Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Droždí

Co je to droždí? Tuhle otázku si řekl možná každý, kdo pohlédl na kostku zvláštní béžové hmoty. Tato surovina se tradičně přidává pro kynutí do těsta, např. na koláče, koblihy, vánočku nebo mazanec.

Co je to droždí?

Droždí (lidově kvasnice) jsou živé organismy, které mají schopnost přeměnit cukry obsažené v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který následně způsobí kynutí. Konkrétně se jedná o živé buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae.

Dobrá zpráva je, že droždí mohou používat i vegetariání, jelikož neobsahuje žádnou složku živočišného původu. Droždí se prodává čerstvé (viz fotka) i sušené, které má stejné složení, ale déle vydrží. Čerstvé droždí skladujte v chladničce. Na teple by začalo pracovat a vykynulo by. Pokud je droždí prošlé, nemusí dobře kynout.

Jaké přidat množství záleží vždy na konkrétním receptu a postupu.

Na závěr jednoduchá pravidla pro správný kvásek z droždí – kvasinky jsou totiž holky náročný! Ale nebojte, není to taková věda:

• Pracujte s potravinami pokojové teploty.

• S těstem pracujte v teplé místnosti, aby se kvasinky ve droždí mohly lépe rozmnožovat.

• Vysoké teploty kvasinkám naopak škodí, tak dejte pozor, aby nepřišly do styku s moc teplým mlékem, pokud jej ohříváte.

• Kvásek nesmí přijít do přímého styku se solí. Sůl vždy promíchejte s některou z ostatních surovin.

• Těsto řádně propracujte, jednak aby se ke kvasinkám dostal vzduch.

• Těsto vkládejte vždy do vyhřáté trouby, aby se nesrazilo.

A na co použít droždí ještě? Třeba na drožďovou pomazánku:

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Toč
Vinná klobása

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Rybíz
Suroviny

Rybíz

1 comment

  • Kubrt
    28 listopadu, 2017

    Bez zajímavosti není, že do 90 let se vyrábělo České droždí v Olomouckém Seliku. Po zpackané velké privatizaci (díky soudruzi Klauzi a Zemane) se závod prodal Francouzskému laSafre a nějakou dobu se vyrábělo pod jejich značkou, postupně se výroba převážela do Francie a nakonec zde zůstala jen balírna, která se před 15 lety taky zavřela. České droždí tedy koupíte už jen z Francie.

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.