Zabijačka

Zabijačka

Uzená polévka s kroupami
Uzená polévka s kroupami
Únor 10, 2019
Vepřové maso v mrkvi
Březen 22, 2019

 

Nejspíš ta tam jsou doby, kdy u kdejakého stavení na vsi byl vykrmován vepřík, a kde v mrazivých dnech, v období od Tří králů do masopustního úterý, nadešel čas zabíjaček.

Zabijačky jsou dnes už spíš folklórní akcí a neslouží výhradně k obživě rodiny a blízkých přátel, jako to bývalo dříve, i přesto nejsou úplně zapomenuty. Období domácích zabijaček nastává v zimním období a končívalo o masopustním úterý.

V zimním období se dalo maso lépe uchovat, hutná jídla byla vyhledávána a lidé nemuseli obstarávat pole, tak měli na zpracování masa čas. Ze stejného důvodu se taky v zimním období pořádaly svatby – byl čas a dostatek jídla a masa ze zabíjačky.

Zabijačka, to ale nebývalo jen tak. Před samotnou zabijačkou byla potřeba připravit řada věcí. Hospodyně navařily kroupy a krupky určené do jitrnic a jelit, přichystaly koření, které se mlelo den předem, aby bylo co nejčerstvější. Z koření nesměla chybět majoránka, pepř, nové koření, česnek a leckdy i hřebíček, zázvor, tymián, saturejka, paprika a muškátový květ. Přesné složení koření si každý řezník střežil po generace.

Nezbytná byla byla také příprava nádob na maso, vnitřnosti, sádlo a škvarky,… hospodáři chystaly špejle a postarali se o to, aby sekáčky a nože byly řádně ostré.

Dochovalo se mnoho prastarých zvyků. Například ten, kdy hospodář vepře soudil a četl praseti před zabitím jeho ortel. Prase zabíjel řezník, který byl ústřední osobou celé zabíjačky a byl tak patřičně hoštěn jídlem i alkoholem.

Při zabijačce bylo mnoho práce a prase se zpracovalo celé, jak se říká, od rypáčku po ocásek. Pomáhala tak celá rodina a přátelé. Výslužka ze zabijačky, jako např. ovar, černá polévka, jitrnice a jelita, uzené maso, ale i škvarky a kusy masa se roznášela místnímu faráři, starostovi, veliteli hasičů a učiteli, jako dar.

Jestli budete mít někdy možnost účastnit se na zabijačce, řádně si akce užijte!

Dejte mi vědět do komentářů, jestli jste na nějaké zabijačce byli a na čem si při zabijačce nejraději pochutnáváte. :)

Zajímají vás podobné články, tipy na česká jídla a suroviny? Sledujte mě i na sociálních.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *