Droždí
parallax background

Droždí

Toč
Toč
Listopad 17, 2017
Linecké cukroví
Prosinec 12, 2017
 

Co je to droždí? Tuhle otázku si řekl možná každý, kdo pohlédl na kostku zvláštní béžové hmoty. Tato surovina se tradičně přidává pro kynutí do kynutého těsta. A co je tedy droždí?

A co je teda droždí? Jsou to kvasnice. No dobře, to taky víte, tak budu konkrétnější: Droždí (lidově kvasnice) jsou živé organismy, které mají schopnost přeměnit cukry obsažené v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který následně způsobí kynutí. Konkrétně se jedná o živé buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae.

Dobrá zpráva je, že droždí mohou používat i vegetariání, jelikož neobsahuje žádnou složku živočišného původu. Droždí se prodává čerstvé (viz fotka) i sušené, které má stejné složení, ale déle vydrží. Čerstvé droždí skladujte v chladničce. Na teple by začalo pracovat a vykynulo by. :) Pokud je droždí prošlé, nemusí dobře kynout.

Obecné pravidlo: na 0,5 kg mouky půl kostky čerstvého nebo půl sáčku sušeného droždí. Zaléží ale na receptu a postupu.

Až příště rozbalíte kostku droždí do kynutého těsta na koláče, koblihy, vánočku, mazanec nebo třeba chleba, budete moudřejší. :)

 

Úspěšné pečení přeje Češka z Česka ♥

 

 

 

 

1 Comment

  1. Kubrt napsal:

    Bez zajímavosti není, že do 90 let se vyrábělo České droždí v Olomouckém Seliku. Po zpackané velké privatizaci (díky soudruzi Klauzi a Zemane) se závod prodal Francouzskému laSafre a nějakou dobu se vyrábělo pod jejich značkou, postupně se výroba převážela do Francie a nakonec zde zůstala jen balírna, která se před 15 lety taky zavřela. České droždí tedy koupíte už jen z Francie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *