Křen
parallax background

Křen

Bramborový salát rakouského typu
Bramborový salát rakouského typu
Leden 8, 2018
Mák
Únor 21, 2018
 

 

Křen má obrovskou sílu - jak do štiplavé chuti, tak do léčebných látek.

Obsahuje velké množství vitamínu C a hořčičné oleje, které ovlivňují lepší prokrvování, zvyšují odolnost proti nemocem a působí jako přírodní antibiotikum. Už půl lžičky zastavuje růst některých choroboplodných zárodků.

A to není všechno! Čtěte dále. :)

 

Věděli jste, že se křen dříve přidávat do kadidel k vymítání ďábla? Jestli to fungovalo netučím, ale nachlazení vymete z těla určitě! :)

 

 

  • Jeho pronikavá vůně dokáže pořádně protáhnout ucpaný nos při rýmě

  • Rozpouští usazený sekret na sliznicích dýchacích cest, prodůškách, v plicích,nosních dutinách, pomáhá při kašli

  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku

  • Pomáhá při revmatismu, dně

  • Pomáhá při infekčních onemocněních močových cest a potížích při močení

  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku

 

Tip pro nachlazení: Nastrouhejte křen a už při dýchání pronikavé štiplavé vůně se léčíte. :)

Tip na bolest svalů, revmatické klouby, ischias: Nastrouhejte křen, smíchejte ho s moukou nebo vepřovým sádlem (aby křen nebyl na kůži moc silný), potřete směsí lněné plátýnko a přiložte na bolavé místo.

 

Křen patří do čeledi brukvovitých, stejně jako zelí a ředkve, a je výbornou surovinu na zimu. Naši předkové ho před vznikem ledniček bez problému přechovávali ve sklepích, kde vydržel měsíce. Vitamín C naštěstí není jenom v pomerančích! :)

 

Pozor: Nejezte křen ve vysokých dávkách. Optimální denní dávka je max. lžíce čerstvě nastrouhaného křenu denně. To víte, je prostě silný! :)

 

Jak si na silném křenu pochutnat? Mohu vám doporučit např. křenovou pomazánku a moje oblíbené jídlo v zimě - vepřové závitky s křenem a jablky, protože takhle kombinace (jablka, křen, vepřové maso, smetana), je prostě dokonalá!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *