Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Ovocné knedlíky

Rovnou na recept

Ovocné knedlíky. Božské sladké jídlo, kdy sezónní ovoce je obalené v jemném tvarohovém těstě, na talíři polité máslem, posypané cukrem a tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané perníkem či mákem. Nehřešit s nimi by byl hřích!

Ovocné knedlíky mohou tvořit jak švestky, blumy, meruňky, borůvky, rybíz, maliny, tak jahody, které jsou prvním uzrálým ovocem. Osobně mám nejraději ovocné knedlíky právě s jahodami!

Recept | Ovocné knedlíky

Od: Češka z Česka
  • 19 června, 2016
  • 15 knedlíků
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • očištěné jahody (1 jahoda = 1 knedlík) Vybírejte ovoce přiměřeně stejně velké, aby se knedlíky vařily rovnoměrně rychle. Na uváděné množství asi 15)
  • asi 200 g hrubé mouky (přidávám mouku postupně podle potřeby)
  • máslo na polití
  • moučkový cukr na posypání
  • tvaroh nebo zakysaná smetana na uvařené knedlíky
Postup
Krok 1
V míse smíchám tvaroh, vejce, špetku soli a promíchám. Přidám postupně hrubou mouku, promíchám a nechám chvilku odležet.
Krok 2
Když těsto odpočívá, připravím větší hrnec ve kterém nechám vařit vodu a umyji, očistím a osuším jahody.
Krok 3
Odpočaté těsto vyklopím na pomoučený vál a s pomocí trochou mouky ho vyválím do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Zbytečně těsto nehnětu, protože těsto hnětením řídne.
Krok 4
Z válečku těsta krájím kolečka, která v dlani rozplácnu, do středu dám jahodu, opatrně ji obalím těstem a vyválím do tvaru koule.
Krok 5
Vytvarované knedlíky opatrně vložím do vroucí vody a vařím cca 5 minut. Vyndávám je děrovanou naběračkou, na talíři polévám rozpuštěným máslíčkem, posypávám moučkovým cukrem a zdobím zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tvaroh můžete použít jak tvrdý a nastrouhat jej, nebo přidat měkký. Vynikající jsou oba! 🙂 Knedlíky můžete posypat cukrem, skořicí nebo opraženou strouhankou…. Jak kdo má rád.

Štítky

  • ovoce

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Hluchavka
Jahody

Související články

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Tvarohová buchta
Sladké

Tvarohová buchta

3 comments

  • Lenka
    6 července, 2016

    Nevíte čím je možné nahradit hrubou mouku? Jsem v cizině a tady se neprodava, ani polohruba 🙁

    Reply
    • Češka z Česka
      7 července, 2016

      Děkuji za dotaz 🙂 Zkušenost s vařením v zahraničí bez možnosti koupení mouky nemám. Pátrala jsem ale v diskusích a narazila na odpovědi, že hrubou mouku je možno nahradit dětskou krupičkou (pokud je k dostání) nebo semolinou, což je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice.
      Co se týče konkrétně ovocných knedlíků, je mnoho podobných receptů a některé jsou i z hladké mouky. Budu ráda, když dáte vědět co jste zkusila. 😉

      Reply
    • Pavla
      30 července, 2016

      Kde bydlíte? Řešila jsem to samé a (po 6 letech) jsem zjistila, že se něco velmi podobného hrubé mouce často prodává pod názvem krupice. Ve Španělsku tak mají jednu mouku a tři druhy krupice (semola/semolina) 🙂 Akorát barva je trochu matoucí, protože ta krupice je žlutavá. Jinak dokud jsem o tomhle nevěděla, tak jsem míchala hladkou mouku s pšeničnou krupicí a nebo s namletými vločkami. Dělala jsem z toho knedlíky všech druhů.

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.