Ovocné knedlíky. Božské sladké jídlo, kdy sezónní ovoce je obalené v jemném tvarohovém těstě, na talíři polité máslem, posypané cukrem a tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané perníkem či mákem. Nehřešit s nimi by byl hřích! 🙂
Ovocné knedlíky mohou tvořit jak švestky, blumy, meruňky, borůvky, rybíz, maliny, tak jahody, které jsou prvním uzrálým ovocem. Osobně mám nejraději ovocné knedlíky právě s jahodami.
Recept | Ovocné knedlíky
- 19 června, 2016
- 15 knedlíků
- Vytisknout recept
Suroviny
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- špetka soli
- očištěné jahody (1 jahoda = 1 knedlík) Vybírejte ovoce přiměřeně stejně velké, aby se knedlíky vařily rovnoměrně rychle. Na uváděné množství asi 15)
- asi 200 g hrubé mouky (přidávám mouku postupně podle potřeby)
- Na servírování:
- máslo
- moučkový cukr
- tvaroh nebo zakysaná smetana
Postup
- Step 1
- V míse smíchám tvaroh, vejce, špetku soli a promíchám. Přidám postupně hrubou mouku, promíchám a nechám chvilku odležet.
- Step 2
- Když těsto odpočívá, připravím větší hrnec ve kterém nechám vařit vodu a umyji, očistím a osuším jahody.
- Step 3
- Odpočaté těsto vyklopím na pomoučený vál a s pomocí trochou mouky ho vyválím do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Zbytečně těsto nehnětu, protože těsto hnětením řídne.
- Step 4
- Z válečku těsta krájím kolečka, která v dlani rozplácnu, do středu dám jahodu, opatrně ji obalím těstem a vyválím do tvaru koule.
- Step 5
- Vytvarované knedlíky opatrně vložím do vroucí vody a vařím cca 5 minut. Vyndávám je děrovanou naběračkou, na talíři polévám rozpuštěným máslíčkem, posypávám moučkovým cukrem a zdobím zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tvaroh můžete použít jak tvrdý a nastrouhat jej, nebo přidat měkký. Vynikající jsou oba! 🙂 Knedlíky můžete posypat cukrem, skořicí nebo opraženou strouhankou…. Jak kdo má rád.
Nevíte čím je možné nahradit hrubou mouku? Jsem v cizině a tady se neprodava, ani polohruba 🙁
Děkuji za dotaz 🙂 Zkušenost s vařením v zahraničí bez možnosti koupení mouky nemám. Pátrala jsem ale v diskusích a narazila na odpovědi, že hrubou mouku je možno nahradit dětskou krupičkou (pokud je k dostání) nebo semolinou, což je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice.
Co se týče konkrétně ovocných knedlíků, je mnoho podobných receptů a některé jsou i z hladké mouky. Budu ráda, když dáte vědět co jste zkusila. 😉
Kde bydlíte? Řešila jsem to samé a (po 6 letech) jsem zjistila, že se něco velmi podobného hrubé mouce často prodává pod názvem krupice. Ve Španělsku tak mají jednu mouku a tři druhy krupice (semola/semolina) 🙂 Akorát barva je trochu matoucí, protože ta krupice je žlutavá. Jinak dokud jsem o tomhle nevěděla, tak jsem míchala hladkou mouku s pšeničnou krupicí a nebo s namletými vločkami. Dělala jsem z toho knedlíky všech druhů.