Vepřové maso je spojeno s přesvědčením, že je tučné. To ale neplatí o vepřové pečeni, která je libová, nízkotučná a obsahuje velký podíl bílkovin. Vysoký podíl bílkovin obsahují také fazole. Pochutnejte si na tomhle receptu. Je jednoduchý, rychlý a komu jsem ho uvařila, tomu chutnal a chtěl recept. Tak tady je. 🙂
Věděli jste, že jsou fazole pravděpodobně nejstarší pěstovanou luštěninou?
Recept | Vepřová pečeně s fazolemi
- 4 ledna, 2023
- 4
- 40 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 4× plátky vepřové pečeně
- pepř
- 2 lžíce másla
- 1 hrst čerstvé bylinky (bazalka, listová petržel)
- řepkový olej
- 100 g paprikové klobásy
- 1× šalotka
- 2× stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 50 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 150 g červených fazolí
- 75 g velkých bílých fazolí (pokud použijete sušené, je potřeba je přes noc namočit do vody a poté vařit předem cca 1 hod dle návodu na obale)
- 400 g malých brambor
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl
Postup
- Krok 1
- Nejprve dám do trouby péct brambory nakrájené na měsíčky i se slupkou, které zakápnu olejem, osolím a peču v troubě předehřáté na 180 °C 35 – 40 minut.
- Krok 2
- V pánvi na oleji dokřupava orestuji klobásu nakrájenou na kostičky, přidám na menší kousky nakrájenou šalotku, česnek na plátky a chvilku restuji.
- Krok 3
- Podliji bílým vínem a nechám provařit. Přiliji smetanu a přidám červené a bílé fazole a provařím na akorát hustou omáčku.
- Krok 4
- Mezi tím ve vedlejší pánvi připravím maso: Plátky vepřové pečeně osolím a opepřím a v rozehřáté pánvi opeču z obou stran, aby se maso zatáhlo. Po opečení přidám máslo, stonky bylinek a maso nechám odpočívat pod pokličkou cca 3 minuty.
- Krok 5
- Výpek z masa přiliji do omáčky, přidám nasekané bylinky a je hotovo!