Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Hlavní jídla

Uzené maso se staročeskou vejmrdou

Rovnou na recept

Uzené maso se staročeskou vejmrdou je pochoutka ideální k zimnímu období a tradičně k období masopustu a zabijacek. Asi se shodneme na tom, že název vejmrda je v současné době zvláštní a nedivím se, pokud nevíte, o co jde. 🙂 Vejmrda je staročeský název, který bysme dnes označili nejspíš jako salát z jablek a křenu. Tradičně se podává k uzenému masu nebo k zabijačkovým dobrotám v masopustním období, jako je ovarové koleno, jitrnice, jelita, prejt, atd. 

Staročeská vejmrda bývala častou pochoutkou. Obsahuje totiž běžné, dostupné, lokální a dlouho trvanlivé suroviny – jablka různých druhů a malínský křen jsou od nepaměti jedny z českých surovin s velmi přínosnými zdravotními benefity.

Říká se od pradávna, že když sníte jen 1 jablko denně, nemusíte k lékaři. 🙂 A křen má říz nejen co se chuti týče, ale už jen jeho strouhání nachlazení vyhání. 🙂

A takový ocet, ten v žádně domácnosti nechyběl nejen pro dochování jídel, ale jako čistidlo do domácnosti. Které mimochodem doporučuji i dnes a řadu dobrých tipů na úklid s octem najdete na webu Milujeme ocet.

Ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je vyráběný na jižní Moravě přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let, vznikl i tento recept.bzenecký ocet logo

vejmrda ceskazceska.cz

Recept | Uzené se staročeskou vejmrdou

Od: Češka z Česka
  • 24 února, 2023
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 kg uzeného masa
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • Čerstvě mletý pepř
  • 4 červené jablka
  • 1 křen
  • 3 lžíce jablečného Bzeneckého octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
Postup
Step 1
Očištěný křen nastrouhám na jemném a jablka i se slupkou na hrubém struhadle. Přidám cukr, sůl a jablečný Bzenecký ocet. Promíchám a nechám hodinu odpočinout v pokojové teplotě pro propojení chutí.
Step 2
Maso nakrájím na plátky, opepřím a dám péct na olejem vymazaný plech 15 min v troubě předehřáté na 180 °C.
Step 3
Uzené maso podávám se staročeskou vejmrdou a čerstvým chlebem.

Napište mi do komentáře, jestli jste znali staročeskou vejmrdu. A sledujte mě na Facebooku a Instagramu, pro inspiraci a zajímavosti každý den.

IG FB ceskazceska vejmrda
IG FB ceskazceska vejmrda4

Štítky

  • Jablka
  • Křen
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Uzené maso

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Recepty z kapusty
Vlog: Vyrábím desky na focení & Straší u nás?

Související články

Soutěž o knížku Naše výlety
České značky

Soutěž o knížku Naše výlety

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Hlavní jídla

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Kefírová buchta z ovesných vloček
Sladké

Kefírová buchta z ovesných vloček

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Recept je tak banální, že se ho sem skoro stydím dát, ale třeba vás taky zahřeje nostalgie. ☺️

Šátečky z listového těsta🍓🍓🍓 

Listové těsto
Marmeláda
1 vejce
Moučkový cukr

Listové těsto vyválejte na šířku asi 0,5 cm, rádýlkem vykrojte čtverce, lžičkou přidejte trochu marmelády, strany spojte (můžete vytvořit šáteček ve tvaru trojúhelníku nebo sepnout všechny strany, já zvolila variantu, jakou dělala mamka). Pak jen potřete vajíčkem a pečte na 180 C asi 15 min. 

