Ovocné knedlíky - Češka z Česka
parallax background

Ovocné knedlíky

Hluchavka
Červen 13, 2016
Jahody
Červen 20, 2016
 

Ovocné knedlíky. Božské sladké jídlo, kdy sezónní ovoce je obalené v jemném tvarohovém těstě, na talíři polité máslem, posypané cukrem a tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané perníkem či mákem. Nehřešit s nimi by byl hřích!

Ovocné knedlíky mohou tvořit jak švestky, blumy, meruňky, borůvky, rybíz, maliny, tak jahody, které jsou prvním uzrálým ovocem. Osobně mám nejraději ovocné knedlíky právě s jahodami!

jahody

Ingredience:

250 g tvarohu

1 vejce

špetka soli

očištěné jahody (1 jahoda = 1 knedlík :) Vybírejte přiměřeně stejně velké, aby se knedlíky vařily rovnoměrně rychle. Na uváděné množství asi 15)

asi 200 g hrubé mouky (přidávám mouku postupně podle potřeby)

máslo na polití

moučkový cukr na posypání

tvaroh nebo zakysaná smetana na uvařené knedlíky

 

Postup:

1. V míse smíchám tvaroh, vejce, špetku soli a promíchám. Přidám postupně hrubou mouku, promíchám a nechám chvilku odležet.

2. Když těsto odpočívá, připravím větší hrnec ve kterém nechám vařit vodu a umyji, očistím a osuším jahody.

3. Odpočaté těsto vyklopím na pomoučený vál a s pomocí trochou mouky ho vyválím do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Zbytečně těsto nehnětu, protože těsto hnětením řídne.

4. Z válečku těsta krájím kolečka, která v dlani rozplácnu, do středu dám jahodu, opatrně ji obalím těstem a vyválím do tvaru koule.

5. Vytvarované knedlíky opatrně vložím do vroucí vody a vařím cca 5 minut. Vyndávám je děrovanou naběračkou, na talíři polévám rozpuštěným máslíčkem, posypávám moučkovým cukrem a zdobím zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tvaroh můžete použít jak tvrdý a nastrouhat jej, nebo přidat měkký. Vynikající jsou oba! :) Knedlíky můžete posypat cukrem, skořicí nebo opraženou strouhankou…. Jak kdo má rád! :)

3 Comments

  1. Lenka napsal:

    Nevíte čím je možné nahradit hrubou mouku? Jsem v cizině a tady se neprodava, ani polohruba 🙁

    • Češka z Česka napsal:

      Děkuji za dotaz 🙂 Zkušenost s vařením v zahraničí bez možnosti koupení mouky nemám. Pátrala jsem ale v diskusích a narazila na odpovědi, že hrubou mouku je možno nahradit dětskou krupičkou (pokud je k dostání) nebo semolinou, což je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice.
      Co se týče konkrétně ovocných knedlíků, je mnoho podobných receptů a některé jsou i z hladké mouky. Budu ráda, když dáte vědět co jste zkusila. 😉

    • Pavla napsal:

      Kde bydlíte? Řešila jsem to samé a (po 6 letech) jsem zjistila, že se něco velmi podobného hrubé mouce často prodává pod názvem krupice. Ve Španělsku tak mají jednu mouku a tři druhy krupice (semola/semolina) 🙂 Akorát barva je trochu matoucí, protože ta krupice je žlutavá. Jinak dokud jsem o tomhle nevěděla, tak jsem míchala hladkou mouku s pšeničnou krupicí a nebo s namletými vločkami. Dělala jsem z toho knedlíky všech druhů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *