Když se řekne sekaná, vybaví se mi klasické jídlo a teplo domova. Možná se může zdát, že sekaná např. s bramborovou kaší je docela obyčejné jídlo, ale já jsem přesvědčená, že není. I když je na přípravu jednodušší než by se dalo čekat. Upečte si domácí sekanou jako od babičky. Dám vám recept, chcete? 🙂
Recept | Sekaná
- 16 listopadu, 2017
- 6 porcí
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 housky nebo rohlíky
- mléko (na pokropení housek)
- 1 kg mletého masa (0,5 kg hovězího a 0,5 kg vepřového)
- 1 vetší cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžičky sušené majoránky
- velká hrst sekané petrželky
- 1 lžička soli
- cca 20 dkg plátků anglické slaniny na zabalení sekané
Postup
- Step 1
- Pečivo nakrájím na malé kostičky, dám do malé misky a lehce pokropím mlékem, aby se později dalo dobře zapracovat s ostatními ingrediencemi. Teď ale ještě chvilku počká na svoji příležitost.
- Step 2
- Troubu předehřeji na 180°C a na velmi malé kousky nakrájenou cibuli. Velké kousky by vypadávaly a směs by hůře držela pohromadě, proto se snažte nakrájet cibuli najemno.
- Step 3
- Připravím si velkou misku, do které se vejde nejen kilo mletého masa spolu s ingrediencemi, ale půjdou i dobře prohnětat.
- Step 4
- Do velké mísy dám maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloudek. Zbylý bílek dám do hrníčku a na závěr s ním potřu šišku sekané, aby lépe držela pohromadě a vytvořila kůrčičku. Přidám všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Teď přišla příležitost pro pečivo v mléce – šup tam s ním taky!
- Step 5
- Všechny ingredience jsou nyní ve velké míse, a tak je důkladně prohnětu rukama, aby se rovnoměrně propojily. Pěkně si se směsí pohrajte s láskou, aby sekaná chutnala ještě lépe. V kuchařce je uvedeno přidat strouhanku pro tužší konzistenci, ale z mé zkušenosti to nebylo nikdy potřeba.
- Step 6
- Když je směs důkladně prohnětená, vytvaruji z ní stejnoměrné šišky, aby se vešly na plech a stejně rychle se pekly.
- Step 7
- Už to skoro bude! Teď jen opatrně sekanou vložit na plech s pečícím papírem, obalit ji plátky slaniny a potřít zbylým bílkem. Pak vložit do trouby a péct na 180°C 1 hod. Sekaná pustí tuk, bude se vypékat – bude tedy v jednu dobu mokrá, ale nebojte se, pěkně se vypeče. Pečte tak, aby slanina byla nahoře křupavá a postupně steklým tukem podle potřeby sekanou polévejte.
A co přílohou? Hodí se vařené brambory nebo bramborová kaše. A co udělat ještě rychlý rajčatový salát? Ať vám chutná! 🙂
Právě dopečeno. Opravdu super recept – chutný a jednoduchý. Navíc jsem přidala 2 lžičky plnotučné hořčice a pekla bez slaniny a i tak výborné! 😉