Makový závin
parallax background

Makový závin

Mák
Únor 21, 2018
Jidáše
Březen 24, 2018
 

Makový závin není tak běžný, jako jablečný závin (štrúdl), ale do české kuchyně neméně patří. Mák je prostě nedmyslitelnou součástí české kuchyně. :)

O máku jsem psala už v minulém článku, tak pokud chcete, klikněte sem.

Ingredience:

1 lžička krupicového cukru

120 ml mléka

15 g droždí

50 g moučkového cukru + na poprášení

500 g hladké mouky

100 g másla

80 g sádla

2 šťastná vejce

1 lžička kůry z biocitronu

1 sáček vanilkového cukru

špetka soli

NA NÁPLŇ:

250 ml mléka

150 g mletého máku

3 lžíce krupicového cukru

mletá skořice

vanilkový cukr

2-3 lžíce rumu

Postup:

  1. Droždí s lžičkou cukru promíchám v mističce tak, aby vznikla kašička. Přiliji vlažné mléko, promíchám a přidám do velké misky ke všem ostatním surovinám. Rukama pořádně prohnětu a nechám na teplém místě vykynout. Toto je postup z receptu v české kuchyřce. Byla jsem ale překvapená, že se nemá počkat na kvásek, ale hned smíchat s ostatními surovinami. Těsto jsem tedy takto nechala vykunout půl hodiny. Nenakynulo nějak moc, ale dobře se s ním pracovalo a výsledek po upečení byl skvělý. :)

  2. Mezitím připravím náplň: Mák svařím v mléce s ostatními surovinami. Trvá to chviličku, cca 5 min vaření. Nechám vychladnout.

  3. Vykynuté těsto rozdělím na díly podle velikosti plechu, vyválím, potřu vychladlou makovou směsí a zavinu. Závin potřu vajíčkem a dám péct asi na 30 min na 180 °C. Závin hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Když je závin zlatavý, ale ještě ne hotový, můžete ho povzbudit a potřít trochou rumu. :) V kuchařce stojí, že po upečení se má nechat v troubě do vychladnutí. Udělala jsem tedy experiement: jeden plech jsem vyndala po upečení hned a druhý jsem nechala v troubě do vychladnutí - výsledek byl stejný. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *