Toč
parallax background

Toč

Sekaná
Sekaná
Listopad 16, 2017
Droždí
Droždí
Listopad 28, 2017
 

Pokud máte rádi bramborák, ale nechcete jíst smažené jídlo, nalijte bramborákové těsto do pečící mísy, zapečte v troubě a máte toč.

Toč pochází z Chodska, ale proč se mu říká "toč" jsem nevypátrala. 

Jestli to víte, napište prosím komentář. :)

Příprava zabere asi 20 min a pečení 40 min.

 

Ingredience:

1 kg brambor

1 vejce

2 hrnky hladké mouky

česnek (dala jsem 5 stroužků)

majoránka

sůl

máslo nebo sádlo na vymazání formy

strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy

 

Postup:

  1. Brambory okrájím a nastrouhám na jemno. Vymačkám z nich tekutinu a přidám podle chuti suroviny jako prolisovaný česnek, majoránku, sůl. Dále přidám vejce a mouku.

  2. Zapékací mísu vymažu a vysypu strouhankou. Promíchanou směs vliji do zapékací mísy a peču asi 40 min dozlatova. Pokud se z těsta vytvoří bubliny, tak je propichuji. Můžete také toč otočit (možná proto název "toč" :) ), aby se propekl i z 2. strany.

    Podávat můžete s podmáslím. Toč také výborně ladí s kulajdou i bramboračkou

    Tak jako tak, nechte si chutnat! :)

    Češka z Česka♥

 

 

Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný, stejně tak odlišné jsou i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic, napsala čtenářka Majka z Chodska, 25 km od Domažlic:

"U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče. Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je nadýchanější, než máte na obrázku."

Takže tuhle variantu zkusím zase přístě. ;)

3 Comments

  1. majka napsal:

    Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.

    • Češka z Česka napsal:

      Dobrý den Majko, děkuji za komentář. Připsala jsem ho jako zajímavost přímo do článku. Příště zkusím vaši ověřenou verzi. 🙂

      Hezký den!
      Jana

  2. majka napsal:

    Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *