Sekaná
parallax background

Sekaná

svatomartinské pečivo
Svatomartinské rohlíčky
Listopad 7, 2017
Toč
Toč
Listopad 17, 2017
 

Když se řekne sekaná, vybaví se mi klasické jídlo a teplo domova.

Možná se může zdát, že sekaná např. s bramborovou kaší je docela obyčejné jídlo, ale já jsem přesvědčená, že není. I když je na přípravu  jednodušší než by se dalo čekat.

Upečte si domácí sekanou jako od babičky. Dám vám recept, chcete? :)


Ingredience:

 

2 housky nebo rohlíky

mléko (na pokropení housek)

1 kg mletého masa (0,5 kg hovězího a 0,5 kg vepřového)

1 vetší cibule

4 stroužky česneku

3 vejce

čerstvě mletý pepř

2 lžičky sušené majoránky

velká hrst sekané petrželky

1 lžička soli

cca 20 dkg plátků anglické slaniny na zabalení sekané

Postup:

1) Pečivo nakrájím na malé kostičky, dám do malé misky a lehce pokropím mlékem, aby se později dalo dobře zapracovat s ostatními ingrediencemi. Teď ale ještě chvilku počká na svoji příležitost.

2) Troubu předehřeji na 180°C a na velmi malé kousky nakrájenou cibuli. Velké kousky by vypadávaly a směs by hůře držela pohromadě, proto se snažte nakrájet cibuli najemno.

3) Připravím si velkou misku, do které se vejde nejen kilo mletého masa spolu s ingrediencemi, ale půjdou i dobře prohnětat.

4) Do velké mísy dám maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloudek. Zbylý bílek dám do hrníčku a na závěr s ním potřu šišku sekané, aby lépe držela pohromadě a vytvořila kůrčičku. Přidám všechny sypké ingredience - bylinky, sůl a pepř. Teď přišla příležitost pro pečivo v mléce – šup tam s ním taky!

5) Všechny ingredience jsou nyní ve velké míse, a tak je důkladně prohnětu rukama, aby se rovnoměrně propojily. Pěkně si se směsí pohrajte s láskou, aby sekaná chutnala ještě lépe. V kuchařce je uvedeno přidat strouhanku pro tužší konzistenci, ale z mé zkušenosti to nebylo nikdy potřeba.

6) Když je směs důkladně prohnětená, vytvaruji z ní stejnoměrné šišky, aby se vešly na plech a stejně rychle se pekly. 

7) Už to skoro bude! Teď jen opatrně sekanou vložit na plech s pečícím papírem, obalit ji plátky slaniny a potřít zbylým bílkem. Pak vložit do trouby a péct na 180°C 1 hod. Sekaná pustí tuk, bude se vypékat - bbude tedy v jednu dobu mokrá, ale nebojte se, pěkně se vypeče. Pečte tak, aby slanina byla nahoře křupavá a postupně steklým tukem podle potřeby sekanou polévejte.

A co přílohou? Hodí se vařené brambory nebo bramborová kaše. A co udělat ještě rychlý rajčatový salát?

Přeji ať vám chutná! :)

 
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *