Makový závin není tak běžný, jako jablečný závin (štrúdl), ale do české kuchyně neméně patří. Mák je prostě nedmyslitelnou součástí české kuchyně.
O máku jsem psala už v minulém článku.
Recept | Makový závin
- 11 března, 2018
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 lžička krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 15 g droždí
- 50 g moučkového cukru + na poprášení
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g sádla
- 2 šťastná vejce
- 1 lžička kůry z biocitronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- Na náplň:
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 3 lžíce krupicového cukru
- mletá skořice
- vanilkový cukr
- 2-3 lžíce rumu
Postup
- Step 1
- Droždí s lžičkou cukru promíchám v mističce tak, aby vznikla kašička. Přiliji vlažné mléko, promíchám a přidám do velké misky ke všem ostatním surovinám. Rukama pořádně prohnětu a nechám na teplém místě vykynout. Toto je postup z receptu v české kuchyřce. Byla jsem ale překvapená, že se nemá počkat na kvásek, ale hned smíchat s ostatními surovinami. Těsto jsem tedy takto nechala vykunout půl hodiny. Nenakynulo nějak moc, ale dobře se s ním pracovalo a výsledek po upečení byl skvělý. 🙂
- Step 2
- Mezitím připravím náplň: Mák svařím v mléce s ostatními surovinami. Trvá to chviličku, cca 5 min vaření. Nechám vychladnout.
- Step 3
- Vykynuté těsto rozdělím na díly podle velikosti plechu, vyválím, potřu vychladlou makovou směsí a zavinu. Závin potřu vajíčkem a dám péct asi na 30 min na 180 °C. Závin hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Když je závin zlatavý, ale ještě ne hotový, můžete ho povzbudit a potřít trochou rumu. 🙂 V kuchařce stojí, že po upečení se má nechat v troubě do vychladnutí. Udělala jsem tedy experiement: jeden plech jsem vyndala po upečení hned a druhý jsem nechala v troubě do vychladnutí – výsledek byl stejný.