Jihočeská kulajda, to je smetanová polévka s houbami a koprem. A jak už to u receptů bývá, neexistuje univerzální recept. Její chuť ale vždycky připomene léto, kdy nejen jihočeské lesy voní houbami a na zahrádce se zelená aromatický kopr.
Uvařte si kulajdu a naplánujte výlet třeba na Šumavu. Léto a čas výletů je tady! 🙂
Recept | Kulajda
- 18 července, 2019
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- 1 l vody
- 2 sušené bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- čerstvě mletý pepř
- 1–2 hrsti čerstvých nebo sušených hub
- 4 středně velké brambory
- 1 lžička drceného kmínu
- 200 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
- 2-3 lžíce octa
- 4 vejce
- kopr
- sůl
Postup
- Step 1
- Sušené houby zaliji vodou a nechám je nasáknout cca 1 hod. Pokud používám čerstvé houby, tak je nejprve očistím, nakrájím a osmažím na másle do změknutí.
- Step 2
- Zvlášť na másle osmažím cibulku a až zesklovatí, zapráším ji moukou a vytvořím jíšku. Míchám, opékám ji dorůžova, a pak ji zaliji vodou. Přidám bokové listy, nové koření, kmín, čerstvě mletý pepř a sůl. Přidám houby i s vodou, ve které byly namočené a na malé kostičky nakrájené brambory (nové brambory neloupu).
- Step 3
- Když jsou brambory měkké, vmíchám smetanu, kopr a dochutím octem, solí a pepřem. V hrnečku vidličkou rozkvedlám 4 vajíčka a vliji je do polévky. Krátce povařím a je to! 🙂
Recept vznikl ve spolupráci s českým e-shopem www.chut.cz, kde můžete koupit kvalitní koření, směsi koření, sušenou zeleninu a houby dle libosti. 🙂