Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Slané

Toč

Rovnou na recept

Pokud máte rádi bramborák, ale nechcete jíst smažené jídlo, nalijte bramborákové těsto do pečící mísy, zapečte v troubě a máte toč. Toč pochází z Chodska, ale proč se mu říká “toč” jsem nevypátrala. Říká se mu i báč, a to je asi stejně nejasný název. 🙂

Toč

Recept | Toč

Od: Češka z Česka
  • 17 listopadu, 2017
  • 4
  • 60 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • česnek (dala jsem 5 stroužků)
  • majoránka
  • sůl
  • máslo nebo sádlo na vymazání formy
  • strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy
Postup
Krok 1
Brambory okrájím a nastrouhám na jemno. Vymačkám z nich tekutinu a přidám podle chuti suroviny jako prolisovaný česnek, majoránku, sůl. Dále přidám vejce a mouku.
Krok 2
Zapékací mísu vymažu a vysypu strouhankou. Promíchanou směs vliji do zapékací mísy a peču asi 40 min dozlatova. Pokud se z těsta vytvoří bubliny, tak je propichuji. Můžete také toč otočit (možná proto název “toč” 🙂 ), aby se propekl i z 2. strany.

Podávat můžete s podmáslím. Toč také výborně ladí s kulajdou i bramboračkou. 

Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný, stejně tak odlišné jsou i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic, napsala čtenářka Majka z Chodska, 25 km od Domažlic: “U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče. Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je nadýchanější, než máte na obrázku.”

Takže tuhle variantu zkusím zase přístě. 😉

 

 

Štítky

  • Brambory

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Sekaná
Droždí

Související články

Vdolky
Slané

Vdolky

Slaný koláč z nových brambor
Hlavní jídla, Slané

Slaný koláč z nových brambor

Řepový salát s ořechy
Saláty, Slané

Řepový salát s ořechy

5 comments

  • majka
    3 února, 2018

    Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.

    Reply
    • Češka z Česka
      16 února, 2018

      Dobrý den Majko, děkuji za komentář. Připsala jsem ho jako zajímavost přímo do článku. Příště zkusím vaši ověřenou verzi. 🙂

      Hezký den!
      Jana

      Reply
  • majka
    3 února, 2018

    Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.

    Reply
  • Václav
    4 listopadu, 2018

    Dobrý den jsem Chod, moje rodina tu žije po několik generací. Toč se dělá jak píšete a jeho název je zřejmě od závěru kdy se rozkrájí na čtverečky ty se dají do hrnce s rozpuštěným máslem nebo sádlem, ten se přiklopí pokličkou a hrncem točíme a prohazujeme aby se čtverečky rovnoměrně promastili.
    Jak píšete, liší se Chodsko na horské a dolské, jsou tu rozdílné kroje i koláče…. Tohle je zřejmě horský recept maminka pocházela z Postřekova z jednoho ze starých statků.
    Václav

    Reply
  • Daniela
    18 srpna, 2019

    Jsem z Klatov poblíž Chodska a u nás tomu říkáme BÁČ a také ho děláme kynutý. Chutná to potom jako bramborovo cesneková buchta 🙂

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.