Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Zabijačka

Nejspíš ta tam jsou doby, kdy u kdejakého stavení na vsi byl vykrmován vepřík, a kde v mrazivých dnech, v období od Tří králů do masopustního úterý, nadešel čas zabíjaček.

Zabijačky jsou dnes už spíš folklórní akcí a neslouží výhradně k obživě rodiny a blízkých přátel, jako to bývalo dříve, i přesto nejsou úplně zapomenuty. Období domácích zabijaček nastává v zimním období a končívalo o masopustním úterý.

zabijacka02
zabijacka01
zabijacka03

V zimním období se dalo maso lépe uchovat, hutná jídla byla vyhledávána a lidé nemuseli obstarávat pole, tak měli na zpracování masa čas. Ze stejného důvodu se taky v zimním období pořádaly svatby – byl čas a dostatek jídla a masa ze zabíjačky.

Zabijačka, to ale nebývalo jen tak. Před samotnou zabijačkou byla potřeba připravit řada věcí. Hospodyně navařily kroupy a krupky určené do jitrnic a jelit, přichystaly koření, které se mlelo den předem, aby bylo co nejčerstvější. Z koření nesměla chybět majoránka, pepř, nové koření, česnek a leckdy i hřebíček, zázvor, tymián, saturejka, paprika a muškátový květ. Přesné složení koření si každý řezník střežil po generace.

Nezbytná byla byla také příprava nádob na maso, vnitřnosti, sádlo a škvarky,… hospodáři chystaly špejle, necky a velké množství horké vody. Řezníci se starali o to, aby sekáčky a nože byly řádně ostré.

zabijacka ceskazceska.cz

Dochovalo se mnoho prastarých zvyků. Například ten, kdy hospodář vepře soudil a četl praseti před zabitím jeho ortel. Prase zabíjel řezník, který byl ústřední osobou celé zabijačky a byl tak patřičně hoštěn jídlem i alkoholem.

Při zabijačce bylo mnoho práce a prase se zpracovalo celé, jak se říká, od rypáčku po ocásek. Pomáhala tak celá rodina a přátelé. Výslužka ze zabijačky, jako např. černá polévka (prdelačka) jitrnice a jelita, ale i škvarky a kusy masa se roznášela místnímu faráři, starostovi, veliteli hasičů a učiteli, jako dar.

Jitrnice (jaternice) a jelita patří mezi nejtypičtější pokrmy zabijačky. Jitrnice se obvykle připravují z masa vařené hlavy nebo bůčku, vařené kůže a syrových jater. Někdo přidává plíce a slezinu, bílé pečivo, koření a vývar. Tmavá jelita se dělají z vepřového masa, krve, krup a kousků pečiva.

Jestli budete mít někdy možnost účastnit se na zabijačce, řádně si akce užijte!

Dejte mi vědět do komentářů, jestli jste na nějaké zabijačce byli a na čem si při zabijačce nejraději pochutnáváte. 🙂

Zajímají vás podobné články, tipy na česká jídla a suroviny? Sledujte mě i na sociálních.

zelí

 

 

Štítky

  • Masopust
  • Zima

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Dušená roštěnka na houbách
Symboly Velikonoc

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Vdolky
Slané

Vdolky

Ořechová bábovka
Sladké

Ořechová bábovka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT