Kulajda - Češka z Česka
parallax background

Kulajda

Česnečka
Leden 9, 2016
Jáhly
Leden 13, 2016
 

Bílá smetanová polévka obsahující mj. brambory, houby a kopr. Pochází z jižních Čech, ale vaří se v různých variantách po celé České republice.

Lidé ji buď milují, nebo nesnáší. Pokud jí milujete, čtěte dál. :)

 

Ingredience:

1 cibule

2 lžíce másla

2 lžíce celozrnné mouky

1,5 l vody 

4 brambory

hrst sušených hub (namočeních min. 1 hod ve vodě)

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

200 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany

kopr

drcený kmín

sůl

pepř

ocet

1 - 2 vejce

 

Postup:

1. Na másle osmažím nakrájenou cibuli, popráším ji moukou a míchám. Až cibule zesklovatí, zaliji ji vodou, přidám kuličky pepře, nového koření, bobkový list a na kostičky nakrájené brambory. Vařím asi 10 min.

 2. Přidám smetanu, houby a ochutím koprem, solí, pepřem, drceným kmínem a octem (asi 2 lžíce). S octem raději opatrně. Dochutit můžete vždycky. ;)

 3. Když jsou brambory uvařené, na poslední minutu přidám lehce prošlehané vejce.

Hotovo! :) Dobrou chuť přeje Češka z Česka♥

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *