Pokud máte rádi bramborák, ale nechcete jíst smažené jídlo, nalijte bramborákové těsto do pečící mísy, zapečte v troubě a máte toč. Toč pochází z Chodska, ale proč se mu říká „toč“ jsem nevypátrala. Říká se mu i báč, a to je asi stejně nejasný název. 🙂
Recept | Toč
- 17 listopadu, 2017
- 4
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- česnek (dala jsem 5 stroužků)
- majoránka
- sůl
- máslo nebo sádlo na vymazání formy
- strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání formy
Postup
- Step 1
- Brambory okrájím a nastrouhám na jemno. Vymačkám z nich tekutinu a přidám podle chuti suroviny jako prolisovaný česnek, majoránku, sůl. Dále přidám vejce a mouku.
- Step 2
- Zapékací mísu vymažu a vysypu strouhankou. Promíchanou směs vliji do zapékací mísy a peču asi 40 min dozlatova. Pokud se z těsta vytvoří bubliny, tak je propichuji. Můžete také toč otočit (možná proto název „toč“ 🙂 ), aby se propekl i z 2. strany.
Podávat můžete s podmáslím. Toč také výborně ladí s kulajdou i bramboračkou.
Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný, stejně tak odlišné jsou i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic, napsala čtenářka Majka z Chodska, 25 km od Domažlic: „U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče. Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je nadýchanější, než máte na obrázku.“
Takže tuhle variantu zkusím zase přístě. 😉
Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.
Dobrý den Majko, děkuji za komentář. Připsala jsem ho jako zajímavost přímo do článku. Příště zkusím vaši ověřenou verzi. 🙂
Hezký den!
Jana
Dobrý den, pocházím z Chodska cca 25 km od Domažlic. U nás se dělá chodský toč trochu jinak. S droždím, nikoliv s hladkou, ale s hrubou moukou a do těsta se přidává trochu oleje a těsto se nechá vykynout a potom se peče,.Těsto po přidání všech ingrediencí před kynutím nesmí být moc řídké, ani husté. Je ,,nadýchanější,, než máte na obrázku. Stačí jen pár km dále a recept už je odlišný. Taktéž jsou odlišné i recepty na chodské koláče v okolí Domažlic.
Dobrý den jsem Chod, moje rodina tu žije po několik generací. Toč se dělá jak píšete a jeho název je zřejmě od závěru kdy se rozkrájí na čtverečky ty se dají do hrnce s rozpuštěným máslem nebo sádlem, ten se přiklopí pokličkou a hrncem točíme a prohazujeme aby se čtverečky rovnoměrně promastili.
Jak píšete, liší se Chodsko na horské a dolské, jsou tu rozdílné kroje i koláče…. Tohle je zřejmě horský recept maminka pocházela z Postřekova z jednoho ze starých statků.
Václav
Jsem z Klatov poblíž Chodska a u nás tomu říkáme BÁČ a také ho děláme kynutý. Chutná to potom jako bramborovo cesneková buchta 🙂