Slaný koláč z nových brambor si můžete dát nejen na Vysočině, kde se brambory hojně pěstují. 🙂 Přijde k chuti jako večeře i svačina.Tento recept jsem připravila v milé spolupráci s Albert magazínem, kde jsem pro číslo červen 2019 připravila tipy na výlety po České republice spojené s jídlem a nápoji, vybírala jsem dekorace pro fotku a jídlo stylizovala.
Recept | Slaný koláč z nových brambor
- 26 června, 2019
- 1 koláč
- 60 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g nových brambor
- 300 g zakysané smetany
- 100 g sýru ementál
- 1⁄2 lžičky muškátového květu
- sůl, pepř
- 1 listové těsto rozválené
- 2 snítky rozmarýnu
- 80 g másla
- 1 hrst hladkolisté petrželky
Postup
- Step 1
- Brambory nakrájejte na 2 mm silné plátky.
- Step 2
- Zakysanou smetanu smíchejte se strouhaným ementálem, muškátovým
- Step 3
- květem, solí a pepřem.
- Step 4
- Těsto rozložte na plech o rozměru 40 × 30 cm a propíchejte vidličkou.
- Step 5
- Rozetřete na něj sýrovou směs a poklaďte plátky brambor.
- Step 6
- Posypte lístky rozmarýnu a zakapejte rozpuštěným máslem. Pečte na 190 °C 40 minut dozlatova.
- Step 7
- Nechte vychladnout, krájejte na čtverce a posypte petrželkou.
Je moc dobrý a lehký, ideální na léto jako oběd nebo večeře. Dělala jsem jej již dvakrát, po druhé jsem brambory proložila mladou cuketkou.