Pamatuju si, jak je často dělávala mamka, když jsem byla malá. A taky to, jak se snědly ještě teplé, skoro hned po vytažení z trouby. ☺️

🎥 Video si uložte a sledujte mě pro víc inspirace. ♥️

#rychlyrecept #satecky #peceni #domacipeceni #snidane #snack #listovetesto #foodstyling #receptdnes #inspiracevkuchyni #pecimeslaskou #foodbloggercz #varimeslaskou #foodvideo #sladkepeceni #peceni #recepty #recept #rychlerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Recept je tak banální, že se ho sem skoro stydím dát, ale třeba vás taky zahřeje nostalgie. ☺️ Šátečky z listového těsta🍓🍓🍓 Listové těsto Marmeláda 1 vejce Moučkový cukr Listové těsto vyválejte na šířku asi 0,5 cm, rádýlkem vykrojte čtverce, lžičkou přidejte trochu marmelády, strany spojte (můžete vytvořit šáteček ve tvaru trojúhelníku nebo sepnout všechny strany, já zvolila variantu, jakou dělala mamka). Pak jen potřete vajíčkem a pečte na 180 C asi 15 min. Pamatuju si, jak je často dělávala mamka, když jsem byla malá. A taky to, jak se snědly ještě teplé, skoro hned po vytažení z trouby. ☺️ 🎥 Video si uložte a sledujte mě pro víc inspirace. ♥️ #rychlyrecept #satecky #peceni #domacipeceni #snidane #snack #listovetesto #foodstyling #receptdnes #inspiracevkuchyni #pecimeslaskou #foodbloggercz #varimeslaskou #foodvideo #sladkepeceni #peceni #recepty #recept #rychlerecepty
2 dny ago
View on Instagram |
1/9
“Na Medarda krápě, 40 dní kape”, říká jedna z českým pranostik na 8. 6. 😳☔️

Déšť je potřebný a uklidňující, ale řekla bych, že za ten propršený květen už stačilo! 🫣
Co myslíte?

#asmr #medard #pranostika #cesko #cerven #leto #letojetady #hezkycesky #ceskapriroda #milujemecesko #cestujpocesku #vychodnicechy #ceskyblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
“Na Medarda krápě, 40 dní kape”, říká jedna z českým pranostik na 8. 6. 😳☔️ Déšť je potřebný a uklidňující, ale řekla bych, že za ten propršený květen už stačilo! 🫣 Co myslíte? #asmr #medard #pranostika #cesko #cerven #leto #letojetady #hezkycesky #ceskapriroda #milujemecesko #cestujpocesku #vychodnicechy #ceskyblog
4 dny ago
View on Instagram |
2/9
TVAROHOVÝ NEPEČENÝ DORT🎂🍰

3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání 
2 vanilkové cukry
5 lžic moučkového cukru 
1 želatinový ztužovač
dětské nebo cukrářské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu, cukry podle chuti a želatinový ztužovač podle návodu na obalu. Šlehačem prošlehám.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím ve vychladlé silné kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nebo na kostičky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme. 🥰

#dort #nepecenydort #jahody #jahodovydort #leto #jaro #recept #recepty #jednoducherecepty #rychlyrecept #rychlerecepty #videorecept #foodstyling #foodstagram #foodie #sladke #milujemesladke
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
TVAROHOVÝ NEPEČENÝ DORT🎂🍰 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 5 lžic moučkového cukru 1 želatinový ztužovač dětské nebo cukrářské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu, cukry podle chuti a želatinový ztužovač podle návodu na obalu. Šlehačem prošlehám. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím ve vychladlé silné kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nebo na kostičky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme. 🥰 #dort #nepecenydort #jahody #jahodovydort #leto #jaro #recept #recepty #jednoducherecepty #rychlyrecept #rychlerecepty #videorecept #foodstyling #foodstagram #foodie #sladke #milujemesladke
3 týdny ago
View on Instagram |
3/9
SIRUP Z BEZU ČERNÉHO 🫶

Uvádím základní míry, ale dávku určitě několikrát znásobte. Ideálně na jedno várku tak, kolik hrnec pojme.

