Kulaté koláče, hranaté, čtvercové i obdélníkové, malé, velké, s náplní uvnitř i na povrchu… Druhů koláčů je prostě hodně! Nejčastější jsou koláče kulaté s náplní na povrchu.
Známé jsou také chodské koláče, které zdobí typická výzdoba. Obdobou chodských koláč jsou frgále. Zajímavé je, že slovo frgále původně označovalo nepodařené a nevzhledné pečivo. Známé však je, že i nedokonalé věci nejsou k zahození, tak i frgále dostály svého úspěchu.
V Čechách platívá nepsané pravidlo – čím slavnostnější událost, tím menší koláče. Vzpomeňme si na úžasné lahodné svatební koláčky, které jsou velmi maličké (a úžasné!). 🙂 Příprava koláčů je dlouhá a proto se pečou spíše na výjimečné události, jako je v Čechách např. Posvícení a na Moravě Hody.
Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…
Víte, že mák je typickou plodinou pro Českou republiku a v mnohých státech je jeho pěstování zakázané? Je to kvůli nezralým makovicím máku setého, ze kterých se získává opium. 🙂
Koláče mají rozličné náplně. Jsou tvarohové, povidlové, makové, hruškové, jablečné, mrkvové, ořechové, z ovoce atd. Podle druhů náplně se jim říkávalo makovníčky, tvarožňáky,…
Recept | Koláče
- 13 října, 2016
- 2 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 175 ml vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 95 g cukru krupice
- 5 g vanilkového cukru
- 90 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 vejce + 1 až 2 vejce na potření
Postup
- Step 1
- Polohrubou a hladkou mouku smíchám v míse. Ve středu mouky udělám důlek, kam naliji 2/3 mléka a rozdrobím droždí. Ze stran do důlku přihrnuji mouku, aby vzniklo těstíčko asi jako na lívance, které posypu jemnou vrstvou hladké mouky a trochy cukru. Mísu přikryji utěrkou a nechám těsto odpočívat 30 min na teplém místě.
- Step 2
- Po 30 minutách kdy vzešel kvásek, přidám oba cukry, špetku soli, vejce, zbylé mléko, máslo a zpracuji těsto. To trvá asi 25 min ručně a 10 min v robotu pří nízkých otáčkách. Pokud hnětení jde těžko, můžete přidat trochu mléka, ale nepřežeňte to!
- Step 3
- Těsto vyndám s mísy a nechám ho 30 min odpočívat na válu. Odpočaté těsto rozdělím na asi 45 g kousky, které v dlani vytvaruji do kuliček, které rozložím na plech s pečícím papírem. Rozložím je dostatečně daleko, protože s nimi nebudu už hýbat. Přikryji je utěrkou a nechám je zase odpočívat!
- Step 4
- Troubu předehřeji na 160 °C a připravím si skleničku, kterou budu koláče tvarovat. Nakynuté kuličky přimáčknu sklenicí. Vzniklou prohlubeň naplním náplní, kterou jsem si připravila. Okraje a lehce i náplň potřu rozšlehaným vejcem. A víte co? Znovu nechám odpočívat, tentokrát jen 10 min. Poté v troubě peču 15 min dozlatova.
- Step 5
- Tip: Při vtlačení skleničky se nebojte zatlačit více. Těsto pod náplní má být tenké. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté a ještě mu chvilku dopřejte.
Recept | Maková náplň do koláčů
- 13 října, 2016
- 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 200 g máku
- 250 ml mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 40 g moučkového cukru
- 40 g medu
- špetka mletého hřebíčku
- citronová kůra z bio citronu
- rum tuzemák na dochucení
Postup
- Step 1
- V kastrůlku přivedu k varu mléko a mák. Občas míchám a když je mák měkký (asi za 10 min), přidám ostatní ingredience. Nechám vychladnout a přimíchám trochu rumu tuzemáku. Pokud je směs moc tekutá, možné je přidat povidla.
Recept | Tvarohová náplň do koláčů
- 13 října, 2016
- 10 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 40 g vanilkového cukru
- 20 gramů másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Postup
- Step 1
- Máslo nechám lehce povolit v mikrovlnce a všechny ingredience utřu dohromady do tuhé konzistence. Směs nesmí mít moc tekutá, protože by na koláčích nedržela. Plním pomocí cukrářského sáčku.