Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Křen

Křen má obrovskou sílu – jak do štiplavé chuti, tak do léčebných látek. Obsahuje velké množství vitamínu C a hořčičné oleje, které ovlivňují lepší prokrvování, zvyšují odolnost proti nemocem a působí jako přírodní antibiotikum. Už půl lžičky zastavuje růst některých choroboplodných zárodků.

Křen

Věděli jste, že se křen dříve přidávat do kadidel k vymítání ďábla? Jestli to fungovalo netučím, ale nachlazení vymete z těla určitě! 🙂

  • Jeho pronikavá vůně dokáže pořádně protáhnout ucpaný nos při rýmě
  • Rozpouští usazený sekret na sliznicích dýchacích cest, prodůškách, v plicích,nosních dutinách, pomáhá při kašli
  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku
  • Pomáhá při revmatismu, dně
  • Pomáhá při infekčních onemocněních močových cest a potížích při močení
  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku

Tip pro nachlazení: Nastrouhejte křen a už při dýchání pronikavé štiplavé vůně se léčíte. 🙂

Tip na bolest svalů, revmatické klouby, ischias: Nastrouhejte křen, smíchejte ho s moukou nebo vepřovým sádlem (aby křen nebyl na kůži moc silný), potřete směsí lněné plátýnko a přiložte na bolavé místo.

Křen patří do čeledi brukvovitých, stejně jako zelí a ředkve, a je výbornou surovinu na zimu. Naši předkové ho před vznikem ledniček bez problému přechovávali ve sklepích, kde vydržel měsíce. Vitamín C naštěstí není jenom v pomerančích!

Pozor: Nejezte křen ve vysokých dávkách. Optimální denní dávka je max. lžíce čerstvě nastrouhaného křenu denně. To víte, je prostě silný.

Jak si na silném křenu pochutnat? Mohu vám doporučit např. křenovou pomazánku a moje oblíbené jídlo v zimě – vepřové závitky s křenem a jablky, protože takhle kombinace (jablka, křen, vepřové maso, smetana), je prostě dokonalá!

Vepřové závitky s křenem a jablky

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Bramborový salát rakouského typu
Mák

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.