1 l vody
1 citron ideálně v BIO kvalitě
1 kg třtinového cukru
15 g kyseliny citronové
40 květů bezu černého (osobně nepočítám, trhám co nejvíc se vejde do vody)
Pro výraznější chuť přidávám listy meduňky a máty cca 15 stonků i víc

1. Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Nasbírám kvítky bezu, meduňky, máty a omytý citron nakrájím na plátky.
2. Do vychladlé vody ponořím květy bezu. Meduňku a mátu promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vody. Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži).
3. Po 24 hod květy i lístky jsou vylouhované a změnily barvu. Přes plátýnko nebo utěrku přecedím do hrnce, přidám cukr, promíchám a lehce zahřívám, aby se cukr rozpustil. Sirup by se neměl vařit, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. 
Zkoušela jsem to i bez vaření a taky to jde v menší dávce nebo s použitím moučkového cukru. 

Ještě horké plním do perfektně čistých sklenic, uzavřu je a položím na víčko do vychladnutí. Skladuji v lednici nebo chladném sklepě. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 
Ředím vodou podle chuti.

Recept si nezapomeňte uložit.💕

#bezovysirup #bezinky #bezcerny #bezovalimonada #recept #jaro #rychlerecepty #kveten #rychlyrecept #videorecept #leto #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
SIRUP Z BEZU ČERNÉHO 🫶 Uvádím základní míry, ale dávku určitě několikrát znásobte. Ideálně na jedno várku tak, kolik hrnec pojme. 1 l vody 1 citron ideálně v BIO kvalitě 1 kg třtinového cukru 15 g kyseliny citronové 40 květů bezu černého (osobně nepočítám, trhám co nejvíc se vejde do vody) Pro výraznější chuť přidávám listy meduňky a máty cca 15 stonků i víc 1. Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Nasbírám kvítky bezu, meduňky, máty a omytý citron nakrájím na plátky. 2. Do vychladlé vody ponořím květy bezu. Meduňku a mátu promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vody. Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži). 3. Po 24 hod květy i lístky jsou vylouhované a změnily barvu. Přes plátýnko nebo utěrku přecedím do hrnce, přidám cukr, promíchám a lehce zahřívám, aby se cukr rozpustil. Sirup by se neměl vařit, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. Zkoušela jsem to i bez vaření a taky to jde v menší dávce nebo s použitím moučkového cukru. Ještě horké plním do perfektně čistých sklenic, uzavřu je a položím na víčko do vychladnutí. Skladuji v lednici nebo chladném sklepě. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 Ředím vodou podle chuti. Recept si nezapomeňte uložit.💕 #bezovysirup #bezinky #bezcerny #bezovalimonada #recept #jaro #rychlerecepty #kveten #rychlyrecept #videorecept #leto #ceskyfoodblog
3 týdny ago
View on Instagram |
4/9
Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌

1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
kůra z citronu
2 lžíce kakaa

Postup:

1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám.

2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min).

3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám.

5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min.

Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍

P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️

Recept si uložte.♥️

Těším se na vás u dalšího videa. 
Jana

#babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌 1 hrnek cukru 2 vejce 1/2 hrnku oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka prášek do pečiva vanilkový cukr kůra z citronu 2 lžíce kakaa Postup: 1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám. 2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min). 3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám. 5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min. Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍 P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️ Recept si uložte.♥️ Těším se na vás u dalšího videa. Jana #babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
1 měsíc ago
View on Instagram |
5/9
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️ Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍 A co říká tradice? Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
1 měsíc ago
View on Instagram |
6/9
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙

Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa.

Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod.

A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️

Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻

#velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙 Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa. Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod. A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️ Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻 #velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
2 měsíce ago
View on Instagram |
7/9
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku?

Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století.

Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam:

kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství.

Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz

Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ 

#mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku? 
Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století. Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam: 
kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství. Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ #mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
2 měsíce ago
View on Instagram |
8/9
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. 

Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑

Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹

Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿

Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍

Proč Zelený čtvrtek?🍀
Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

A proč se má jíst něco zeleného? 🤔
Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂

#zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑 Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹 Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿 Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍 Proč Zelený čtvrtek?🍀 Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). A proč se má jíst něco zeleného? 🤔 Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂 #zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
2 měsíce ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vysočina
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT