Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Koláče

Rovnou na recept

Kulaté koláče, hranaté, čtvercové i obdélníkové, malé, velké, s náplní uvnitř i na povrchu… Druhů koláčů je prostě hodně! Nejčastější jsou koláče kulaté s náplní na povrchu.

Známé jsou také chodské koláče, které zdobí typická výzdoba. Obdobou chodských koláč jsou frgále. Zajímavé je, že slovo frgále původně označovalo nepodařené a nevzhledné pečivo. Známé však je, že i nedokonalé věci nejsou k zahození, tak i frgále dostály svého úspěchu.

V Čechách platívá nepsané pravidlo – čím slavnostnější událost, tím menší koláče. Vzpomeňme si na úžasné lahodné svatební koláčky, které jsou velmi maličké (a úžasné!). 🙂 Příprava koláčů je dlouhá a proto se pečou spíše na výjimečné události, jako je v Čechách např. Posvícení a na Moravě Hody.

Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…

Víte, že mák je typickou plodinou pro Českou republiku a v mnohých státech je jeho pěstování zakázané? Je to kvůli nezralým makovicím máku setého, ze kterých se získává opium. 🙂

Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…

Recept | Koláče

Recept na těsto. Náplně zvolte dle vlastního výběru. Ozdobit je můžete rozinkami, mandlemi, marmeládou… jak se vám bude chtít.
Od: Češka z Česka
  • 13 října, 2016
  • 2 hod
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 95 g cukru krupice
  • 5 g vanilkového cukru
  • 90 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce + 1 až 2 vejce na potření
Postup
Krok 1
Polohrubou a hladkou mouku smíchám v míse. Ve středu mouky udělám důlek, kam naliji 2/3 mléka a rozdrobím droždí. Ze stran do důlku přihrnuji mouku, aby vzniklo těstíčko asi jako na lívance, které posypu jemnou vrstvou hladké mouky a trochy cukru.  Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto odpočívat 30 min na teplém místě.
Krok 2
Po 30 minutách kdy vzešel kvásek, přidám oba cukry, špetku soli, vejce, zbylé mléko, máslo a zpracuji těsto. To trvá asi 25 min ručně a 10 min v robotu pří nízkých otáčkách. Pokud hnětení jde těžko, můžete přidat trochu mléka, ale nepřežeňte to!
Krok 3
Těsto vyndám s mísy a nechám ho 30 min odpočívat na válu. Odpočaté těsto rozdělím na asi 45 g kousky, které v dlani vytvaruji do kuliček, které rozložím na plech s pečícím papírem. Rozložím je dostatečně daleko, protože s nimi nebudu už hýbat. Přikryji je utěrkou a nechám je zase odpočívat!
Krok 4
Troubu předehřeji na 160 °C a připravím si skleničku, kterou budu koláče tvarovat. Nakynuté kuličky přimáčknu sklenicí. Vzniklou prohlubeň naplním náplní, kterou jsem si připravila. Okraje a lehce i náplň potřu rozšlehaným vejcem. A víte co? Znovu nechám odpočívat, tentokrát jen 10 min. Poté v troubě peču 15 min dozlatova.
Krok 5
Tip: Při vtlačení skleničky se nebojte zatlačit více. Těsto pod náplní má být tenké. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté a ještě mu chvilku dopřejte.

Recept | Maková náplň do koláčů

Od: Češka z Česka
  • 13 října, 2016
  • 15 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 40 g medu
  • špetka mletého hřebíčku
  • citronová kůra z bio citronu
  • rum tuzemák na dochucení
Postup
Krok 1
V kastrůlku přivedu k varu mléko a mák. Občas míchám a když je mák měkký (asi za 10 min), přidám ostatní ingredience. Nechám vychladnout a přimíchám trochu rumu tuzemáku. Pokud je směs moc tekutá, možné je přidat povidla.

Recept | Tvarohová náplň do koláčů

Od: Češka z Česka
  • 13 října, 2016
  • 10 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 40 g vanilkového cukru
  • 20 gramů másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
Postup
Krok 1
Máslo nechám lehce povolit v mikrovlnce a všechny ingredience utřu dohromady do tuhé konzistence. Směs nesmí mít moc tekutá, protože by na koláčích nedržela. Plním pomocí cukrářského sáčku.

 

Štítky

  • Mák

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Dýňová pomazánka
Posvícení

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Ovocné knedlíky
Sladké

Ovocné knedlíky

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.