Koláče
parallax background

Koláče

Dýňová pomazánka
Září 22, 2016
Posvícení
Říjen 15, 2016
 

Kulaté koláče, hranaté, čtvercové i obdélníkové, malé, velké, s náplní uvnitř i na povrchu… Druhů koláčů je prostě hodně! Nejčastější jsou koláče kulaté s náplní na povrchu.

Známé jsou také chodské koláče, které zdobí typická výzdoba. Obdobou chodských koláč jsou frgále. Zajímavé je, že slovo frgále původně označovalo nepodařené a nevzhledné pečivo. Známé však je, že i nedokonalé věci nejsou k zahození, tak i frgále dostály svého úspěchu.

V Čechách platívá nepsané pravidlo – čím slavnostnější událost, tím menší koláče. Vzpomeňme si na úžasné lahodné svatební koláčky, které jsou velmi maličké (a úžasné!). :) Příprava koláčů je dlouhá a proto se pečou spíše na výjimečné události, jako je v Čechách např. Posvícení a na Moravě Hody.

Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…


Víte, že mák je typickou plodinou pro Českou republiku a v mnohých státech je jeho pěstování zakázané? Je to kvůli nezralým makovicím máku setého, ze kterých se získává opium. :)

Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…

 

Těsto:

350 g hladké mouky

150 g polohrubé mouky

175 ml vlažného mléka

30 g čerstvého droždí

95 g cukru krupice

5 g vanilkového cukru

90 g rozpuštěného másla

špetka soli

1 vejce + 1 až 2 vejce na potření

Náplně zvolte dle vlastního výběru. Ozdobit je můžete rozinkami, mandlemi, marmeládou… jak se vám bude chtít.

 

Postup:

Polohrubou a hladkou mouku smíchám v míse. Ve středu mouky udělám důlek, kam naliji 2/3 mléka a rozdrobím droždí. Ze stran do důlku přihrnuji mouku, aby vzniklo těstíčko asi jako na lívance, které posypu jemnou vrstvou hladké mouky a trochy cukru.  Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto odpočívat 30 min na teplém místě.

Po 30 minutách kdy vzešel kvásek, přidám oba cukry, špetku soli, vejce, zbylé mléko, máslo a zpracuji těsto. To trvá asi 25 min ručně a 10 min v robotu pří nízkých otáčkách. Pokud hnětení jde těžko, můžete přidat trochu mléka, ale nepřežeňte to! :)

Těsto vyndám s mísy a nechám ho 30 min odpočívat na válu. Odpočaté těsto rozdělím na asi 45 g kousky, které v dlani vytvaruji do kuliček, které rozložím na plech s pečícím papírem. Rozložím je dostatečně daleko, protože s nimi nebudu už hýbat. Přikryji je utěrkou a nechám je zase odpočívat! :)

Troubu předehřeji na 160 °C a připravím si skleničku, kterou budu koláče tvarovat. Nakynuté kuličky přimáčknu sklenicí. Vzniklou prohlubeň naplním náplní, kterou jsem si připravila. Okraje a lehce i náplň potřu rozšlehaným vejcem. A víte co? Znovu nechám odpočívat, tentokrát jen 10 min. :D Poté v troubě peču 15 min dozlatova.

Tip: Při vtlačení skleničky se nebojte zatlačit více. Těsto pod náplní má být tenké. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté a ještě mu chvilku dopřejte. ;)

MAKOVÁ NÁPLŇ

200 g máku

250 ml mléka

20 g vanilkového cukru

40 g moučkového cukru

40 g medu

špetka mletého hřebíčku

citronová kůra z bio citronu

rum tuzemák na dochucení

V kastrůlku přivedu k varu mléko a mák. Občas míchám a když je mák měkký (asi za 10 min), přidám ostatní ingredience. Nechám vychladnout a přimíchám trochu rumu tuzemáku. Pokud je směs moc tekutá, možné je přidat povidla.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

250 g měkkého plnotučného tvarohu

40 g vanilkového cukru

20 gramů másla

2 žloutky

špetka soli

Máslo nechám lehce povolit v mikrovlnce a všechny ingredience utřu dohromady do tuhé konzistence. Směs nesmí mít moc tekutá, protože by na koláčích nedržela. Plním pomocí cukrářského sáčku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *