Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Kulajda

Rovnou na recept

Jihočeská kulajda, to je smetanová polévka s houbami a koprem. A jak už to u receptů bývá, neexistuje univerzální recept. Její chuť ale vždycky připomene léto, kdy nejen jihočeské lesy voní houbami a na zahrádce se zelená aromatický kopr.

Uvařte si kulajdu a naplánujte výlet třeba na Šumavu. Léto a čas výletů je tady! 🙂

Recept | Kulajda

Od: Češka z Česka
  • 18 července, 2019
  • 4
  • 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 1 l vody
  • 2 sušené bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • čerstvě mletý pepř
  • 1–2 hrsti čerstvých nebo sušených hub
  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 200 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
  • 2-3 lžíce octa
  • 4 vejce
  • kopr
  • sůl
Postup
Krok 1
Sušené houby zaliji vodou a nechám je nasáknout cca 1 hod. Pokud používám čerstvé houby, tak je nejprve očistím, nakrájím a osmažím na másle do změknutí.
Krok 2
Zvlášť na másle osmažím cibulku a až zesklovatí, zapráším ji moukou a vytvořím jíšku. Míchám, opékám ji dorůžova, a pak ji zaliji vodou. Přidám bokové listy, nové koření, kmín, čerstvě mletý pepř a sůl. Přidám houby i s vodou, ve které byly namočené a na malé kostičky nakrájené brambory (nové brambory neloupu).
Krok 3
Když jsou brambory měkké, vmíchám smetanu, kopr a dochutím octem, solí a pepřem. V hrnečku vidličkou rozkvedlám 4 vajíčka a vliji je do polévky. Krátce povařím a je to! 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s českým e-shopem www.chut.cz, kde můžete koupit kvalitní koření, směsi koření, sušenou zeleninu a houby dle libosti. 🙂

 

Štítky

  • Houby

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Rybízový koláč
Angreštové poháry

Související články

Česnečka
Polévky

Česnečka

Cibulačka
Polévky

Cibulačka

Dýňová polévka
Polévky

Dýňová polévka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.