
    10 prosince, 2019

    určitě doporučuju Pálavu – Nové Mlýny…na celé Pálavě je opravdu hodně míst, na které stojí za to se podívat 🙂

    Reply
  • Anna Čákorová
    10 prosince, 2019

    Ještěd. Krásný výhled na okolí. A unikátní památka.

    Reply
  • Jaroslava Skokanová
    10 prosince, 2019

    my jezdíme rádi všude po ČR, všude je spousta krásných míst .. líbí se nám v Českém Ráji, to máme tady poblíž, pro děti je zase fajn Lesopark Horka v Rozstání – mají tam mluvícího obra a spoustu dalších aktivit, tam se našim holkám líbilo moc, je to zase něco jiného, neokoukaného

    Reply
  • Beata Lachowiczova
    10 prosince, 2019

    Super trasa v Beskydech je Javorový, Ostrý a pak zpátky na Kamenity a Kozubovou 🙂 i sám Nohavica o nich zpíval. Beskydy mají velké kouzlo 🙂

    Reply
  • Věra
    10 prosince, 2019

    Všude je spoustu krásných míst, které stojí za to navštívit. Za nás TOP jižní Morava – Lednice, Valtice, Mikulov…Nádherná krajina a památky. Dceři se nejvíc líbilo v parku Mirakulum, kde si dítě ale i dospělý užije spoustu zábavy po celý den….

    Reply
  • Klára
    10 prosince, 2019

    Nejkrásnější výlet nejspíš byl do obce Sv. Jan pod Skalou. Stezka na místní skálu a potom ten krásný výhled do okolí byl k nezaplacení:)

    Reply
  • Barbora
    10 prosince, 2019

    Pro mě je nejkrásnější místo Třeboň. Je to moje srdcovka a hlavně prochazka kolem rybníka Svět a na Schwarzenberskou hrobku. S manželem navštěvujeme jiz mnoho let každý rok.

    Reply
  • Lenka
    10 prosince, 2019

    Nejmilejší mi přijde oblast Jizerských hor, kde jsou do půdy zašlapané doklady o působení sklářských mistrů; kde potůček teče tak nějak tišeji a vítr fouká trochu silněji.

    Reply
  • Lenka
    10 prosince, 2019

    Nejmilejší je pro mě oblast Jizerských hor, kde je do půdy zašlapáno svědectví o působení sklářských mistrů; kde potůček teče tak nějak tišeji a vítr fouká trochu silněji.

    Reply
  • Blanka Kopecká
    11 prosince, 2019

    Pro mě je srdcovka Vranov nad Dyjí, nejen proto, že jsem se tam seznámila s manželem. Každý si tam najde sve – milovníci památek nádherný zámek a podhradí, váleční historikové mohou obdivovat pevnostní muzeum, zastánci relaxace a vodních radovánek přehradu. Vše zasazeno do Národního parku Podyjí, takže i milovníci přírody si přijdou na své…

    Reply
  • Eliška Šimková
    11 prosince, 2019

    Velmi mám ráda okolí Slavonic a přilehlé okolí. Jezdila jsem sem jako dítě na tábory, později i jako vedoucí. Takže vždy ráda zavzpomínám a Slavonice mají v létě vždy bohatý kulturní program, nádherný bonus.

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍

#newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
•
Follow
Přihlaste se k odběru novinek/newsletteru na mém webu www.ceskazceska.cz a já vám pošlu e-mail vždy, když na webu přibyde nový článek nebo recept.📨😊👍 #newsletter #odbernovinek #odber #novinky #ceskyblog #czechblogger #hezkycesky #ceskerecepty #zvykyatradice #suroviny #cestovanipocr #cestujpocestu #tipynavylety #kamnavylet #cobudedneskobedu #dnesvarim #dnesjim #ceskazceska #inspirace
17 hodinami ago
View on Instagram |
1/9
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰

Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍

3 vejce
1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
200 ml mléka
200 ml oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku
125 g jahod
125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně)
Plech s rozměry 36x 26 cm
Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:
1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti
Na drobenku:
1/3 kostky másla
Hrubá mouka
Moučkový cukr

1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience.
2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám.
3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C.
4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou.
5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky.
6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂

Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz 

P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻

#bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
•
Follow
REBARBOROVO-JAHODOVÁ BUBLANINA S TVAROHEM A DROBENKOU🍓🌱🥰 Rebarbora je řapíkatá kyselá zelenina a přesto se výborně hodí do sladkých koláčů, buchet a kompotů. A protože právě teď je v České republice její krátká sezóna (od května do června), upečte si tuhle výbornou a vláčnou bublaninu.😍👍 3 vejce 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru 200 ml mléka 200 ml oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 balení kypřícího prášku 125 g jahod 125 g rebarbory (akorát na plech, rovnoměrně) Plech s rozměry 36x 26 cm Máslo a kokos, strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy Na náplň: 1 tvaroh v sáčku a cukr podle chuti Na drobenku: 1/3 kostky másla Hrubá mouka Moučkový cukr 1. Vejce prošlehám ručním šlehačem s cukrem. Postupně zašlehám ostatní tekuté ingredience. 2. K tekutým ingrediencím přidávám sypké ingredience a důkladně je prošlehám nebo promíchám. 3. Plech vymažu máslem a vysypu strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Předehřeji troubu na 170 °C. 4. Lžičkou dávám tvaroh na těsto a posypu na malé kousky nakrájené jahody a nakrájenou a oloupanou rebarborou. 5. V malé misce prsty smíchám ingredience na drobenku tak, aby se vznikly hrudky. 6. Drobenkou posypu bublaninu a peču asi 30 min dozlatova. Vychladlé nakrájím a debužíruji. 🙂 Recept najdete i na mém webu cestazceska.cz P.S. V pozadí asistuje naše Micinka.😻 #bublanina #sezonnirecepty #recepty #dnespecu #dnesjim #rebarbora #jahody #milujemesladke #ceskyblog #czechblogger #pecemesladkou #upecenoslaskou #rychlerecepty #milujemekocky #kockynainstagramu #jahody #rebarbora #czechfoodie #tvaroh #tvarohovy
5 dny ago
View on Instagram |
2/9
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
CHŘESTOVÝ KRÉM👌

Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊

Budete potřebovat: 

700 g bílého chřestu
1 menší cibule
100 ml bílého vína
200 ml 12% smetany
100 g másla
Šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
Pepř

1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar).
2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo.

Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️

#ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
•
Follow
CHŘESTOVÝ KRÉM👌 Sezóna chřestu v České republice začíná cca od poloviny dubna a koční na konci června. Jak jsem psala v nedávném příspěvku, chřest je velmi dobrá a zdravá zelenina, tak ji nepropásněte a z bílého chřestu si uvařte třeba chřestový krém.🧑‍🍳😊 Budete potřebovat: 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200 ml 12% smetany 100 g másla Šťáva ze 1/4 citronu Sůl Pepř 1. Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím (odkrojky schovám do mrazáku na vývar). 2. Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím. 3. Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit. 4. Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou. Tip: Na talíři můžete dozdobit kousky uvařeného chřestu, zakápnout olivovým olejem nebo přidat na másle opražené pečivo. Recept najdete také na mém webu ceskazceska.cz ❤️ #ceskychrest #chrest #chrestovykrem #hezkycesky #bilychrest #dnesvarim #dnesjim #czechfoodie #ceskyblog #czechblogger #polevky #polevka #recept #recepty #ceskerecepty #sezonnisuroviny #polevkajegrunt #czechfoodblogger #czechcuisine #fotimjidlo
1 týdnem ago
View on Instagram |
3/9
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 

Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky.
🌼 Skvěle chutná.
🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly.
🌼 Bez chemických postřiků.
🌼 Plný zdraví prospěšných látek.
🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají.

Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️

#spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
•
Follow
BYLINKOVÝ SALÁTEK 🌱🌼připravuju od časného jara hned, co v trávníku na zahradě vyraší první bylinky. 🥰 Pokud máte možnost čisté zahrádky, připravte si ho taky. 🌼 Skvěle chutná. 🌼 Je lokální, bylinky za mnou necestovaly. 🌼 Bez chemických postřiků. 🌼 Plný zdraví prospěšných látek. 🌼 Jedlá kvítka krásně vypadají. Nejčastěji sbírám list a květ pampelišky, květ sedmikrásky, popenec, ptačinec žabinec, list řebříčku, jitrocel. Přesný recept najdete na mém webu www.ceskazceska.cz (společně s receptem na bramborové smaženky) - odkaz také v biu profilu.♥️ #spoluprace #bzeneckyocet @milujeme_ocet #ceskyblog #czechfoodie #jedlekvety #bylinky #salat #bylinkyvkuchyni #bylinkyzezahradky #jedlytravnik #prirodnizahrada #bezchemie #czechfood #czechfoodblogger #fotimjidlo #foodphoto
2 týdny ago
View on Instagram |
4/9
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE...
• Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu.

• Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti.

• Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě.

• Je přírodní afrodiziakum.

• Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy,
zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus.

• Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout.

• Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou.

Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍

#chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
•
Follow
💡VĚDĚLI JSTE, ŽE... • Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. • Bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina? Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. • Chřest má vliv na celkovou vitalitu a svěžest, aktivuje tzv. hormon štěstí a přispívá tak k dobré náladě. • Je přírodní afrodiziakum. • Pravidelná konzumace chřestu podporuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem, podporuje zažívání a detoxikuje organismus. • Ocení ji i lidé s ekzémem, akné, diabetem a také ti, kteří se snaží zhubnout. • Chřest je společně s melounem a okurkou nejdietnější zeleninou. Sezóna v ČR právě začala a bude cca do poloviny června. Tak s chutí na něj!😍 #chrest #ceskychrest #cesko #lokalni #lokalnisurovina #cesky #ceskakuchyne #dnesjim #dnesvarim #czechfoodie #fotografjidla #foodphoto #fotimjidlo #ceskyblog #czechblogger #vilda #kocky #kocour #milujemekocky
2 týdny ago
View on Instagram |
5/9
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓
je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰
Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️

Budete potřebovat:
3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
dětské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

Postup:
1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy.
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️

Recept si nezapomeňte uložit.💖

#milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine  #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
•
Follow
NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORT🍓🍓🍓 je na mém webu oblíbený už několik let. A nejen tam! Oblíbený je i u nás v rodině. Pamatuju si, že nám ho dělávala mamka k narozeninám.🍰 Je výborný, jednoduchý a mohl by se vám hodit třeba pro maminku k nedělnímu Dni matek.💐 Bohužel už ho nestíhám přefotit (ty fotky nejsou za ta léta nic moc), ale svůj účel to snad splní.☺️ Budete potřebovat: 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 1 želatinový ztužovač 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti) dětské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod Postup: 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehám a přidám želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím v uvařené kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme.☺️ Recept si nezapomeňte uložit.💖 #milujemesladke #dnespecu #dnesjim #cukrarina #mnam #recepty #ceskerecepty #czechcuisine #czechblogger #czechfood #czechfoodblogger #czechfoodie #czechfoodies #czechbloggers #czechfood #hezkycesky #dort #nepecenydort #jahody #tvaroh #jednoducherecepty #sladkerecepty #narozeniny #denmatek
3 týdny ago
View on Instagram |
6/9
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔

Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.


1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔

2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️

3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐

4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐

5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné.

6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳

1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀

Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945).
Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊

#konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava 

Foto od @michaela.kozena.photography
•
Follow
CO SE JEDLO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?🍽🤔 Během druhé světové války (1939-1945) byla potrava v českých zemích (tehdy součásti Protektorátu Čechy a Morava) omezena kvůli válečným úsilím a potravinovým nedostatkům. Potraviny byly vázané na přídělové lístky, což znamenalo, že lidé měli přístup pouze k omezenému množství potravin. Základní potraviny jako maso, mléko, cukr, mouka a sádlo byly často na příděl. Lidé byli nuceni být kreativní a experimentovat s dostupnými surovinami, což vedlo k vzniku některých nových pokrmů, např. válečný chléb, který byl vyroben z různých druhů obilovin a někdy i bramborové mouky, aby se ušetřila pšenice.
 1. Zelenina a brambory se staly základem mnoha jídel, protože byly snadno dostupné a pěstovatelné. Bramborové knedlíky, zelné polévky a saláty se staly běžnými pokrmy. 🥬🧅🧄🥔 2. Ersatz potraviny: Lidé museli být kreativní při nahrazování nedostupných potravin. Ersatz káva, vyrobená z cikorky nebo žaludů, byla populárním nápojem, který nahradil skutečnou kávu. ☕️ 3. Domácí konzervace: Válka zvýšila důležitost konzervace potravin pro domácí spotřebu. Lidé si vyráběli vlastní zavařeniny, kompoty, sušené ovoce a nakládanou zeleninu, aby zabezpečili potraviny pro zimu.🍓🫐 4. Obiloviny: Pšenice, žito, ječmen a oves byly používány k výrobě chleba, kaší a dalších jídel.🥐 5. Luštěniny: Fazole, hrách a čočka byly důležitými zdroji bílkovin, když bylo maso vzácné. 6. Maso: Během války bylo maso vzácnější a dražší, ale lidé stále konzumovali drůbež, vepřové a hovězí, pokud bylo k dispozici. Maso bylo často nahrazeno jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny nebo vejce.🍳 1. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a máslo byly dostupné, ale v omezeném množství kvůli válečným omezením a přídělovému systému.🧀 Dnes je to 78 let od doby, kdy Německo podepsalo kapitulaci a v Evropě skončila 2. světová válka (8. 5. 1945). Též by se lidstvo poučilo z chyb minulosti a ty neopakovalo.🙏🕊 #konecvalky #denvitezstvi #ceskarepublika #cosejedlo #historie #ceskejidlo #ceskaholka #ceskakuchyne #ceskyblog #czechfoodblogger #czechfoodblog #hezkycesky #dejepis #covasvdejakunenaucili #jakzili #druhasvetovavalka #atmirzustava Foto od @michaela.kozena.photography
3 týdny ago
View on Instagram |
7/9
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
•
Follow
Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk, který se určitě vyplatí udržovat a dodržovat. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #laskycas #zvykyatradice #maj #kveten #svatek #tradice #ceskezvykyatradice #ceskazceska #czechgirl #ceskyblogger #blogerka #hezkycesky #laska #svateklasky #majka #majlaskycas
4 týdny ago
View on Instagram |
8/9
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮
Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz

Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova
#carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
•
Follow
Čarodějnické procesy mě vždycky zajímaly. 😯 Možná i proto, že žít o 3 staletí dříve, možná bych za čarodějnici byla označena taky.🕯♾🔮 Pokud se vám video líbilo, dejte prosím ❤️ Pokračování najdete na mém webu ceskazceska.cz Ilustrační foto/video je výjimečně z pixabay.com, autoři: Oliver_GR, Dieter_G, Hans, Louis-de-Funes, Sergo75-75, Engin_Akyurt , josephphackney, Ann_Milovidova #carodejnice #filipojakubskanoc #tajemno #magie #ritualy #spirit #nabozenstvi #krestanstvi #cesketradice #tradice #zvyky #historie #marieterezie #palenicarodejnic #carodejnice2023 #jaktobylo #starecasy #historickezajimavosti #syrovarealita #dejiny #ceskedejiny #dejepis #zajimavosti #ceskahistore #ceskedejiny #jakzili
1 měsíc ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Bramborové těsto
  • Brambory
  • Bublanina
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT